E080113
Laatste revisie: 14-04-2011

E080113 - Voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de handel in zeehondenproducten



Het voorstel beoogt harmonisering van de wetgeving inzake de handel in zeehondenproducten. Om dit doel te bereiken wordt voorgesteld om het op de markt brengen in, invoeren in, doorvoeren door, en uitvoeren uit de Gemeenschap van zeehondenproducten te verbieden.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: implementatietraject gestart.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2008)469PDF-document, d.d. 23 juli 2008

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Implementatie

Op 15 maart 2011 werd een besluit houdende wijziging van het Besluit aanwijzing dier- en plantensoorten Flora- en faunawet en het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten in verband met Europees verbord handel zeehondenproducten gepubliceerd in het Staatsblad. Dit besluit dient ter implementatie van Verordening (EG) nr. 1007/2009PDF-document.


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties heeft op 7 oktober 2008 besloten dat zij het onderhavige voorstel onder de aandacht wil brengen van de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met het verzoek dit voorstel te agenderen.

Op 21 oktober 2008 heeft de commissie LNV onderhavig voorstel besproken en besloten de regering een brief te schrijven, waarin aan de orde wordt gesteld dat het voorstel ten onrechte geen onderscheid maakt tussen oude en jonge dieren. Deze brief werd op 18 november 2008 verstuurd.

Op 17 december 2008 heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit per brief gereageerd op de brief d.d. 18 november 2008. Dit antwoord is op 20 januari 2009 door de commissie LNV voor kennisgeving aangenomen.


Standpunt Nederlandse regering

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 708
    29 september 2008

Samenvatting voorstel Europese Commissie

Het voorstel beoogt harmonisering van de wetgeving inzake de handel in zeehondenproducten. Om dit doel te bereiken wordt voorgesteld om het op de markt brengen in, invoeren in, doorvoeren door, en uitvoeren uit de Gemeenschap van zeehondenproducten te verbieden. Het verbod geldt niet voor de Inuït. De handel in deze producten is ook mogelijk indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan wat betreft de wijze waarop de zeehonden worden gedood en gevild. In het voorstel worden informatieverplichtingen (certificeringsysteem) vastgesteld om te verzekeren dat duidelijk wordt aangegeven dat de zeehondenproducten, waarvan de handel in afwijking van de normaal van kracht zijnde voorschriften wordt toegestaan, afkomstig zijn uit een land dat aan de vermelde voorwaarden voldoet, of dat de zeehonden werden gedood en gevild door personen die handelen onder de jurisdictie van een land dat aan de genoemde voorwaarden voldoet. De Commissie heeft een effectbeoordeling laten uitvoeren naar diverse maatregelen. Daarbij is gekeken naar de economische gevolgen (effect op de handel en de lokale economie, zowel in de landen waar aan zeehondenjacht wordt gedaan als in landen van mogelijke doorvoer en verwerking) en de sociale dimensie (betreft voornamelijk de levensvoorwaarden van de inheemse volken). De potentiële impact van een totaal verbod op in- en uitvoer zou een neutraal effect hebben voor de EU lidstaten. Voor Finland, Duitsland, Denemarken en Italië zijn de effecten wat groter. Deze lidstaten voeren momenteel bont- en bontproducten in en door. Voor derde landen zou het effect enigszins groter zijn. Dit geldt met name voor Canada.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2008)469
    23 juli 2008
  • PDF-document werkdocument Europese Commissie - SEC(2008)2291
    23 juli 2008

Behandeling Raad

Verordening (EG) nr. 1007/2009PDF-document werd op 16 september 2009 ondertekend door de Raad en het Europees Parlement en gepubliceerd in Pb EU L286 d.d. 31 oktober 2009.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

Op 5 mei 2009 nam het Europees Parlement een wetgevingsresolutie aan met betrekking tot onderhavig voorstel. De Europarlementariërs vinden dat het in de handel brengen van zeehondenproducten in principe verboden moet worden, met uitzondering van producten die afkomstig zijn van de traditionele jacht door Eskimo's en andere inheemse gemeenschappen.

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen