Dinsdag 24 september 2024, commissie Justitie en Veiligheid (J&V)




Agenda

1.Vaststellen agenda


2.36.280

Uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten

Beslispunt

Hoe wenst de commissie, na kennisneming van de nota naar aanleiding van het verslag, te besluiten?

  • het wetsvoorstel aan te melden voor plenaire behandeling of
  • voor te stellen over het wetsvoorstel te stemmen of
  • het wetsvoorstel aan te melden voor afdoening als hamerstuk of
  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag.

Toelichting

  • Het wetsvoorstel is op 14 mei 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Het wetsvoorstel gaat over het uitbreiden van de strafbaarheid voor spionage-activiteiten die worden verricht door of ten behoeve van een buitenlandse mogendheid en schade toebrengen aan zwaarwegende belangen, zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen. Daartoe wordt een aanvullende bepaling in het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafrecht BES geïntroduceerd. Die bepaling voorziet in een zelfstandige strafbaarstelling van spionageactiviteiten. Ook wordt bepaald dat de verruimde mogelijkheden tot opsporing die beschikbaar zijn bij misdrijven tegen de veiligheid van de staat, bij de opsporing van dit misdrijf kunnen worden ingezet, en wordt voorzien in rechtsmacht indien het feit buiten Nederland is gepleegd. Daarnaast wordt de strafmaat van een aantal computerdelicten die een belangrijke rol kunnen spelen bij spionageactiviteiten verhoogd als deze zijn gepleegd ten behoeve van een buitenlandse mogendheid.
  • Het wetsvoorstel is toegezegd bij brief van 10 december 2020 (TK 30.977, nr. 157).
  • Op 28 mei 2024 heeft de commissie besloten op 18 juni 2024 inbreng te leveren voor het verslag.
  • De commissie heeft op 25 juni 2024 een verslag uitgebracht (36280, B) en heeft op 10 september 2024 de nota naar aanleiding van het verslag ontvangen (36280, C).

Nadere procedure

3.35.482

Wet opheffing verpandingsverboden

Beslispunt

Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor het verslag?

Toelichting

  • Het wetsvoorstel is op 11 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Dit wetsvoorstel regelt in boek 3 Burgerlijk Wetboek de opheffing van het verpandingsverbod. Verpandingsverboden zetten een rem op de kredietverlening aan met name het midden- en kleinbedrijf (MKB), omdat deze bedrijven hun uitstaande vorderingen niet als onderpand voor een lening kunnen gebruiken. Door deze belemmering weg te nemen, krijgen bedrijven meer ruimte om hun activiteiten te financieren. Met dit voorstel wordt de kredietverlening aan met name het MKB gestimuleerd. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor investeringen, innovatie en groei.
  • Op 2 juli 2024 heeft de commissie besloten op 24 september 2024 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het verslag.

Inbreng

4.36.364

Wet drempelverlaging omgang grootouders

Beslispunt

Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor het verslag?

Toelichting

  • Het voorstel is op 25 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Dit wetsvoorstel wijzigt Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek zodat de drempel wordt verlaagd voor grootouders om tot omgang met hun kleinkinderen te kunnen verzoeken. Met dit wetsvoorstel wordt tegemoetgekomen aan de knelpunten zoals die blijken uit het WODC-onderzoek 'Omgang tussen grootouders en kleinkinderen, een sociaalwetenschappelijke en rechtsvergelijkende studie'. Ook wordt invulling gegeven aan de motie-Van Toorenburg c.s. (31265, 87) over verlagen van de drempel voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken. Momenteel moeten grootouders bij de rechter kunnen aantonen of er sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking met hun kleinkind(eren) voordat het verzoek voor omgang in behandeling kan worden genomen. Onderhevig wetsvoorstel beoogd hier verandering in te brengen door een nauwe persoonlijke betrekking als vanzelfsprekend te zien.
  • De commissie heeft op 2 juli 2024 besloten op 24 september 2024 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het verslag.

Inbreng

5.T03473

Toezegging Juridische acties belangenorganisaties (35.925 VI)

Beslispunt

Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg?

Toelichting

  • Tijdens de bespreking van de reactie van de minister van J&V op het halfjaarlijkse toezeggingenrappel in de commissievergadering van 30 mei 2023 werd de status van toezegging T03473 gehandhaafd als openstaand en de deadline van de toezegging verschoven naar 1 juli 2023. De minister gaf aan dat de toezegging wordt meegenomen in de reactie op de motie van het Tweede Kamerlid Stoffer c.s. (TK, 2022/23, 36169, nr. 37). Bij brief van 2 juni 2023 komt de minister voor Rechtsbescherming hieraan tegemoet. In de brief reflecteert hij op de vraag van het lid van Dijk (SGP) over het ondernemen van juridische acties van belangenorganisaties op grond van artikel 3:305a van het Burgerlijk Wetboek.
  • In de brief verwijst de minister tevens naar een toezegging aan het lid Schalk (SGP), die gevraagd heeft om een nadere reflectie op zijn stelling dat in het bestuursrecht belangenorganisaties een gemakkelijkere ingang bij de rechter hebben dan natuurlijke personen. Deze toezegging is echter niet door de griffie geregistreerd.
  • Op 4 juli 2023 besloot de commissie - op voorstel van het lid Van Dijk (SGP) - toezegging T03473 als openstaand te handhaven en op 11 juli 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg. Naar aanleiding hiervan hebben de leden van de SGP-fractie bij brief van 18 juli 2023 enkele vragen gesteld aan de minister voor Rechtsbescherming. Bij brief van 18 juni 2024 heeft de minister voor Rechtsbescherming hier op gereageerd. Vandaag ligt voor het verslag van dit schriftelijk overleg, vastgesteld 19 juni 2024 (35925 VI, AN).
  • Op 2 juli 2024 besloot de commissie de status van toezegging T03473 als openstaand te handhaven en op 24 september 2024 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.

Inbreng nader schriftelijk overleg

6.Mededelingen en informatie

A - Gesprek met de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050

Tijdens de vergadering van de commissies J&V en BIZA van 10 september 2024 heeft het lid Dittrich (D66) aangegeven een gesprek met de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 naar aanleiding van haar rapport ‘Gematigde groei’ op prijs te stellen. Zoals tijdens die vergadering is besproken heeft de staf J&V dit verzoek doorgeleid aan de staf van de commissie SZW, omdat de opdracht aan de Staatscommissie werd verleend door de minister van SZW (mede namens de minister van BZK). Vandaag staat dit onderwerp geagendeerd op commissievergadering van SZW.

B - Nadere informatie Rli-advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving'.

Tijdens de vergadering van de commissies J&V en BIZA van 10 september 2024 vestigde het lid Veldhoen (GroenLinks-PvdA) de aandacht op de brief van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) van 26 juni 2024 ter aanbieding van het Rli-advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving '. Dit advies stond op die datum geagendeerd voor de vergadering van de commissie IWO (33118, GC). Het lid Veldhoen stelde voor dit advies in een gecombineerde vergadering IWO en J&V en BIZA te agenderen. Door de commissies werd aan de griffie gevraagd in dit verband een concreet voorstel te doen. Later die middag besloot de commissie IWO het genoemde Rli-advies door te geleiden naar het College van fractievoorzitters in verband met het gesprek over de rolneming van de Kamer dat daar gevoerd wordt. De commissie IWO verzoekt het College daarbij na te denken over de volgende stap, waarbij kan worden overwogen een kabinetsreactie op het advies te vragen en een gesprek met de opstellers van dit advies te houden.

C - Concept agenda van ICM (interparlementaire commissievergaderingen van het Europees Parlement) tweede helft 2024

  • Committee LIBE - ICM on Eurojust - 2 december 2024 - Brussel
  • Committee LIBE - ICM on Rule of Law - 12 december 2024 - Brussel

D - Kennismaking bewindslieden J&V op 19 november 2024

Op 19 november 2024 is van 16:00 - 18:00 uur in commissiekamer 1 een kennismakingsgesprek gepland met de bewindslieden van J&V.

E - Geen commissievergaderingen op dinsdag 8 oktober 2024 (APB)

Op 8 oktober 2024 vinden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Om alle leden de mogelijkheid te geven om hierbij plenair aanwezig te zijn, worden -in voorkomend geval op spoedbehandelingen na- die dag geen commissievergaderingen ingepland.



7.Rondvraag


8.Openstaande correspondentie



Korte aantekeningen