Dinsdag 24 september 2024, commissies Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) en Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO)




Agenda

1.Vaststellen agenda

Aansluitend aan de combi-vergadering BDO+J&V

2.31936, AZ

Beslispunt

  • Voorgesteld wordt om tijdens het kennismakingsgesprek met de minister en staatssecretaris op 24 september a.s. te vragen hoe zij verder met het dossier Radarstation Herwijnen wensen om te gaan, en het onderwerp daarna te agenderen in een volgende commissievergadering - bijvoorbeeld na de ontvangst van het definitieve gecoördineerde besluit dat in oktober is voorzien.

Toelichting

De staatssecretaris van Defensie heeft op 26 juni 2024 de nadere vragen van de commissies over het radarstation Herwijnen beantwoord, die op 27 mei 2024 naar de staatssecretaris waren gestuurd (zie verslag nader schriftelijk overleg (31936, AZ). Daarnaast heeft de staatssecretaris van Defensie op 25 juni jl. een brief naar de Kamer gestuurd inzake een Woo-besluit betreffende informatie over het militair radarstation Herwijnen in de periode 2022-2023 (31936, AY). Dit besluit is op de website van de Rijksoverheid te raadplegen.

De commissies besloten op 9 juli jl. het agendapunt aan te houden tot 24 september 2024, zodat de Kamer eerst kennis kan nemen van de (eventuele) plannen van het nieuwe kabinet aangaande dit radarstation. De commissies hebben de griffie daarbij verzocht tegen de achtergrond van de doorlopen behandeling in de commissies, een voorstel te doen voor de verdere behandeling van dit voorstel.

Op 23 juli 2024 stuurde de staatssecretaris van Defensie een brief naar de Kamer inzake de voortgang gecoördineerd definitief besluit RCR-procedure Herwijnen (31936, BB). In deze brief meldt de staatssecretaris dat, wegens de grote hoeveelheid aan ontvangen zienswijzen, de beantwoording van deze zienswijzen niet vóór de zomer kon worden afgerond. De publicatie van de nota van antwoord van het ontwerp-rijksinpassingsplan, de nota van antwoord van de ontwerp-omgevingsvergunning en het bijbehorende definitieve besluit moet daarom worden uitgesteld. De staatssecretaris geeft aan dat het streven is om in oktober het definitieve gecoördineerde besluit te publiceren.

Behandeling Eerste Kamer

Over dit dossier vonden begin dit jaar twee technische briefings plaats (met TNO op 23 januari 2024 en met het ministerie van Defensie op 30 januari 2024). Daarnaast hebben meerdere schriftelijke rondes met de staatssecretaris van Defensie plaatsgevonden (zie bijv. 31936, AX, 31936, AS; 31936, AQ; 31936, AL; 31936, AK; 31936, AJ; 31936, O; 31936, M, 31936, K,).

Zie voor de volledige behandelgeschiedenis en alle stukken het bijgevoegde informatiedossier.

Plannen nieuw kabinet

In de memorie van toelichting bij de begroting Defensiematerieelbegrotingsfonds 2025 (36600 K, nr. 2) wordt het volgende gemeld over het militair radarstation: "Verder vervangt Defensie de radarstations in Wier en Herwijnen. Met name de nieuwe radar in Herwijnen heeft veel aandacht gehad. Er worden op dit moment maatregelen genomen om geluidsoverlast tegen te gaan. Daarnaast wordt samen met Kerngroep Wier gekeken naar een bijdrage van Defensie aan een lokaal project (energietransitie), als blijk van waardering."

In de overige stukken wordt militair radarstation Herwijnen of de plaatsing van militaire radars niet genoemd.

Behandeling Tweede Kamer

De Tweede Kamercommissie voor Defensie heeft op 11 september jl. een besloten technische briefing gehouden over radardekking in Nederland. De brieven aangaande de RCR-procedure radarstation Herwijnen (zoals de laatste van 23 juli jl.) zijn door de Tweede Kamer voor kennisgeving aangenomen.


Bespreking




3.Rondvraag


Korte aantekeningen