Dinsdag 10 september 2024, commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.T03902

Toezegging Informeren over verhouding tussen artikel 21 en artikel 1 van Verdrag Clustermunitie (36.410 V)

Beslispunt

  • Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

Toelichting

Tijdens het debat inzake de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken 2024 op 18 juni jl. heeft de minister van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van een vraag van het lid Nicolaï (PvdD), de Kamer toegezegd de verhouding tussen artikel 21 en artikel 1 van het Verdrag inzake clustermunitie nader toe te lichten, in relatie tot het voornemen van het leveren van F-16 vliegtuigen aan Oekraïne.

De minister van Buitenlandse Zaken geeft in het Verslag Raad Buitenlandse Zaken 24 juni 2024, d.d. 1 juli jl. (21.501-02, GM), invulling aan deze toezegging. Zie op bladzijde 6 en 7 de paragraaf "Het Verdrag inzake clustermunitie in relatie tot het voornemen van het leveren van F-16 vliegtuigen aan Oekraïne".

De commissie heeft op 9 juli 2024 de toezegging vastgesteld (zie T03902) en besloot de status op openstaand te laten en inbreng te leveren voor schriftelijk overleg op 10 september 2024.


Inbreng schriftelijk overleg

3.36200 V, J & L

Gewijzigde motie-Karimi (GroenLinks-PvdA) c.s. over ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran; Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van BuZa over de uitvoering van de motie Karimi c.s. over ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran; Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2023

Beslispunt

  • Zijn met de brief van de minister van Buitenlandse Zaken van 1 juli 2024 de vragen van de commissie afdoende beantwoord?
  • Wenst de commissie motie-Karimi c.s. als uitgevoerd te beschouwen?

Toelichting

De commissie heeft op 11 november 2023 een brief gestuurd naar de minister van Buitenlandse Zaken om te vragen naar de uitvoering van motie-Karimi c.s (36200 V, J). De minister heeft op 22 januari 2024 gereageerd (zie VSO 36200 V, K). De commissie besloot de motie als nog 'niet uitgevoerd' te beschouwen en nadere vragen te stellen. De brief met nadere vragen is op 22 februari 2024 naar de minister gestuurd. De minister stuurde op 27 maart 2024 een uitstelbrief naar de commissie, en heeft de brief op 1 juli 2024 beantwoord.

Het verslag van nader schriftelijk overleg (36200 V, L) en de status van motie-Karimi c.s. (36200 V, J) ligt hedenmiddag ter bespreking voor.

In de beantwoording verwijst de minister naar de 'Detailed findings of the independent international fact-finding mission on the Islamic Republic of Iran'. Dit rapport is via deze link te raadplegen.

NB. De commissie besloot, op verzoek van het lid Karimi (GL-PvdA), dit agendapunt aan te houden tot 10 september 2024.


Bespreking

4.E240015

Voorstel voor een Besluit van Raad aangaande het standpunt van de EU in het gemengde comité CETA voor aanvullende voorschriften bij de beslechting van investeringsgeschillen

Beslispunt

Ziet de commissie nog aanleiding om vragen te stellen naar aanleiding van de beantwoording van de vragen aangaande het voorstel besluit Gemengd Comité CETA inzake aanvullende voorschriften voor het mkb (34580, C) of de kabinetsappreciatie van dit voorstel (34580, B)?

Toelichting

Op 26 april 2024 publiceerde de Europese Commissie een voorstel voor Besluit van de Raad betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité voor de CETA dat is ingesteld in het kader van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, met betrekking tot de vaststelling van een besluit houdende aanvullende voorschriften voor versnelde procedures voor de beslechting van investeringsgeschillen, COM(2024)178.

Het ministerie van BZ had, na ambtelijk navraag, aangegeven dat er nog een appreciatie over dit voorstel naar de Kamer zal worden gestuurd.

De commissie besloot op 28 mei jl. inbreng voor schriftelijk overleg te leveren op 11 juni 2024. De brief met vragen is op 19 juni 2024 verstuurd naar de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp heeft de brief beantwoord op 25 juli 2024 (zie verslag schriftelijk overleg 34580, C). De minister stuurde op dezelfde dag ook een appreciatie van het voorstel van de Europese Commissie (zie 34580, B). Beide stukken liggen vandaag ter bespreking voor.


Bespreking verslag schriftelijk overleg en brief

5.E240009

Pakket betreffende de Europese industriële defensiestrategie

Beslispunt

  • Zijn met de beantwoording van de minister van Defensie van 2 september 2024 de nadere vragen van de commissie afdoende beantwoord?

Toelichting

Op 5 maart 2024 hebben de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger de eerste industriestrategie voor de Europese defensie op EU-niveau gepresenteerd (zie E-dossier E240009 voor meer informatie over deze voorstellen).

Op 9 april jl. besloot de commissie op 23 april 2024 inbreng voor schriftelijk overleg te leveren. De brief met vragen van de fracties van BBB, VVD, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, JA21 en Volt is op 1 mei 2024 naar de minister van Defensie gestuurd. De vragen zijn op 6 juni 2024 door de minister en staatssecretaris van Defensie beantwoord. De commissie besprak het verslag schriftelijk overleg (36538, B) op 11 juni 2024 en besloot op 25 juni 2024 inbreng voor nader schriftelijk overleg te leveren.

De brief met nadere schriftelijke vragen van de fracties van BBB, VVD, ChristenUnie en Partij voor de Dieren is op 3 juli naar de minister van Defensie gestuurd, de minister heeft op 5 augustus een uitstelbrief gestuurd en de brief op 2 september 2024 beantwoord. Het verslag van nader schriftelijk overleg (36538, C) ligt vandaag ter bespreking voor.


Bespreking verslag nader schriftelijk overleg

6.Defensienota 2024

Beslispunt

Wenst de commissie in overleg te treden met de minister en staatssecretaris van Defensie aangaande de Defensienota 2024?

Toelichting

De minister en staatssecretaris van Defensie stuurden op 5 september 2024 een aanbiedingsbrief naar de Kamer met de Defensienota 2024 (zie bijgevoegd). De Defensienota is leidend voor de inrichting, samenstelling en de toerusting van de krijgsmacht en schetst een samenhangend beeld van de investeringen die dit kabinet in Defensie doet.

De presentatie van de defensienota 2024 is via Youtube terug te kijken.

Defensienota 2022

De laatste Defensienota is in 2022 opgesteld. De commissie BDO heeft op 21 juni 2022 daarover mondeling overleg gevoerd met de minister en staatssecretaris van Defensie. Het verslag van dat overleg is hier terug te lezen (zie 36124, B).


Bespreking

7.Kennismakingsgesprekken met de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en Defensie

Beslispunten

  • Kan de commissie instemmen met de voorgestelde data en tijdstippen?
  • Welke onderwerpen wenst de commissie te betrekken bij deze kennismakingsgesprekken?

Toelichting

De griffie heeft contact opgenomen met de secretariaten van de bewindspersonen, en zijn tot de volgende data gekomen:

Minister en staatssecretaris van Defensie:

24 september as., 16:00-17:30 uur

Minister van Buitenlandse Zaken:

12 november as., 15:30-16:30 uur

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp:

26 november as., 15:00 - 16:00 uur.

Onderwerpen

Aangezien het gesprek met de minister en staatssecretaris van Defensie al op 24 september as. gepland staat, wordt aan de commissie gevraagd door te geven welke onderwerpen zij wensen te betrekken bij dit kennismakingsgesprek. Ook voor de andere kennismakingsgesprekken kunnen alvast onderwerpen worden doorgegeven.


8.Inventarisatie werkbezoek aan Defensie

Beslispunt

Welke leden wensen zich aan te melden voor het werkbezoek op 8 november as.?

Toelichting

De commissie is door het ministerie Defensie uitgenodigd voor een werkbezoek op vrijdag 8 november 2024. In het besloten gedeelte van de toelichting worden de verdere details uiteengezet.

Met het ministerie is afgesproken dat dit werkbezoek kan doorgaan als er minimaal vijf leden zich hiervoor aanmelden.

Planning komende werkbezoeken

Dit werkbezoek staat los van de vier werkbezoeken die nog worden voorbereid door het ministerie van Defensie. Het ministerie zal binnenkort een brief sturen naar de Kamer met een voorstel voor de werkbezoeken aan onderdelen van defensie in deze Kamerperiode.


9.Inventarisatie gesprek vertegenwoordiger Taiwan

Beslispunt

Wensen leden zich aan te sluiten bij het gesprek van de commissievoorzitter met de Vertegenwoordiger van het Taipei Representative Office in Nederland?

Toelichting

De commissievoorzitter heeft in het zomerreces een verzoek ontvangen van mevrouw Hsin-Hsin Chen, Representative of the Taipei Representative Office in the Netherlands voor een gesprek.

Er zal een gesprek worden gepland met mevrouw Hsin-Hsin Chen. De commissievoorzitter geeft andere leden ook graag de gelegenheid om bij dit (besloten) gesprek aanwezig te zijn. Bij een daaropvolgende commissievergadering zal er een mondelinge terugkoppeling worden gegeven.


10.Inventarisatie bezoek delegatie parlement Vietnam

Beslispunt

Wensen leden zich aan te melden voor dit ontvangst?

Toelichting

Een delegatie van Vietnamese parlement is op 1-2 oktober as. in Nederland en heeft verzocht om een overleg met Tweede en Eerste Kamerleden. Gekeken wordt of er een overleg kan plaatsvinden in de Tweede Kamer, waarbij leden van de Eerste Kamer desgewenst kunnen aansluiten. Naar verwachting zal dit gesprek worden gepland op dinsdag 1 oktober van 17:00-18:00 uur (dit moet nog worden bevestigd). Dit gesprek vindt alleen plaats als er voldoende leden zich aanmelden (vanuit de Eerste en Tweede Kamer).

De Vietnamese Nationale Assemblee is voornemensom een ​​delegatie van ongeveer 10 personen van het Delegation Working Committee (voorheen bekend als het Delegate Affairs Committee) te sturen om het Nederlandse parlement te bezoeken op 1 oktober. Het bezoek dient de volgende doelen:

  • verbeteren van de parlementaire relaties en de banden tussen Vietnam en Nederland verder te verstevigen;
  • onderzoek, enquête en uitwisseling van ervaringen in wetgevend werk, organisatiestructuur, personeel en beleid;
  • de oprichting van de parlementaire vriendschapsgroep Vietnam - Nederland te bespreken. Dit punt is aan de Tweede Kamer aangezien de Eerste Kamer van oudsher geen vriendschapsgroepen onderhoudt met andere parlementen.

11.Mondelinge terugkoppeling verkiezingswaarnemingsmissie Azerbeidzjan

Het lid Van Toorenburg (CDA) heeft 29 augustus tot en met 2 september jl. deelgenomen aan een OVSE PA verkiezingswaarnemingsmissie naar Azerbeidzjan. Aan dit lid wordt gevraagd een korte terugkoppeling van deze missie te geven.

Zie voor meer informatie een persbericht van de OVSE PA over deze verkiezingen.


12.Mededelingen en informatie

Informatiesessie verkiezingwaarnemingsmissies

Op dinsdag 24 september rond 18:15-20:00 uur zal er in commissiekamer 1 een informatiesessie plaatsvinden, voor alle Kamerleden die geïnteresseerd zijn in deelname aan verkiezingswaarnemingsmissies die via het ministerie worden uitgezet bij de leden. Ambtenaren van Buitenlandse Zaken zullen een toelichting verzorgen en kunnen vragen beantwoorden. Er zijn ook leden van de Tweede Kamer uitgenodigd voor deze informatiesessie. De sessie zal in de vergaderapp te vinden zijn.

Brief inzake Voortgang gecoördineerd definitief besluit RCR-procedure Herwijnen

Op 23 juli 2024 stuurde de staatssecretaris van Defensie een brief naar de Kamer inzake de voortgang gecoördineerd definitief besluit RCR-procedure Herwijnen (31936, BB). In deze brief meldt de staatssecretaris dat, wegens de grote hoeveelheid aan ontvangen zienswijzen, de beantwoording van deze zienswijzen niet vóór de zomer kon worden afgerond. De publicatie van de nota van antwoord van het ontwerp-rijksinpassingsplan, de nota van antwoord van de ontwerp-omgevingsvergunning en het bijbehorende definitieve besluit moet daarom worden uitgesteld. Het streven is om in oktober het definitieve gecoördineerde besluit te publiceren.

De commissies BDO en IWO besloten op 9 juli jl. de bespreking van het dossier militair radarstation Herwijnen aan te houden tot 24 september 2024, zodat de Kamer eerst kennis kan nemen van de (eventuele) plannen van het nieuwe kabinet aangaande dit radarstation. De op 23 juli jl. ontvangen brief zal bij dit agendapunt worden betrokken.

Werkbezoek NAVO-hoofdkwartier, 29-30 september as.

Op 29-30 september as. vindt het werkbezoek van commissie BDO aan de NAVO plaats. Meer informatie (programma en delegatiesamenstelling) is (besloten) toegevoegd aan de bijlagen. De delegatie is voor het zomerreces vastgesteld. De delegatieleden wordt verzocht hun paspoort/ID-kaart documentnummer en vervaldatum zsm aan de griffie door te geven, indien dit nog niet is gedaan.

Overzicht bijeenkomsten en activiteiten commissie BDO

Datum

Activiteit

24 september 2024, 16:00-17:30 uur

Kennismakingsgesprek met staatssecretaris en minister van Defensie (nog te bevestigen)

24 september 2024, ca. 18:15-20:00 uur

Informatiesessie verkiezingswaarnemingsmissies

29-30 september 2024

Werkbezoek aan hoofdkwartier NAVO, te Brussel

8 november 2024

Werkbezoek Defensie bij kazerne Leeuwarden (indien er voldoende aanmeldingen zijn)

12 november 2024, 15:30-16:30 uur

Kennismakingsgesprek met minister van BZ (nog te bevestigen)

26 november 2024, 15:00 - 16:00 uur

Kennismakingsgesprek met minister voor BHO (nog te bevestigen)

   

Stilzwijgende verdragen

Op dit moment zijn er geen ter stilzwijgende goedkeuring voorgelegde verdragen aanhangig, daarom treft u geen overzicht aan.




13.Rondvraag


Korte aantekeningen