Dinsdag 24 september 2024, commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.35.749

Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken

Inventarisatie:

Welke fracties wensen heden inbreng voor het verslag te leveren?

Toelichting:

De commissie besloot op 9 juli jl. om heden gelegenheid te bieden voor inbreng voor verslag.


Inbreng

3.30.573, I

Brief van de staatssecretaris van J&V ter aanbieding van de Staat van Migratie 2024; Migratiebeleid

Beslispunt:

Wenst de commissie de brief van de staatssecretaris van J&V van 14 juni 2024 voor kennisgeving aan te nemen, daarover in schriftelijk overleg te treden of deze te betrekken bij het kennismakingsgesprek met de minister?

Toelichting:

Bij brief van 14 juni 2024 heeft de staatssecretaris van J&V, mede namens de minister van SZW, de minister van BUZA en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Kamer de Staat van Migratie 2024 aangeboden.

Naar aanleiding van de Staat van Migratie 2022 hebben vier rondes schriftelijke overleg plaatsgevonden (30573, C) en (30573, E), (30573, G) en (30573, H) een mondeling overleg (30573, D). Bij brief van 6 oktober 2023 (30573, F) werd de Kamer de Staat van Migratie 2023 aangeboden.

De commissie besloot in haar vergadering van 25 juni 2024 om het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen nadat de behandeling in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden en nadat het regeerprogramma van het nieuw aan te treden kabinet, gebaseerd op het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 van PVV, VVD, NSC en BBB van 16 mei 2024, is gepresenteerd.

Het regeerprogramma is op 13 september jl. gepresenteerd. De Tweede kamer heeft de aan de orde zijnde brief meegenomen in het commissiedebat over vreemdelingen- en asielbeleid dat op 12 september jl. heeft plaatsgevonden. Het ongecorrigeerd verslag is bijgevoegd, maar de brief is hierin niet expliciet aan de orde gekomen.


Bespreking



4.E240004

Brief van de Europese Commissie inzake beantwoording vragen over het Europese voorstel voor een Verordening betreffende de versterking van de politiële samenwerking met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van migrantensmokkel en mensenhandel; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van J&V inzake voorstel voor een Verordening betreffende de versterking van de politiële samenwerking met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van migrantensmokkel en mensenhandel; EU-voorstellen inzake mensensmokkel (COM(2023)754 en COM(2023)755)

Aanleiding:

  • Bij brief van 9 april 2024 zijn vragen aan de staatssecretaris van J&V gesteld, gebaseerd op inbreng van de leden van de fractie van de SP. De antwoordbrief van de minister van J&V van 12 juli 2024 is ter bespreking geagendeerd.
  • De vragen aan de Europese Commissie die zijn gesteld bij brief van 12 april 2024 zijn op 4 juli 2024 reeds door de Europese Commissie beantwoord. De commissie besloot op 9 juli jl. de bespreking van deze antwoordbrief opnieuw te agenderen na ontvangst van de antwoordbrief van de regering.

Beslispunt:

Wenst de commissie n.a.v. de brieven van 4 juli en 12 juli 2024 in nader schriftelijk overleg te treden met de Europese Commissie respectievelijk de minister van J&V of neemt zij deze voor kennisgeving aan?

Toelichting:

Inhoud voorstel

Op 28 november 2023 heeft de Europese Commissie het verordeningsvoorstel COM(2023)754 over de versterking van politiële samenwerking gepubliceerd met als doel het voorkomen, opsporen en onderzoeken van migrantensmokkel en mensenhandel. Ook strekt het voorstel tot de versterking van de ondersteuning door Europol van de voorkoming en bestrijding van die strafbare feiten en de wijziging van Verordening (EU) 2016/794.

Met voorstel COM(2023)754 beoogt de Europese Commissie de rol van Europol in de strijd tegen migrantensmokkel en mensenhandel ─ en met name van de rol van het Europees Centrum tegen migrantensmokkel ─ te versterken. De specifieke doelstellingen zijn:

  • 1) 
    de versterking van de samenwerking tussen agentschappen op het gebied van migrantensmokkel en mensenhandel;
  • 2) 
    de versterking van de sturing en coördinatie bij de bestrijding van migrantensmokkel en mensenhandel op EU-niveau;
  • 3) 
    de verbetering van de informatie-uitwisseling op het gebied van migrantensmokkel en mensenhandel;
  • 4) 
    de versterking van de middelen van de lidstaten om migrantensmokkel en mensenhandel te voorkomen en te bestrijden, en
  • 5) 
    de versterking van de steun van Europol voor de voorkoming en bestrijding van migrantensmokkel en mensenhandel door middel van operationele taskforces en de inzet van Europol voor operationele ondersteuning.

Tweede Kamer

Het voorstel werd betrokken bij het commissiedebat op 12 juni 2024 over de JBZ-Raad van 13 en 14 juni (vreemdelingen- en asielbeleid), maar is daar slechts in beperkte mate aan bod gekomen.

Europees traject

Dit voorstel is tijdens het Comité van Permanente vertegenwoordigers (COREPER) op 19 juni jl. door de lidstaten als hamerstuk geaccordeerd. De triloog met het Europees Parlement hierover zal nog enige tijd duren, omdat er in het recent geïnstalleerde Europees Parlement nog een rapporteur dient te worden aangesteld.


Bespreking

5.Commentaar commissie Meijers in reactie op het hoofdlijnenakkoord

Aanleiding

De commissie besloot op 9 juli jl. het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen nadat het regeerprogramma van het nieuwe kabinet is gepresenteerd.

Beslispunt:

Op welke wijze wenst de commissie om te gaan met de brief van de Commissie Meijers van 21 juni 2024?

Toelichting:

In de vergadering van 25 juni jl. verzocht het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) de griffie om de brief van de permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht (de Commissie Meijers) van 21 juni 2024 (griffienummer 175437) met commentaar in reactie op het hoofdlijnenakkoord heden ter bespreking te agenderen. Daarbij werd de commissie in overweging gegeven te bezien of er behoefte bestaat aan het uitnodigen van de leden van de commissie Meijers of om met de minister in schriftelijk of mondeling overleg te treden. Ambtelijke suggestie is om deze brief te betrekken bij het kennismakingsgesprek met de minister.


Bespreking

6.Mededelingen en informatie

Algemene politieke beschouwingen

Op 8 oktober 2024 vinden de Algemene politieke beschouwingen (APB) plaats. Het is goed gebruik dat zoveel mogelijk leden dit debat, waarbij het voltallige kabinet aanwezig is, in de plenaire vergaderzaal volgen. Met het oog hierop wordt commissies verzocht geen commissievergaderingen op 8 oktober te houden. Voor de commissie I&A/JBZ-Raad staat momenteel ook geen commissievergadering gepland.

Kennismakingsgesprek met de minister van A&M

Op dinsdag 22 oktober 2024 zal tussen 16:00 en 17:00 uur het kennismakingsgesprek plaatsvinden met de minister van A&M.

Ter informatie zijn bijgevoegd:

-lijst met ingetrokken wetsvoorstellen door het kabinet

-jaarverslag COA 2023

-Aanbieding rapport 'Afgewogen Arbeidsmigratie' van de Adviesraad Migratie

-lijst gepresenteerde Europese voorstellen





7.Rondvraag


Korte aantekeningen