1.Vaststellen agenda
2.T02490
Toezegging Legale wietteelt (34.775)
Beslispunt
Welke fracties leveren vandaag inbreng voor schriftelijk overleg?
Toelichting
-
-Op 5 december 2017 heeft de toenmalig minister-president tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, naar aanleiding van vragen van de leden De Graaf (D66) en Schalk (SGP), toegezegd "dat de resultaten van de proeven met legale wietteelt naar de Kamer worden gestuurd. Bij het opzetten van de proeven wordt gekeken naar de suggestie om aan gedifferentieerde experimenten te doen." (toezegging Legale Wietteelt T02490).
-
-Op 20 september 2024 hebben de minister van J&V en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport in een brief gereageerd op voornoemde toezegging. Naar aanleiding van deze brief heeft de commissie J&V op 15 oktober 2024 besloten vandaag inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.
Inbreng voor schriftelijk overleg
3.34.359 / 35.917, D
Brief van de minister van J&V over afschrift Tweede Kamerbrief ter aanbieding van de evaluatie Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding; Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding
Beslispunt
Wenst de commissie naar aanleiding van de (afschrift)brief van de minster van J&V (EK 34.359 / 35.917, D) in schriftelijk overleg te treden of neemt zij deze brief voor kennisgeving aan?
Toelichting
-
-De Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding (Twbmt) betreft een tijdelijke wet die in 2017 in werking is getreden en in 2022 voor vijf jaar werd verlengd. Bij deze verlenging is (in artikel 12 Twbmt) bepaald dat een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk met de Staten-Generaal wordt gedeeld. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) heeft deze wettelijk voorgeschreven evaluatie laten uitvoeren door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit Groningen en Pro Facto. Voor deze evaluatie zijn de onderzoekers verzocht om de wensen van de Tweede Kamer en de Raad van State over de noodzaak, effecten, proportionaliteit en voorwaarden van de maatregelen mee te nemen. Daarnaast hebben de onderzoekers inzicht geboden in hoe de wet zich verhoudt tot het strafrecht en tot grondrechten.
-
-Op 15 oktober 2024 heeft de Kamer een afschrift van een brief d.d. 16 september 2024 van de minister van J&V aan de Tweede Kamer ontvangen met daarin een beleidsreactie op voornoemd WODC-rapport.
-
-Terzijde wordt in dit verband melding gemaakt van (T03374) Toezegging Indringender toetsen op evenredigheid, niet slechts marginaal (35.917) (legisprudentie): "De Minister van Justitie & Veiligheid spreekt uit, naar aanleiding van een vraag van het lid Recourt (PvdA), dat het goed is wanneer het recent bijgestelde beoordelingskader van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ten aanzien van het evenredigheidsbeginsel ook ten grondslag ligt bij toetsing van de maatregelen die voortvloeien uit deze wet, vanwege de grote impact van de maatregelen."
Bespreking
4.32.735, S
Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BuZa over de Internationale Mensenrechtenprocedures rapportage 2023; Mensenrechten in het buitenlands beleid
Beslispunt
Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van de minster van BuZA (EK 32.735, S) in nader schriftelijk overleg te treden of neemt zij deze brief voor kennisgeving aan?
Toelichting
-
-Tijdens de commissievergadering van 18 juni 2024 is beraadslaagd over de brief van de minister van BuZa (32.735, R) ter aanbieding van de 'Rapportage 2023 – Internationale Mensenrechtenprocedures'.
-
-Naar aanleiding hiervan is schriftelijk overleg gevoerd: Op 26 juni 2024 is een brief gestuurd aan de minister van BuZa met enkele vragen en opmerkingen van de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, mede namens de leden van de fracties van D66 en de PvdD. De leden van de fracties van de SP en Volt hebben zich aangesloten bij de gestelde vragen.
-
-De minister van BuZa heeft op 19 augustus 2024 een uitstelbericht gestuurd en op 15 oktober 2024 inhoudelijk gereageerd (32.735, S).
Bespreking van verslag schriftelijk overleg
5.34.861, P
Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van J&V over de jaarrapportage 2023 van de functionaris gegevensbescherming van de passagiersinformatie-eenheid Nederland; Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven
Beslispunt
Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van de minster van J&V (EK 34.861, P) in nader schriftelijk overleg te treden of neemt zij deze brief voor kennisgeving aan?
Toelichting
-
-Tijdens de commissievergadering op 9 april 2024 is de commissie via het agendapunt 'Mededelingen en Informatie' geïnformeerd over de 'Jaarrapportage Functionaris Gegevensbescherming Passagiersinformatie-eenheid Nederland 2023' en de beleidsreactie hierop, die de minister van J&V, mede namens de minister van Defensie, op 28 maart 2024 aan de Eerste Kamer heeft aangeboden (34.861, O). In deze rapportage gaat de functionaris gegevensbescherming in op de wijze waarop controle is uitgeoefend op de verwerking van de persoonsgegevens door de Passagiersinformatie-eenheid Nederland en de wijze waarop door deze eenheid de waarborgen voor de gegevensbescherming zijn uitgevoerd. De commissie heeft op verzoek van het lid Schalk (SGP) besloten de jaarrapportage te agenderen voor de commissievergadering van 14 mei 2024, in het licht van de aan de leden Schalk (SGP) en Talsma (ChristenUnie) gedane Toezegging Inzet transnationaal misbruik (T03885) tijdens het debat over de Wet seksuele misdrijven (36.222) op 19 maart 2024.
-
-Op 14 mei 2024 heeft de commissie besloten naar aanleiding van voornoemde brief schriftelijk overleg te voeren: De leden van de fractie van de SGP hebben op 5 juni 2024 enkele vragen aan de minister van J&V gesteld (de leden van de fractie van JA21 hebben zich bij deze vragen aangesloten). De minister van J&V heeft deze vragen op 21 oktober 2024 beantwoord (34.861, P).
Bespreking van verslag schriftelijk overleg
6.E240018
Werkdocument betreffende het landenhoofdstuk over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in Nederland
Beslispunt
Welke fracties leveren vandaag inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie over het landenhoofdstuk over Nederland?
Toelichting
-
-Op 24 juli 2024 heeft de Europese Commissie haar vijfde EU-rechtsstaatrapport uitgebracht.
-
-In de combi vergadering van de commissies EUZA en J&V van 24 september 2024 is besloten het Rechtsstaatrapport 2024 in behandeling te nemen en de eventuele behandeling van het landenhoofdstuk over Nederland aan de daarvoor relevante vakcommissies over te laten.
-
-De commissie J&V heeft op 15 oktober 2024 besloten het landenhoofdstuk over Nederland in behandeling te nemen en in schriftelijk overleg te treden (met de regering en/of de Europese Commissie).
-
-In de combi vergadering van de commissies EUZA en J&V van 22 oktober 2024 is besloten inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met zowel de regering als de Europese Commissie over het Rechtsstaatrapport 2024. Met betrekking tot de inbreng van de fractie van de PvdD betreffende het Nederlands landenhoofdstuk is besloten deze (vandaag) op 12 november 2024 te betrekken bij het schriftelijk overleg over dit deel van het rapport dat bij de commissie J&V is belegd.
Inbreng
7.Inventarisatie eventueel debat over de begroting J&V (36.600, VI)
Inventarisatie
Is het de voorlopige inschatting van de commissie dat een plenair debat over de begroting van J&V (36.600, VI) wenselijk is?
Toelichting
In verband met mogelijke druk op de plenaire Kameragenda in de maand december is het voor de Voorzitter van belang tijdig een beeld te hebben van de behoefte aan de eventuele plenaire behandeling van begrotingswetsvoorstellen. De debatten in de Tweede Kamer over de begrotingen vinden plaats tussen 8 oktober en 26 november. De stemming in de Tweede Kamer over alle begrotingen (amendementen en wetsvoorstellen) zal plaatsvinden in de week van 3-5 december. Wanneer de begrotingsvoorstellen in de Eerste Kamer formeel in procedure worden genomen, besluiten de commissies definitief over de wenselijkheid van (schriftelijke en/of plenaire) behandeling.
Achtergrond
Sinds de inwerkingtreding van de regels voor het Europees Semester zijn de Tweede en Eerste Kamer gehouden de begrotingshoofdstukken af te handelen vóór aanvang van het betreffende begrotingsjaar (verdedigbare uitzonderingen daargelaten). Dit heeft geleid tot een sterk gecomprimeerde begrotingsbehandeling in de Eerste Kamer in de maand december, aangezien de Tweede Kamer alle begrotingshoofdstukken pas begin december gelijktijdig in stemming brengt.
In het verleden stemde de Eerste Kamer als regel uiterlijk in de laatste vergadering van december (dit jaar dinsdag 17 december 2024) over de begrotingshoofdstukken, vaak zonder daarover vooraf met de regering te beraadslagen. In uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld in geval van verkiezingen zoals afgelopen jaar, kan de begrotingsbehandeling van een enkel hoofdstuk over de jaarwisseling getild worden.
Een commissie kan ook overwegen in te stemmen met een begrotingshoofdstuk onder voorbehoud van een later te houden beleidsdebat (artikel 51 RvO). Voorstellen daaromtrent dienen door de commissie te worden voorgelegd aan het College van Fractievoorzitters.
In 2023 waren de begrotingsbehandelingen aan een bijzonder tijdpad onderworpen, dat afwijkt van de reguliere begrotingsbehandelingen. In verband met de TK-verkiezingen zijn toen enkele begrotingen vóór het verkiezingsreces van de TK behandeld (met stemmingen eind oktober)- waardoor er meer tijd was voor de behandeling in de EK. De meeste begrotingen zijn overigens pas nà de verkiezingen door de Tweede Kamer in behandeling genomen en dus over de jaarwisseling heen getild.
NB. Met de vorming van een zelfstandig ministerie van Asiel en Migratie maakt het onderwerp asiel en migratie geen onderdeel meer uit van de begroting van J&V. De betreffende begroting wordt behandeld in de commissie I&A/JBZ.
8.Inventarisatie onderwerpen - kennismakingsgesprek met nieuwe bewindspersonen J&V
Inventarisatie
Zijn er onderwerpen die de commissie tijdens het kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen van J&V aan de orde wenst te stellen? Zo ja, welke?
Toelichting
De commissie heeft op 10 september 2024 besloten dat zij kennis wenst te maken met alle drie de bewindspersonen gezamenlijk. Dit gesprek is gepland op 19 november 2024 van 16:00 - 18:00 uur in commissiekamer 1.
Ter informatie treft u aan:
-
-het introductiedossier om de bewindspersonen wegwijs te maken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid
-
-het organogram van het ministerie van Justitie en Veiligheid
-
-de cv's van de nieuwe bewindspersonen: minister van Justitie en Veiligheid Van Weel (VVD), staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Coenradie (PVV) en staatssecretaris rechtsbescherming Struycken (op voordracht NSC)
-
-de tekst van het Hoofdlijnenakkoord 2024 -2028, en
-
-de tekst van het regeerprogramma.
9.Uitnodiging en inventarisatie Ambassadeursconferentie 29 januari 2025
Beslispunten
-
-Wenst de commissie specifieke thema's op te geven voor de inhoudelijke gespreksrondes?
-
-Welke leden wensen zich aan te melden voor deelname aan de ambassadeursconferentie op woensdag 29 januari 2025, 12:45-15:45 uur?
Toelichting
-
-In het kader van de jaarlijkse Ambassadeursconferentie staat op woensdag 29 januari 2025, 12:45 -15:45 uur de traditionele ontmoeting tussen de Nederlandse ambassadeurs en de leden van de Staten-Generaal gepland.
-
-De bijeenkomst biedt alle leden van de Eerste en Tweede Kamer de mogelijkheid om kennis te maken met de (ongeveer 150) Nederlandse ambassadeurs en met hen op informele wijze van gedachten te wisselen over de werkzaamheden op de Nederlandse ambassades en de relatie daarvan met de politieke besluitvorming in Nederland.
-
-De bijeenkomst zal bestaan uit drie opeenvolgende inhoudelijke gespreksrondes, waarbij Kamerleden en ambassadeurs in kleine groepen met elkaar in gesprek gaan over diverse thema's. Bij de start van de bijeenkomst wordt een lunch aangeboden.
-
-Geïnteresseerde leden kunnen zich aanmelden tijdens de commissievergadering of per e-mail via het onderstaand aangegeven e-mailadres. Leden die zich aanmelden zullen in aanloop naar de bijeenkomst nadere informatie ontvangen.
-
-Daarnaast kunnen leden thema's aandragen voor de inhoudelijke gespreksrondes. De gespreksthema's kunnen op alle denkbare beleidsterreinen liggen. Na ontvangst van alle onderwerpen die door beide Kamers worden opgegeven, zullen beide griffies samen met het ministerie een definitieve lijst opstellen.
-
-Een impressie van de bijeenkomst die op 1 februari 2024 plaatsvond treft u hier.
10.Beleidsdebat ex art. 51 RvOEK over 'De staat van de rechtsstaat'
Beslispunten
-
-Binnen welk tijdsvak wenst de commissie een beleidsdebat ex art. 51 RvOEK te voeren over 'de staat van de rechtsstaat'?
-
-Welke leden zijn bereid om mee te denken over de onderwerpen die bij voornoemd beleidsdebat aan de orde kunnen worden gesteld?
Toelichting
-
-Het beleidsdebat 'de staat van de rechtsstaat' wordt (doorgaans) eens in de twee jaar gevoerd. Het laatste beleidsdebat vond plaats in mei 2022. In het voorjaar van 2024 is geen beleidsdebat georganiseerd in verband met de demissionaire status van het kabinet Rutte IV. De commissies J&V en I&A/JBZ hebben in februari 2024 de wens uitgesproken een beleidsdebat te voeren, bij voorkeur na het aantreden van een nieuwe regering.
-
-De vorige beleidsdebatten over de staat van de rechtsstaat vonden plaats in mei 2018, februari 2019 (dit was een voortzetting van het debat in mei 2018 na ontvangst van een aantal toegezegde nota's), maart 2020 en mei 2022.
-
-Gelet op de benodigde voorbereidende activiteiten wordt in overweging gegeven een debat te plannen in de eerste weken na het meireces, bijvoorbeeld eind mei/begin juni.
11.Mededelingen en informatie
A - Gesprek met Rli over advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving'
De commissie I&W/VRO heeft op 15 oktober 2024 besloten de regering om een kabinetsreactie te verzoeken op het Rli-advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving ' (33118, GC). Daarnaast is besloten om de Rli op 28 januari uit te nodigen voor het geven van een toelichting op het advies en het advies (nogmaals) onder de aandacht van andere relevante commissies (J&V, EZ/KGG, BIZA en LNV) te brengen. Leden van deze commissies worden uitgenodigd aan het gesprek met de Rli deel te nemen.
B - Resultaten onderzoek Nationale ombudsman naar CTER-registraties
Tijdens de commissievergadering J&V 15 oktober 2024 is gevraagd wanneer de resultaten van het onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de CTER-registraties verwacht worden, zodat ingeschat kan worden of dit betrokken kan worden bij de behandeling van de Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten. De Nationale Ombudsman heeft de staf laten weten dat de publicatiedatum, ijs en wederdienende is voorzien op 12 november 2024.
C - Meerjarenperspectief 2025 – 2028 en het Werkprogramma 2025 van de Inspectie Justitie en Veiligheid
Bij brief van 17 oktober 2024 is het Meerjarenperspectief 2025 – 2028 en het Werkprogramma 2025 van de Inspectie Justitie en Veiligheid aan de Kamer aangeboden. In het Meerjarenperspectief beschrijft de Inspectie de focus van het toezicht voor de komende vier jaar. In 2025 – 2028 kijkt de Inspectie meer dan voorheen – en in aanvulling op het toezicht op de naleving van wet- en regelgeving – naar de context waarin organisaties die onder haar toezicht vallen, hun taak uitvoeren. In de jaarlijkse werkprogramma’s geeft de Inspectie aan hoe zij deze thema’s nader concretiseert. Het bijgevoegde Werkprogramma 2025 bevat de hoofdlijnen van het toezicht in 2025 en daarbij een beschrijving van de interne en externe ontwikkelingen waarin de Inspectie zich momenteel bevindt.
D - Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers
Onlangs is een notitie (bijgaand) vastgesteld die concrete aanbevelingen bevat om in de Kamercommissies focus te blijven houden op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van ontwerpregelgeving en rekening te houden met het doenvermogen van burgers. In dat kader zal vanaf 5 november a.s. onder andere ambtelijk in de commissieagenda’s geattendeerd worden op internetconsultaties over ontwerpregelgeving en worden opnieuw wetgevingsfiches aangeboden. Van Kamerleden wordt gevraagd wetsvoorstellen nadrukkelijk langs deze meetlat te (blijven) leggen en waar nodig het gesprek aan te gaan met de uitvoeringspraktijk (bijvoorbeeld aan de hand van Standen van de uitvoering).
Bijgaande notitie was geagendeerd in het overleg van 15 oktober jl. van de Kamervoorzitter met de commissievoorzitters, en is met de Mededelingen van de Griffier van vrijdag 19 oktober jl. naar alle leden gestuurd. Met kennisgeving aan het College van fractievoorzitters, wordt de notitie hier onder de aandacht van uw commissie gebracht.
Overigens organiseert de commissie BIZA in dit kader op dinsdag 12 november 2024, van 15.00-16.30 uur in Commissiekamer 1 een openbaar gesprek met de stuurgroep verantwoordelijk voor de Staat van de Uitvoering 2024. Leden van uw commissie zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen (graag aanmelden bij de griffier BiZa met oog op de gelimiteerde capaciteit Commissiekamer 1).
Tot slot worden de commissies nogmaals geattendeerd op de brief van de Voorzitter aan alle leden d.d. 24 mei 2023 over de uitwerking van diverse moties uit de vorige Kamerperiode met betrekking tot het functioneren van de Eerste Kamer. Die moties zijn door de vorige Kamer aangenomen tijdens de debatten over:
-
-de parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit anti-discriminatiewetgeving (POC);
-
-de werkgroep zelfevaluatie toeslagenaffaire;
-
-het debat over AI en
-
-het debat over de Staat van de Rechtsstaat.
E - Uitnodiging ICM "E-justice: lessons learned from national perspectives".
Op de commissievergadering van 15 oktober 2024 is (onder mededelingen en informatie) reeds aangekondigd dat er op 4 december 2024 in Brussel een ICM is gepland met als thema "E-justice: lessons learned from national perspectives". Inmiddels is de formele uitnodiging hiervoor ontvangen (zie bijlage).
F - Uitnodiging informele kennismaking met de bewindspersonen van het ministerie van J&V op 12 november 2024 van 17:15 - 18:30 uur
Bijgevoegd bij deze agenda vindt u een uitnodiging voor een informele kennismaking met de bewindspersonen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze uitnodiging is eerder per mail doorgestuurd naar de leden van de commissie.
G - Informeel kennismakingsgesprek van de voorzitter van de commissie J&V met de voorzitter van het dekenberaad op dinsdag 19 november 2024 van 14:30 - 15:15 uur
Naast de NOvA bestaan er ook elf orden van advocaten in de arrondissementen waarvan de voorzitters eveneens deken heten. Deze ‘lokale’ dekens zijn belast met het toezicht op de advocatuur. Namens de elf toezichthoudende dekens, verenigd in het dekenberaad en ondersteund door de Landelijke Organisatie Toezicht Advocatuur, is aan de voorzitter van de commissie J&V gevraagd om kennis te maken. In overleg met de voorzitter is een informeel kennismakingsgesprek gepland met Barbara Rumora-Scheltema, voorzitter van het dekenberaad en Ruben Alderse Baas, als beleidsmedewerker werkzaam bij de Landelijke Organisatie Toezicht Advocatuur, op dinsdag 19 november 2024 van 14:30 – 15:15 uur in commissiekamer 4. De voorzitter van de commissie J&V nodigt de leden van de commissie uit om bij dit informele kennismakingsgesprek aan te schuiven.
H - Verzamelbrief politie oktober 2024
Als bijlage is opgenomen een afschrift van de verzamelbrief politie oktober 2024 die de minister van J&V op 11 oktober 2024 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de brief wordt ingegaan op enkele actuele thema's bij de politie: nabijheid en zichtbaarheid van de politie, en in het bijzonder de huisvesting; de advisering van dhr. Schneiders over de
transitie van de Landelijke Eenheden; de beveiliging van Joodse objecten en de financiering van het Veteranen Search Team vanuit de politie.
I - Herziening wetgeving ambtsdelicten Kamerleden en bewindspersonen
Ten slotte is als bijlage opgenomen een afschrift van de beantwoording (door de minister van J&V en de minister van BZK) van de schriftelijke vragen en opmerkingen van de vaste commissie voor J&V van de Tweede Kamer over de herziening van de procedure voor ambtsdelicten van Kamerleden en bewindspersonen.
J - Overzicht nieuw gepresenteerde Europese voorstellen (1-8 november 2024)
In de week van 1-8 november zijn geen nieuwe Europese voorstellen gepubliceerd.
12.Rondvraag
13.Openstaande correspondentie
Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven. Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) in (schriftelijke) behandeling zijn, is hier te raadplegen.
Overzicht openstaande correspondentie |
|||
---|---|---|---|
Verzonden |
Onderwerp (+ link brief) |
Reactietermijn |
Toelichting |
1 oktober 2024 |
Brief aan de staatssecretaris Rechtsbescherming over de toezegging T03473 Juridische acties belangenorganisaties |
29 oktober 2024 |
|
22 oktober 2024 |
Brief aan de minister van J&V over (deels) niet uitgevoerde moties |
6 december 2024 |
|
22 oktober 2024 |
Brief aan de minister van J&V over (deels) openstaande toezeggingen |
6 december 2024 |
|
Versie: 8 november 2024 |