E120031
  ruit icoon
Laatste revisie: 26-10-2012

E120031 - Mededeling over het beleid op het gebied van de veiligheidsindustrie- Actieplan voor een innovatieve en concurrerende veiligheidsindustrie



In de afgelopen tien jaar is de veiligheidsmarkt wereldwijd gegroeid van ongeveer 10 miljard euro tot ongeveer 100 miljard euro. De Europese Commissie stelt echter dat door fragmentatie langs nationale en zelfs regionale grenzen, de concurrentiepositie van Europese bedrijven in deze markt de komende jaren sterk achteruit zou kunnen gaan. Met deze mededeling en het gepresenteerde actieplan beoogt de Commissie deze industrie te stimuleren en te harmoniseren.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.

nationaal

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) sprak op 23 oktober 2012 over de procedure van deze mededeling. De commissie besloot de minister van Buitenlandse Zaken een brief te sturen waarin de regering wordt verzocht de privacygerelateerde aspecten te benadrukken bij nadere uitwerking van het actieplan. De brief is op 25 oktober 2012 verstuurd.

Europees

De Europese Commissie heeft op 26 juli 2012 de mededeling over de veiligheidsindustrie gepubliceerd.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2012)417PDF-document, d.d. 26 juli 2012

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) sprak op 23 oktober 2012 over de procedure van deze mededeling. De commissie besloot de minister van Buitenlandse Zaken een brief te sturen waarin de regering wordt verzocht de privacygerelateerde aspecten te benadrukken bij nadere uitwerking van het actieplan. Op 25 oktober 2012 is de brief verstuurd.

Het BNC-fiche is op 28 september 2012 ontvangen. Naar verwachting spreekt de commissie BDO op 23 oktober 2012 opnieuw over de procedure van deze mededeling.

De commissie BDO besloot op 11 september 2012 de procedure van het voorstel aan te houden tot de ontvangst van het BNC-fiche.

Naar verwachting bespreekt de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking op 11 september 2012 de procedure van het voorstel.


Standpunt Nederlandse regering

Uit het BNC-fiche van 28 september 2012 blijkt dat Nederland kan instemmen met alle 8 in de mededeling genoemde acties, omdat die de interne markt voor veiligheidsproducten naderbij zal brengen.

Maatschappelijke veiligheid is een verantwoordelijkheid die primair bij overheden ligt, met een aanzienlijke marktomvang (wereldwijd ong. 100 mrd. €). Het beleid dat voor de relevante industrie wordt ontwikkeld, is als onderdeel van meer algemeen industriebeleid een nationale verantwoordelijkheid. De omvang van de markt maar ook opkomende markten waarin de eigen industrie voor veiligheidsproducten zich ontwikkelt, maken dat de Europese industrie voor veiligheidsproducten beter bestand moet zijn tegen de toenemende concurrentie. Een ander kenmerk van deze markt is dat overheden, vanwege hun eigen nationale bevoegdheid voor maatschappelijke veiligheid niet afhankelijk van buitenlandse partijen willen zijn.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

In de afgelopen tien jaar is de veiligheidsmarkt wereldwijd gegroeid van ongeveer 10 miljard euro tot ongeveer 100 miljard euro. De Europese Commissie stelt echter dat door fragmentatie langs nationale en zelfs regionale grenzen, de concurrentiepositie van Europese bedrijven in deze markt de komende jaren sterk achteruit zou kunnen gaan. Met deze Commissiemededeling en het gepresenteerde actieplan beoogt de Commissie deze industrie te stimuleren en te harmoniseren. De marktwaarde van de Europese veiligheidsindustrie is geraamd op 26 tot 36,5 miljard euro en de Commissie ziet deze industrie als een potentiële groeisector. Momenteel zijn 180.000 werknemers actief in de luchtvaartveiligheid, de maritieme veiligheid, de grensbeveiliging, de beveiliging van cruciale infrastructuur, antiterrorisme (met inbegrip van cyberveiligheid en communicatie) en andere vormen van crisisbeheer. Aangezien recente natuurrampen en terroristische aanslagen hebben aangetoond dat ook Europa zich beter op crisissituaties dient voor te bereiden, verwacht de Commissie dat de werkgelegenheid in deze sectoren zal groeien.

Met het actieplan beoogt de Commissie een interne markt voor de veiligheidsindustrie te creëren, door onder meer:

  • De normen en certificatieprocedures voor veiligheidstechnologieën te harmoniseren en voorstellen te doen voor een Europees geharmoniseerd certificatiestelsel voor detectieapparatuur in luchthavens en voor alarmsystemen;
  • De synergieën tussen (civiel) veiligheidsonderzoek en defensieonderzoek beter te benutten en in samenwerking met het Europees Defensieagentschap een normalisatiemandaat voor "hybride normen" te verlenen;
  • Gebruik te maken van nieuwe financieringsregelingen om de resultaten van EU-onderzoeksprojecten op het gebied van veiligheid te testen en te valideren, om zo de kloof tussen onderzoek en de markt te verkleinen;
  • In het onderzoeksstadium het maatschappelijk effect van nieuwe veiligheidstechnologieën te controleren en een norm te ontwikkelen voor de integratie van privacykwesties vanaf het ontwerp tot de productiefase.

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen