Dinsdag 9 juli 2024, commissies Financiën (FIN) en Economische Zaken en Klimaat (EZK)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.28165, AQ

Brief van de minister van Financiën over reactie op vragen principebesluit van Gasunie om deelname Duits waterstofnetwerk vertrouwelijke ter inzage; Deelnemingenbeleid Rijksoverheid

Aanleiding

Het lid Baumgarten (JA21) heeft inbreng geleverd voor vertrouwelijk schriftelijk overleg met de minister van Financiën over de vertrouwelijke bijlage. De vertrouwelijke brief is 4 juni jl. verzonden en de beantwoording is op 2 juli jl. ontvangen en vandaag ter bespreking geagendeerd.

Beslispunt

Kan de beantwoording van de minister van Financiën van 2 juli 2024 (28165, AQ) voor kennisgeving worden aangenomen of geeft deze aanleiding om in nader vertrouwelijk schriftelijk overleg te treden en zo ja, op welke termijn?

Toelichting

Per brief van 13 mei 2024 informeert de minister van Financiën, mede namens de minister van Economische Zaken en Klimaat, de minister voor Klimaat en Energie en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Kamer over het principebesluit van Gasunie om deel te nemen aan de ontwikkeling van het Duitse waterstofnet. Aangezien het om bedrijfsgevoelige informatie gaat, liggen de bijlagen van deze brief vertrouwelijk ter inzage bij de griffie.

NB: Vanwege de vertrouwelijkheid mag de correspondentie niet opgesteld/ gedeeld worden met de fractiemedewerkers.

Stand van zaken Tweede Kamer

In de procedurevergadering van 16 mei jl. heeft de vaste commissie voor Financiën TK besloten deze brief te agenderen voor een te zijner tijd te houden commissiedebat Staatsdeelnemingen (een datum is nog niet bekend, maar vermoedelijk oktober/november dit jaar) en heeft uitgesproken dat zij de vertrouwelijkheid van de ter inzage gelegde stukken voldoende gemotiveerd acht.


Bespreking verslag schriftelijk overleg


3.Geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad 15-16 juli 2024

Brief van de minister van Financiën inzake geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad van 15 en 16 juli 2024; Raad voor Economische en Financiële Zaken

Aanleiding

Het kabinet-Rutte IV heeft de Kamer geïnformeerd over de Eurogroep en Ecofinraad van 15-16 juli 2024 en daarmee over de inzet van Nederland in de Raad, terwijl kabinet-Schoof hierover het debat met het parlement voert en Nederland in de Raad vertegenwoordigt.

Beslispunt

Wensen de commissies de geannoteerde agenda over de Eurogroep en Ecofinraad van 15 en 16 juli 2024 voor kennisgeving aan te nemen of geeft deze aanleiding om in schriftelijk overleg te treden en zo ja, op welke termijn?

Toelichting

In de geannoteerde agenda staan twee onderwerpen die voor de commissie worden uitgelicht:

Implementatie van het Stabiliteits- en Groeipact

Naar verwachting zal de de Ecofinraad besluiten over het vaststellen van het bestaan van buitensporige tekorten in een aantal lidstaten. Daarnaast zal de Ecofrinaad besluiten over het vaststellen dat Roemenië geen effectieve opvolging heeft gegeven aan de aanbevelingen van de Raad om het buitensporig tekort te corrigeren.

Lentepakket Europees semester 2024

Een inhoudelijke bespreking van het Lentepakket is voorzien op de Ecofinraad van 16 juli a.s. De nadere inhoudelijke toelichting hierop en een appreciatie, inclusief de positie van Nederland, staan opgenomen in deze geannoteerde agenda.


4.Mededelingen en informatie

A - Jaarverslag beheer Staatsdeelnemingen 2023

Op 27 juni 2024 heeft de minister van Financiën, mede namens de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst het jaarverslag beheer Staatsdeelnemingen 2023 aangeboden. Het jaarverslag beschrijft de belangrijkste gebeurtenissen voor de staatsdeelnemingen in 2023 en de wijze waarop het ministerie van Financiën de aandeelhoudersrol heeft ingevuld. Zo wordt er op pagina 30-33 aandacht besteed aan de staatsdeelneming KLM. Conform commissiebesluit van 28 mei jl. zal de evaluatie van het steunpakket worden afgewacht, alvorens dit opnieuw ter bespreking wordt geagendeerd.

Conform artikel 8, tweede lid, van de Machtigingswet oprichting Invest-NL is ook het jaarverslag Invest-NL bijgevoegd. Daarnaast is ook de evaluatie in het aandeelhouderschap van NS meegezonden, met de conclusie dat staatsaandeelhouderschap nog steeds nodig is in NS om de publieke belangen bij treinvervoer op het hoofdrailnet te borgen.

B - Stand van zaken verkoop TenneT

De commissies hebben in de commissievergadering van 25 juni jl. besloten om de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten, alvorens dit onderwerp opnieuw ter bespreking te agenderen. De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer heeft op 27 juni jl. besloten om de minister van Financiën na het zomerreces een (vertrouwelijke) technische briefing te verzorgen over de opties die het kabinet uitwerkt voor de toekomst van TenneT Duitsland en, voorafgaand aan die briefing, in een brief de stand van zaken dienaangaande uiteen te zetten.


5.Rondvraag