Dinsdag 9 juli 2024, commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36410 XV, P

Brief van de minister voor APP over de derde voortgangsrapportage van de aanpak geldzorgen, armoede en schulden; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

Eerdere besluitvorming commissie:

Op 9 april 2024 heeft de commissie naar aanleiding van de brief van de minister voor APP over de tweede voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden (36410 XV, J) inbreng geleverd voor schriftelijk overleg. Op 17 april 2024 zijn de vragen van de leden van de fracties van BBB (Griffioen), GroenLinks-PvdA (Ramsodit), D66 (Moonen) en SP (Van Aelst) verzonden. Hier is tot op heden nog geen reactie op ontvangen. Omdat de inhoud van de derde voortgangsrapportage raakt aan de onderwerpen van de door de commissie gestelde vragen, wordt de commissie de vraag voorgelegd of zij eerst de beantwoording van deze vragen af wil wachten voordat zij overgaat tot bespreking van de derde voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden.

Beslispunt:

Geeft de derde voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden de commissie (36410 XV, P) aanleiding tot schriftelijk overleg of wenst de commissie eerst de beantwoording van de vragen over de tweede voortgangsrapportage af te wachten?

Toelichting:

Bij brief van 25 juni 2024 informeert de minister voor APP de Eerste Kamer over de derde voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden (36410 XV, P). Deze rapportage (bijlage 1) ligt vandaag ter bespreking voor en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1. 
    een beschrijving van de voortgang van de Aanpak in de periode januari t/m juni om de (kinder)armoede en schulden terug te dringen;
  • 2. 
    een beschouwing van de algemene voortgang.

In de bijlagen vindt u tevens een totaaloverzicht van de maatregelen en acties (factsheet; bijlage 2), de derde versie van de Monitor met cijfers die relevant zijn voor de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden (bijlage 3) en een financieel overzicht van de middelen voor de aanpak (bijlage 4). Daarnaast vindt u in de overige bijlagen onder andere een kabinetsreactie op het rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie over de doeltreffendheid van de schuldhulpverlening.


Bespreking


3.T02975 & 35420, CI

Toezegging Uitkeringen aan reeds failliet verklaarde bedrijven betrekken bij de eindevaluatie van de NOW-regeling (35.438); Brief van de minister van SZW over de evaluatie en stand van zaken van de NOW; Noodpakket banen en economie

Beslispunten:

  • Kan toezegging T02975 (Uitkeringen aan reeds failliet verklaarde bedrijven betrekken bij de eindevaluatie van de NOW-regeling) als voldaan worden aangemerkt (zie p.3 van de brief)?
  • Geeft de beleidsevaluatie van de NOW aanleiding tot schriftelijk overleg? Zo ja, op welke termijn?

Toelichting:

Per brief d.d. 28 juni 2024 informeert de vm. minister SZW de Kamer over de uitkomsten van de beleidsevaluatie van de NOW-regeling. Cf. toezegging aan het lid Van der Linden (Fractie-Nanninga) is in de evaluatie aandacht besteed aan de vraag hoeveel geld er is uitgekeerd aan bedrijven die reeds failliet waren verklaard en aan bedrijven die na de uitkering failliet zijn verklaard (toezegging T02975).

Behandeling Tweede Kamer:

De Tweede Kamer heeft op 2 juli besloten de behandeling van deze evaluatie aan te houden tot het moment waarop de minister van SZW heeft gereageerd op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (ECLI:NL:CRVB:2024:1192)


Bespreking status toezegging en brief

4.21.501-31, BY

Brief van de minister van SZW over geannoteerde agenda Formele Raad WSB van 16 juli 2024; Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Beslispunt:

Geeft de brief van de minister van SZW over de geannoteerde agenda voor de Formele Raad WSBVC (21.501-31, BY) aanleiding tot schriftelijk overleg? Zo ja, op welke termijn?

Toelichting:

Op 16 juli 2024 vindt in Brussel de Formele Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, plaats. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • beleidsdebat over het Europees Semester, arbeidsmarkttekorten en vaardigheden;
  • beleidsdebat over de arbeidsmarkt(re)integratie van personen met een handicap.

Tevens wordt de Eerste Kamer door middel van de geannoteerde agenda kort geïnformeerd over de (verplichte) kwartaalrapportage t.a.v. de herziening van Coördinatieverordening Sociale Zekerheid (COM(2016) 815). Dit onderwerp is niet geagendeerd voor de Raad van 16 juli a.s.


Bespreking

5.21501-31, BZ

Brief van de minister van SZW over verslag van de Formele Raad WSB van 20 juni 2024; Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Beslispunt:

Geeft de brief van toenmalig minister van SZW van 28 juni 2024 over het verslag van de Formele Raad WSBVC van 20 juni 2024 aanleiding tot schriftelijk overleg? Zo ja, op welke termijn?

Toelichting:

Op 20 juni 2024 vond in Luxemburg de Formele Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, plaats. Tijdens deze bijeenkomst zijn o.a. de volgende onderwerpen aan de orde geweest:

  • een voorstel gepubliceerd voor een richtlijn inzake gelijke behandeling buiten arbeid, ongeacht godsdienst of levensovertuiging, handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid;
  • een voorstel voor een wijziging van de richtlijn inzake de instelling van een Europese ondernemingsraad (EOR);
  • de voortgangsrapportage van het EU-voorstel Richtlijn Kwaliteitsraamwerk Traineeships;
  • een beleidsdebat over het rapport dat de voormalig Italiaanse premier, Enrico Letta, op 18 april 2024 heeft gepubliceerd over de toekomst van de interne markt en
  • een presentatie door de Europese Commissie over het Lentepakket Europees Semester.

Het verslag is in lijn met de inzet zoals geformuleerd in de geannoteerde agenda, die in de commissievergadering op 25 juni 2024 aan de commissie is voorgelegd. De commissie heeft de geannoteerde agenda toen voor kennisgeving aangenomen.


Bespreking

6.Voorstel werkbezoek SVB

Beslispunten:

  • Welke datum voor het werkbezoek heeft de voorkeur van de commissie?
  • Welke locatie kiest de commissie?
  • Stemt de commissie in met de opzet voor het werkbezoek aan SVB?
  • Zijn er aanvullende wensen voor het programma?

Toelichting:

In vervolg op het kennismakingsgesprek met de Raad van Bestuur SVB op 25 juni 2024 heeft SVB een globale opzet voor een werkbezoek aan SVB toegezonden, zie hieronder. De commissiestaf zal uw input met SVB verder uitwerken in een conceptprogramma.

Opties datum werkbezoek

  • 23 september
  • 7 oktober (NB APB 8 oktober)
  • 21 oktober

In lijn met het werkbezoek UWV is gekozen voor een maandagmiddag en een programma van 14:00 tot 17:00 uur.

Opties te bezoeken locatie

Utrecht of Rotterdam

Onderdeel

Tijdpad

Inloop en ontvangst

14:00 - 14:40 uur

Welkomstwoord en inleiding door lid RvB Diana Starmans

14:40 - 14:50 uur

In gesprek over de internationale dienstverlening (grenswerkersproblematiek en gegevensuitwisseling)

14:50 - 15:30 uur

Pauze

15:30 - 15:40 uur

Casuïstiek op de werkvloer: een integrale kindregeling

15:40 - 16:15 uur

Casuïstiek op de werkvloer: leefvormen in de AOW en de kansen voor de dossiers wonen en zorg

16:15 - 16:50 uur

Afsluiting

16:50 - 17:00 uur


Bespreking

7.Kennismakingsgesprek Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Beslispunten:

  • Stemt de commissie in met een kennismakingsgesprek met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme?
  • Zo ja, stemt de commissie in met de voorgestelde datum 5 november 2024?
  • Wenst de commissie in dat geval tijdig vooraf vragen te inventariseren en bespreken?

Toelichting:

Op verzoek van het lid Belhirch (D66) en conform commissiebesluit van 25 juni 2024 is de griffie nagegaan of een kennismakingsgesprek met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme mogelijk is. De heer Rabin Baldewsingh heeft laten weten graag met de leden in gesprek te gaan en is dinsdag 5 november 2024 (16.30 - 18.00 uur) beschikbaar.

Bij de terugblik op de gesprekken van 4 juni jl. over armoede en bestaanszekerheid heeft de commissie enkele suggesties besproken om dergelijke gesprekken naar de toekomst nog effectiever te voeren (zoals meer tijd om meer diepgang te bereiken en kwaliteit van eigen voorbereiding).

Gezien de raakvlakken met het werk in de commissies voor BIZA, J&V, OCW en VWS zullen ook de leden van deze commissies bij het gesprek met de NCDR kunnen aansluiten.


Bespreking

8.Mededelingen en informatie

Nieuwe bewindspersonen SZW

Ter informatie treft u aan:

  • het introductiedossier om de onlangs aangetreden bewindspersonen wegwijs te maken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het introductiedossier bevat onder meer het inwerkprogramma voor de bewindspersonen, de uitleg over de organisatie en achtergrondinformatie over het ministerie;
  • de cv's inclusief het takenpakket van de nieuwe SZW-bewindspersonen: minister Van Hijum (NSC) en staatssecretaris Nobel (VVD).

Op een nader te bepalen moment na het zomerreces zal een kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen worden ingepland. Daaraan voorafgaand wordt geïnventariseerd welke onderwerpen u tijdens de kennismaking aan de orde wenst te stellen. In de commissievergadering van 25 juni is al het eindrapport OCTAS inclusief kabinetsreactie genoteerd.

Inbreng brief APPA heden in BIZA:

Heden staat in BIZA geagendeerd de mogelijkheid inbreng te leveren voor schriftelijk overleg over de brief van de minister van BZK over pensioenen van politieke ambtsdragers in het nieuwe pensioenstelsel (36067/28479, BQ). Cf. commissiebesluit van 11 juni wordt u hier nu op geattendeerd.

Brief ter informatie

  • Brief over het verslag van de 112e Internationale Arbeidsconferentie.
  • Afschrift schriftelijk overleg Tweede Kamer over bij beide Kamers voorgehangen ontwerpbesluit kinderopvangtoeslag.




9.Rondvraag

10.OPENSTAANDE BRIEVEN EN CORRESPONDENTIE

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp (+link brief)

Reactietermijn

Toelichting

17 april 2024

Vragen over de tweede voortangsrapportage van de aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Link brief

Vier weken

 

18 juni 2024

Nadere vragen over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en het invaren

Link brief

Vier weken

 

2 juli 2024

Nadere vragen over de Commissie sociaal minimum en het programma VIM

Link brief

30 augustus 2024

 

Wetgeving

17 juli 2023

Verslag initiatiefvoorstel-Maatoug Verplichtstelling vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer (35592)

Link verslag

Vier weken

Antwoorden van de regering (EK, C) ontvangen op 26 oktober 2023. Initiatiefnemer heeft bij ambtelijke navraag aangegeven op een later moment de antwoorden toe te zullen zenden.

2 juli 2024

Verslag Aanspraak op kinderopvangtoeslag voor Oekraïense ontheemden

Link verslag

5 september 2024

 

Versie: 5 juli 2024