Dinsdag 9 juli 2024, commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ)




Agenda

1.Vaststellen agenda


2.35.749

Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken

Beslispunt:

Welke behandelprocedure wenst de commissie voor dit wetsvoorstel te volgen?

Toelichting:

Op basis van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer zijn er de volgende opties:

  • overgaan tot schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel en een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een verslag;
  • een blanco verslag uit te brengen (geen vragen of opmerkingen, en het wetsvoorstel vervolgens plenair afdoen als hamerstuk of in stemming brengen);
  • een verslag uit te brengen onder voorbehoud van plenaire behandeling (geen schriftelijke behandeling in commissieverband, wel een mondelinge behandeling plenair).

Procedure

3.36.373, H / 19.637, M

Gewijzigde motie-Van Meenen (D66) c.s. over een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen; Tijdelijke wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs; Brief van de staatssecretaris van J&V ter aanbieding van de Tweede Kamerbrief over de actualisering uitvoeringsagenda flexibilisering asielketen; Vreemdelingenbeleid

Beslispunten:

  • Wenst de commissie n.a.v. de brief van 25 juni 2024 met de minister van Asiel en Migratie in (schriftelijk) overleg te treden? Zo ja, op welke termijn?
  • Hoe wenst de commissie te oordelen over de status van de gewijzigde motie-Van Meenen (D66) c.s. over een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen?

Toelichting:

In de - aanvankelijk incompleet aangeboden - brief van 25 juni 2024 bood de voormalig staatssecretaris van J&V de Kamer een afschrift aan van zijn brief aan de Tweede Kamer over de Actualisering uitvoeringsagenda flexibilisering asielketen.

Achtergrond

In 2020 is de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen (de Uitvoeringsagenda) vastgesteld waarin destijds is beschreven op welke wijze het asielsopvangsysteem er voortaan uit zou gaan zien. De realisatie van de Uitvoeringsagenda is in de afgelopen jaren niet (volledig) gelukt. Dit is onder andere het gevolg van actuele ontwikkelingen, zoals de aanhoudende druk op het organiseren van asielopvang, opvang voor ontheemden uit Oekraïne, doorlooptijden bij de Immigratie en Naturaisatiedienst (IND) en wijzigingen volgend uit het Europees-asiel- en migratiepact. Gelet hierop heeft de Landelijke Regietafel Migratie (LRT) opdracht gegeven om de Uitvoeringsagenda te actualiseren. Deze actualisatie is afgerond en de LRT heeft op 3 april 2024 de vernieuwde Uitvoeringsagenda vastgesteld. Met de aan de orde zijnde brief wordt de Kamer geïnformeerd over de hoofdlijnen van de vernieuwde Uitvoeringsagenda en het vervolg.

In de brief wordt ook melding gemaakt van de gewijzigde motie-Van Meenen (D66) c.s. over een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen:

"Vanuit de Eerste en Tweede Kamer is het laatste jaar veel aandacht geweest voor de verhuisbewegingen in de asielopvang van met name kinderen. Zo is op 21 december 2023 een motie aangenomen van de leden Koekkoek (Volt) en Ceder (CU) waarin de regering wordt verzocht om bij de plaatsing van asielzoekers de belangen van het kind mee te nemen als criterium in het plaatsingsbeleid en de verhuizingen van kinderen tot een absoluut minimum te beperken. Ook eerder dit jaar is bij de behandeling van de Tijdelijke wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs in de Eerste Kamer op 27 februari jl. een motie aangenomen van de leden van Meenen (D66), Roovers (GroenLinks-PvdA), Perin-Gopie (Volt), Belhirch (D66), van Apeldoorn (SP), en Schalk (SGP) waarin de regering wordt verzocht voor de zomer van 2024 te komen tot een voorstel voor een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen, die het aantal gedwongen verplaatsingen van kinderen tot maximaal één reduceert."

In de verdere tekst van de brief wordt daar op ingegaan.

De commissie heeft bij uitgaande brief van 2 juli jl. (kenmerk 174898.19U) vragen gesteld over de gewijzigde motie-Van Meenen (D66) c.s. over een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen, gebaseerd op inbreng van de leden van de fractie van D66. Deze uitgaande brief heeft de onderhavige brief van 25 juni jl. gekruist.

Ambteljk voorstel: de status van niet uitgevoerd handhaven, aangezien de bij uitgaande brief van 2 juli jl. gestelde vragen met betrekking tot deze motie met de in de onderhavige brief verschafte informatie niet (geheel) beantwoord zijn.


Bespreking motie en brief



4.T03851

Toezegging Rapportage geweldsincidenten in AZC's (36.333)

Beslispunten:

  • Wenst de commissie n.a.v. de brief van 26 juni 2024 met de minister van Asiel en Migratie in schriftelijk overleg te treden? Zo ja, op welke termijn?
  • Hoe wenst de commissie te oordelen over de status van toezegging T03851?

Toelichting:

Tijdens het plenaire debat over de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen van 15 januari 2024 heeft de voormalig staatssecretaris van J&V de toezegging (T03851) gedaan om met betrekking tot geweldsincidenten in asielzoekerscentra de rapportage jaarlijks met beide Kamers te delen. Bij brief van 26 juni 2024 zendt de staatssecretaris van J&V de Kamer een afschrift van zijn brief aan de Tweede Kamer, met als bijlage het rapport 'Incidenten en misdrijven door bewoners van COA- en crisisnoodopvanglocaties 2017-2023' en doet de staatssecretaris aan deze toezegging gestand. In de aanbiedingsbrief wordt een beleidsreactie in het vooruitzicht gesteld.

***

Toezegging T03851 (Rapportage geweldsincidenten in AZC's)

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Hattem (PVV), toe dat hij de rapportage met betrekking tot geweldsincidenten in AZC’s jaarlijks met de Kamers deelt.

(huidige status: openstaand)

Betrokken lid: Van Hattem (PVV)

Ambtelijk voorstel: de status als deels voldaan aanmerken. Dit in afwachting van de beleidsreactie op bedoeld rapport dat de voormalig staatssecretaris aan het nieuwe kabinet heeft overgelaten.

NB. De commissie wordt geïnformeerd wanneer de Kamer de aangekondigde beleidsreactie ontvangt. Overwogen zou kunnen worden om bedoeld rapport tesamen met de beleidsreactie daarop pas te laten agenderen nadat informatie verschaft kan worden over de (inhoudelijke) behandeling in de Tweede Kamer.

***


Bespreking status toezegging en brief


5.E240004

Voorstel voor een Verordening betreffende de versterking van de politiële samenwerking met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van migrantensmokkel en mensenhandel

Beslispunt:

  • Geeft de brief van de Europese Commissie van 4 juli 2024 aanleiding tot nader schriftelijk overleg met de Europese Commissie?
  • Wenst de commissie de reactie van de minister op vragen aan de toenmalige staatssecretaris af te wachten en beide brieven daarna nogmaals te agenderen?

Toelichting:

Op 28 november 2023 heeft de Europese Commissie het verordeningsvoorstel COM(2023)754 betreffende de versterking van de politiële samenwerking met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van migrantensmokkel en mensenhandel, en betreffende de versterking van de ondersteuning door Europol van de voorkoming en bestrijding van die strafbare feiten, en tot wijziging van Verordening (EU) 2016/794 gepubliceerd.

De commissie besloot op 27 februari 2023 op 26 maart 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met regering en/of Europese Commissie. Deze inbrengdatum is verschoven in verbang met het modelinge overleg van die dag over het parlementair behandelvoorbehoud inzake het gerelateerde richtlijnvoorstel COM(2023)755. Op 12 april 2024 is een brief met vragen verzonden aan de Europese Commissie, gebaseerd op inbreng van de leden van de fractie van de SP. De antwoordbrief van de Europese Commissie van 4 juli 2024 is heden ter bespreking geagendeerd.

NB: Op 9 april 2024 is eveneens een brief met vragen over dit verordeningsvoorstel verzonden aan de staatssecretaris van J&V. De commissie is nog altijd in afwachting van de beantwoording van deze brief, waarvoor nogmaals ambtelijk is gerappelleerd.

NB2: In het verslag bij de JBZ-Raad (aan de orde geweest op 25 juni jl. in de vergadering van I&A/JBZ + J&V) is gemeld dat inmiddels een 'algemene oriëntatie' is bereikt over een afgeslankt compromisvoorstel.


Bespreking

6.Commentaar commissie Meijers in reactie op het hoofdlijnenakkoord

Beslispunt:

Op welke wijze wenst de commissie om te gaan met de brief van de Commissie Meijers van 21 juni 2024?

Toelichting:

In de vergadering van 25 juni jl. verzocht het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) de griffie om de brief van de permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht (de Commissie Meijers) van 21 juni 2024 (griffienummer 175437) met commentaar in reactie op het hoofdlijnenakkoord heden ter bespreking te agenderen. Daarbij werd de commissie in overweging gegeven te bezien of er behoefte bestaat aan het uitnodigen van de leden van de commissie Meijers of om met de minister in schriftelijk of mondeling overleg te treden.


Bespreking

7.Mededelingen en informatie

Informatie nieuwe bewindspersonen ministerie van Asiel en Migratie en van Justitie en Veiligheid (voor deze laatsten m.h.o.o. hun deelname aan JBZ-Raden)

Bijgevoegd treft u ter kennisname de cv's van de nieuwe bewindspersonen van het ministerie van Asiel en Migratie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, inclusief het introductiedossier voor de bewindspersonen met informatie over de departementsonderdelen en hun kerntaken. Na het zomerreces zullen er kennismakingsgesprekken met de bewindslieden worden ingepland. (NB: Dit wordt centraal georganiseerd en afgestemd op (kennismakings)activiteiten van de andere commissies.)



8.Rondvraag

9.Ter herinnering: openstaande correspondentie

Ter herinnering: overzicht openstaande correspondentie

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp

(N)SO: (nader) schriftelijk overleg

Reactietermijn

Toelichting

I&A/JBZ

02/07/'24

NSO over toezegging T03726 en de gewijzigde motie-Van Meenen 36.373, H (D66) c.s. over een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen

24/09/'24

Uitgaande brief

23/04/'24 aan stas J&V

NSO over COM(2023)755 richtlijn migrantensmokkel

21/05/'24

Uitgaande brief gerappelleerd op 5/6/'24

09/04/'24 aan stas J&V

SO over COM(2023)754 verordening politiële samenwerking bij migrantensmokkel

07/05/'24

Uitgaande brief

12/03/'24 aan EC

SO over COM(2023)755 richtlijn migrantensmokkel

12/06/'24

Uitgaande brief

06/03/'24 aan stas J&V

SO over de uitvoering van de toezegging T03505 over rapportage belemmeringen statushouders om aan het werk te gaan

03/04/'24

Uitgaande brief

19/09/'23 aan stas J&V

NSO over toezegging T02933 (PVV) inzake gespreksverslagen PRT's over opvanglocaties

17/10/'23

Uitgaande brief gerappelleerd op 1/2/'24; antwoordbrief wordt verwacht in maart '24

versie: 04/07/'24

Op 26 juni jl. is ambtelijk gerappelleerd met betrekking tot alle openstaande correspondentie waarvan de reactietermijn verstreken is. Dit is onder de aandacht gebracht van de betreffende directies.