Kamer steunt invoeringswet Europees Openbaar MinisterieDe Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) voor de invoering van het Europees Openbaar Ministerie. De fracties van VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, OSF, D66 en ChristenUnie steunden het wetsvoorstel, de fracties van PVV, Fractie-Nanninga, SP, 50PLUS, PvdD, SGP, FvD en Fractie-Otten stemden tegen.

Grotere versie foto

Een motie van senator Van Hattem (PVV) voor een exitstrategie om uit het Europees Openbaar Ministerie te treden werd verworpen. De motie kreeg steun van de fracties van PVV, SP, Fractie-Nanninga, SGP, FvD, 50PLUS, PvdD en Fractie-Otten.

Het wetsvoorstel regelt de uitvoering van de instelling van het Europees Openbaar Ministerie in Nederlandse regelgeving. Het EOM is bevoegd om strafbare feiten die de financiële belangen van de Europese Unie schaden te onderzoeken, en de daders ervan te vervolgen en voor de nationale rechter te brengen. Het gaat hierbij om fraude met EU-subsidies, invoerrechten en omzetbelasting.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.