E070111
Laatste revisie: 04-08-2010

E070111 - Mededeling inzake de Versterking van de Interne markt voor Mobiele TV



In deze mededeling geeft de Commissie aan welke factoren bijdragen aan een succesvolle introductie van mobiele TV in de EU. De Commissie acht het wenselijk om uit de verschillende beschikbare technische standaarden één standaard te stimuleren, namelijk DVB-H(andheld). Eén standaard voorkomt het risico van fragmentatie in de interne markt, leidt tot schaalvoordelen en garandeert interoperabiliteit tussen netwerken. Volgens de Commissie is de introductie van mobiele TV het meest gebaat met een licht/eenvoudig vergunningsysteem. De Commissie zal uitwisseling van 'best practices' tussen de lidstaten stimuleren en zo nodig, richtsnoeren geven in de vorm van aanbevelingen. De Commissie beschouwt mobiele tv als een beginnende dienst en vindt dat daarmee geen onnodige verplichtingen mogen worden opgelegd (zoals een must-carry verplichting of andere traditionele omroepverplichtingen). Verder zouden de lidstaten het delen van netwerken en co-locatie van antennes toe moeten staan.Beschikbaarheid van voldoende spectrum is noodzakelijk voor het succes van mobiele TV. In dit verband wijst de Commissie op het radiospectrum dat vrijkomt bij de overgang van analoge naar digitale omroep (het zgn. 'digitale dividend')en roept daarom de lidstaten op om een deel van dat dividend voor mobiele TV te reserveren. De Commissie zal eind dit jaar een aparte Mededeling over het Digitale Dividend publiceren.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2007)409PDF-document, d.d. 18 juli 2007

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties besloot op 6 november 2007 dat zij de onderhavige mededeling onder de aandacht wil brengen van de commissie voor Economische Zaken.

Tijdens de vergadering op 20 november 2007 heeft de commissie voor Economische Zaken (EZ) besloten dit dossier in de eerstvolgende vergadering opnieuw te agenderen.

De commissie besloot op 27 november 2007 dat zij het standpunt van de regering deelt en neemt de mededeling ter kennisgeving aan.


Standpunt Nederlandse regering

De Nederlandse regering stelt in fiche 2 dat het opnemen van een technische standaard in de Lijst van standaarden, onder de gedeelde bevoegdheid van de Gemeenschap en de lidstaten valt. De regering is van mening dat het subsidiair is de discussie over dergelijke standaarden op EU niveau te voeren. Zij acht het echter voorbarig om de DVB-H standaard als enige te positioneren en in strijd met de proportionaliteit. De regering stelt dat de Commissie geen bepaalde technologie op nationaal en EU-niveau moet voorschrijven, tenzij uit legitieme redenen, zoals veiligheidsredenen. Volgens de regering is het aan de markt om te bepalen welke diensten het meest rendabel zijn. De Nederlandse regering is van mening dat het bevorderen van interoperabiliteit tussen verschillende aanbieders zinvol wordt geacht, maar dat het daarvoor niet nodig is om één standaard voor te schrijven.

De regering is van mening dat de Commissie onjuiste, onvolledige en oneigenlijke argumenten aandraagt om haar voorstel te ondersteunen. De Europese marktpartijen hebben volgens de regering namelijk niet bij voorhand gekozen voor de DVB-H standaard, er worden ook andere standaarden gebruikt. Bovendien betekent het gebruiken van de DVB-standaarden niet automatisch dat interoperabiliteit gemakkelijker is. Dit hangt ook samen met encryptieprotocollen. Bovendien zou het voorschrijven van DVB-H bredere consequenties hebben dan alleen ten aanzien van mobiele TV.

Nederland is zeer terughoudend met betrekking tot de in de mededeling aangekondigde initiatieven van de Commissie. Het is niet nodig, is tegengesteld aan staand beleid en aan de belangen van Nederland. De Mededeling over het Digitaal Dividend die de Commissie heeft aangekondigd voor het eind van dit jaar zal worden afgewacht. De voornemens van de Commissie rond de L-Band zullen kritisch worden gevolgd en becommentarieerd.

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 557[2]
    30 augustus 2007

Samenvatting voorstel Europese Commissie

Met COM(2007)409PDF-document presenteert de Europese Commissie een mededeling voor de versterking van de interne markt voor mobiele TV. Mobiele TV zorgt volgens de Commissie voor een grotere mobiliteit en het creëert nieuwe manieren van mediatoegang. Schattingen geven aan dat tegen 2011 deze markt tussen de €7 en €20 miljard kan bedragen en wereldwijd tussen de 200 en 500 miljoen consumenten kan bereiken. De Commissie plaatst dit initiatief binnen de i2010-strategie, de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid en de Lahti-doelstellingen voor een innovatief Europa.

De Commissie constateert dat de invoering en marktpenetratie van mobiele TV diensten in de EU tot nu toe langzaam verlopen en dat Europa zijn concurrentievoordeel bij mobiele diensten dreigt te verliezen aan Azië en aan de VS. Derhalve dient er een blauwdruk te komen voor Europa. Vanwege technologische en regelgevende onzekerheden gaat de verbreiding echter zeer langzaam. Deze mededeling (en bijhorende effectbeoordeling) verwijst naar broadcast (punt-tot-meerpuntcommunicatie) terrestrische mobiele TV diensten. Sleutelfactoren voor succes voor een geslaagde invoering van mobiele TV zijn: technische aspecten (standaarden/interoperabiliteit), regelgeving die innovatie en investeringen bevordert, en een spectrum van hoge kwaliteit voor mobiele TV diensten waarborgen.

Technische aspecten

De Commissie constateert dat het vaststellen van een gemeenschappelijke technische standaard voor mobiele TV belangrijke voordelen zou opleveren voor de Europese consumenten en industrie. Op dit moment bestaat in Europa het risico op fragmentatie van de interne markt, omdat er verschillende technologieën voor mobiele TV bestaan voor verschillende platformen en de eerder genoemde voordelen dus mogelijk niet worden verwezenlijkt. De Commissie stuurt aan op gebruik van de technische standaard DVB-H(andheld), omdat dit de sterkste mededinger lijkt te zijn voor de uitrol van terrestrische mobiele TV in Europa. Bovendien DVB-H is volledig compatibel met DVB-T(errestrial) -van belang voor de overgang naar digitale omroep- en stelt de meerderheid van de Europese, Amerikaanse en Aziatische fabrikanten stelt DVB-H-apparatuur en systeemoplossingen voor, omdat het een volledig gestandaardiseerd systeem is. De Commissie geeft aan voornemens te zijn om de nodige stappen te ondernemen om DVB-H toe te voegen aan de lijst van standaarden die wordt gepubliceerd in het Publicatieblad.

Regelgeving die innovatie en investeringen in mobiele TV bevordert

De wijze waarop vergunningen worden verleend, kunnen per lidstaat aanzienlijk verschillen. Een bijkomend probleem is dat de lidstaten tot nu toe weinig ervaring hebben met het gebruik van mobiele transmissie. Volgens de Commissie kan dit op het vlak van de regelgeving voor een grote mate van onzekerheid zorgen, ook voor (potentiële) exploitanten. Voor de verspreiding van mobiele TV acht de Commissie een transparant en licht regelgevend vergunningensysteem het meest wenselijk.

Spectrum van hoge kwaliteit voor mobiele TV diensten waarborgen

Toegang tot het radiospectrum speelt een sleutelrol in de succesvolle uitrol van mobiele TV. Gezien de diversiteit van de spectrumbehoeften is de grootste uitdaging in deze fase van de innovatiecyclus dat de vereiste middelen voor toegang tot het radiospectrum onverwijld en in zoveel mogelijk Europese gebieden beschikbaar worden gemaakt. Het is dan ook cruciaal dat de lidstaten ervoor zorgen dat het spectrum voor mobiele TV zo snel mogelijk, in geschikte banden beschikbaar wordt gemaakt. Door de overgang naar digitale TV en het verdwijnen van analoge TV omstreeks 2012, zal er veel ruimte beschikbaar komen, het zogenoemde digitale dividend. Het UHF-spectrum (470-862 MHz) wordt op grond van technische kenmerken beschouwd als het meest geschikte spectrum voor mobiele multimediadiensten. In een voor eind 2007 geplande mededeling over het digitale dividend zal de Commissie haar strategie uiteenzetten voor het gebruik van door afschakeling vrijgemaakt spectrum, met name in het UHF-spectrum.

Daarnaast stelt de Commissie dat de zogenoemde L-Band (1452-1492 MHz), die momenteel in sommige lidstaten gebruikt wordt voor digitale radio, een oplossing biedt wanneer geen ander spectrum beschikbaar is. De Commissie stelt voor het gebruik van deze band te openen zodat deze ook geschikt is voor tal van andere technologieën, waaronder ook mobiele multimediadiensten.

Een geïntegreerd beleid voor mobiele TV

Een belangrijke uitdaging is het bieden van hoogwaardige mobiele TV inhoud op een flexibele basis die platformen en grenzen overstijgt en tegelijkertijd waarborgt dat de rechthebbenden naar behoren worden vergoed. Hiervoor is het van belang dat ook de auteursrechten, met name pan-Europese rechten, goed zijn geregeld. In de loop van 2007 zal de Commissie een mededeling presenteren over online inhoud. In deze mededeling worden onder meer deze kwesties aan de orde gesteld.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2007)409
    18 juli 2007
  • [en]PDF-document werkdocument Europese Commissie - SEC(2007)980
    18 juli 2007
  • PDF-document werkdocument Europese Commissie - SEC(2007)981
    18 juli 2007

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen