Nieuws uit de OVSE-Assemblee winterzitting



Op 23 en 24 februari namen de leden Pauline Meurs (PvdA) en Eric Smaling (SP) deel aan de jaarlijkse Winter Meeting van de OVSE Assemblee in Wenen. Zij spraken daar met 239 collega parlementariërs uit de 56 OVSE-landen over actuele ontwikkelingen in de drie 'dimensies' van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (politiek, economie & milieu, mensenrechten). Zij maakten deel uit van een delegatie uit de Staten-Generaal, die verder bestond uit de Tweede-Kamerleden Çörüz (CDA, delegatieleider), Ferrier (CDA), De Caluwé (VVD) en Kortenoeven (PVV).

De meeste aandacht ging uit naar de vergadering van de Mensenrechtencommissie, waarin de belangrijkste gastspreker mevrouw Yevgenia Tymoshenko was, de dochter van de Oekraïense oppositieleider Yulia Tymoshenko, die in oktober 2011 tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld in wat werd omschreven als een politiek proces. Haar dochter sprak de Assemblee toe over de in haar ogen mensonterende omstandigheden waarin mevrouw Tymoshenko gevangen wordt gehouden en stelde dat haar moeder noodzakelijke medische zorg wordt onthouden. Ook werd er tijdens deze vergadering veel aandacht besteed aan de zaak van de Russische advocaat Sergei Magnitsky, die in 2009 in de gevangenis stierf nadat hij een omvangrijke belastingfraude aan het licht had gebracht. Aan het einde van de Winter Meeting stemde de OVSE Assemblee unaniem voor een verklaring waarin het recente geweld in Syrië betreurd wordt. De verzamelde parlementariërs riepen op tot eerbiediging van de mensenrechten en fundamentele vrijheden in het land en betoonden hun respect aan de journalisten die onlangs in het conflict in Syrië zijn omgekomen.

De eerstvolgende vergadering van de OVSE Assemblee zal van 11 - 14 mei plaatsvinden in Batumi, Georgië. Die bijeenkomst zal specifiek in het teken staan van de Tweede Dimensie van de OVSE. Op voorstel van de heer Smaling zal daar onder meer gesproken worden over duurzame landbouw en de invloed daarvan op voedselprijzen in het OVSE-gebied.

Meer informatie over de OVSE Assemblee


Deel dit item: