Dinsdag 14 januari 2025, commissie Europese Zaken (EUZA)




Agenda

2.Algemene Europese Beschouwingen 2025 en werkbezoek Brussel

Aanleiding

Op 3 december 2024 stemde uw commissie ermee in om in het voorjaar 2025 een werkbezoek in Brussel te houden, ter voorbereiding op de Algemene Europese Beschouwingen (AEB) 2025, en werd besloten het voorstellen van een datum voor de AEB en de organisatie van het werkbezoek heden opnieuw te agenderen.

De nieuwe Europese Commissie is op 1 december 2024 van start gegaan en inmiddels is bekend dat het Werkprogramma (WP) van de Europese Commissie op 11 februari 2025 wordt gepubliceerd. De datum van 'De Staat van de Europese Unie' is op dit moment nog niet bekend, maar dit document verschijnt meestal enkele maanden na publicatie van het WP.

Algemene Europese Beschouwingen 2025

Ter informatie wordt hierbij nog gemeld dat de AEB een jaarlijkse debat is, waarvan de spreektijd per fractiegrootte is vastgesteld voor eerste en tweede termijn (zoals ook gebruikelijk is voor de APB en AFB).

Sinds de bespreking in de commissie op 3 december is vernomen dat de data voor het houden van de AEB in mei, juni en juli beperkt is.

Het meireces loopt van 23 april t/m 12 mei. De data 13 mei (Speakers' Conference), 20 mei (Raad Buitenlandse Zaken), 27 mei (Raad Algemene Zaken), 3 juni (staat van de rechtsstaatdebat Eerste Kamer), 10 juni (COSAC), 24 juni (NAVO-top) en 8 juli (laatste vergaderdag) zijn niet of minder geschikt.

Een AEB voor het meireces (bv. 22 april) komt mogelijk te vroeg in afwachting van de Staat van de Unie en de mogelijkheid van eventueel schriftelijk overleg. De Tweede Kamer beoogt het debat over de Staat van de Unie begin juni in te kunnen plannen.

De beschikbaarheid van de minister is ambtelijk alvast nagegaan voor de resterende dinsdagen 17 juni en 1 juli.

De minister zou beschikbaar zijn op 1 juli 2025, niet op 17 juni (reden onbekend).

Werkbezoek Brussel

Datavoorstellen

Op basis van de bespreking van de data voor het werkbezoek op 3 december 2024 heeft de commissievoorzitter geconcludeerd om om praktische redenen te kiezen voor een datum voor het werkbezoek die valt na maart 2025. Onderstaand overzicht bevat mogelijke data voor het werkbezoek vanaf april 2025:

  • 13 - 14 april 2025
  • 18 - 19 mei 2025
  • 25 - 26 mei 2025

Pasen valt op 20 april 2025. Het meireces is gepland tussen 23 april t/m 12 mei 2025.

Thema's werkbezoek

De commissie kan in de voorbereiding een of meerdere thema's vaststellen voor gesprekken. Het heeft daarbij de voorkeur om in beginsel een thema te kiezen op het terrein van de commissie EUZA. Indien een thema op het terrein van een andere vakcommissie ligt, dan kan worden overwogen de gesprekken ook open te stellen voor deelname uit een andere commissie. Omwille van de omvang van de delegatie is er echter ruimte voor deelname door 1 Kamerlid per fractie.

De staf zal op basis van de gekozen thema's en/of eventueel gewenste gesprekspartners de organisatie ter hand nemen en een voorstel voor het werkbezoek ter instemming agenderen.

Beslispunten:

  • Kan de commissie ermee instemmen de datum van 1 juli 2025 voor het houden van de AEB 2025 voor te stellen aan het College van fractievoorzitters, of wenst de commissie een ander datumvoorstel te doen?
  • Welke datum voor het werkbezoek heeft de voorkeur van de commissie?
  • Wenst de commissie het werkbezoek in te plannen rondom een bepaald thema/thema's? Wenst de commissie specifieke gesprekspartners aan te dragen?

Bespreking van de planning van de AEB 2025 en een werkbezoek

3.COSAC Voorzittersbijeenkomst, 26-27 januari 2025

Op 26-27 januari a.s. vindt de COSAC Voorzittersbijeenkomst plaats onder het Poolse voorzitterschap. Vanuit de Eerste Kamer zal de voorzitter van de commissie, Van Apeldoorn (SP) deelnemen. Vanuit de Tweede Kamer neemt de commissievoorzitter EUZA, Van der Plas (BBB) deel. De heer Van Apeldoorn heeft spreektijd aangevraagd bij beide sessies.

Ten behoeve van deze bijeenkomst zijn door de staf van de commissie annotaties opgesteld. De annotaties zijn gebaseerd op het conceptprogramma van 6 december 2024.

Toegevoegd aan het agendapunt zijn verder:

  • de agenda van de Voorzittersbijeenkomst;
  • achtergrondnotities van de sessies van de Voorzittersbijeenkomst;
  • de conceptthema's van de COSAC questionnaire;
  • het conceptprogramma van de plenaire vergadering van de COSAC op 8-10 juni 2025;
  • de uitnodiging van de Voorzittersbijeenkomst.

Alle beschikbare documenten voor de bijeenkomst zijn bij publicatie eveneens te raadplegen op de website IPEX.

Beslispunten:

  • Kan de commissie instemmen met de voorliggende ambtelijke annotaties?
  • Wenst uw commissie de delegatie naar de COSAC aanvullende aandachtspunten mee te geven?

Bespreking van de ambtelijk voorbereide annotaties

4.21.501-02 EK, GX

Brief van de minister van BZ over verslag Raad Algemene Zaken van 17 december 2024; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

De minister van Buitenlandse Zaken heeft het verslag Raad Algemene Zaken (RAZ) van 17 december 2024 aan de Kamer doen toekomen.

Op de volgende onderwerpen uit de verslagen wordt in het bijzonder gewezen, omdat deze bijvoorbeeld eerder in uw commissie aan de orde zijn geweest:

  • Commissiewerkprogramma 2025. In het verslag van de RAZ wordt ingegaan op de onderwerpen die voor de Nederlandse regering prioriteit hebben bij het Commissiewerkprogramma.
  • Toekomst van Europa. De RAZ sprak over de Toekomst van Europa, mede in het licht van toekomstige EU-uitbreiding. De bespreking van institutionele hervormingen zoals voorgesteld in het Draghi rapport stond daarbij centraal. In het verslag van de RAZ wordt ingegaan op de inzet hierbij van onder andere de Nederlandse regering. Verder wordt vermeld dat het Poolse voorzitterschap de discussie over de gevolgen van uitbreiding voor EU-lidstaten in de eerste helft van 2025 zal vervolgen.
  • Conclusies EU uitbreiding. De RAZ heeft conclusies aangenomen over uitbreiding, naar aanleiding van de publicatie van het uitbreidingspakket 2024 van de Europese Commissie (zie Edossier E240020). In het verslag van de RAZ wordt onder andere ingegaan op de bespreking van ontwikkelingen in een aantal kandidaat-lidstaten. De Raad nam tevens de voorlopige raadspositie over de Verordening van de Groeifaciliteit van Moldavië aan. En marge van de Raad vonden twee intergouvernementele conferenties (IGCs) plaats met Albanië en Montenegro.
  • Achttienmaandenplanning Raad. Tijdens de RAZ presenteerde het Pools voorzitterschap namens het triovoorzitterschap (bestaande uit Polen, Denemarken en Cyprus) het achttienmaandenprogramma van de Raad. Prioriteiten van het programma zijn 1) een sterk en veilig Europa; 2) een welvarend en concurrerend Europa; 3) een vrij en democratisch Europa.
  • Kaderakkoord tussen de Commissie en het Europees Parlement.

Bespreking verslag Raad Algemene Zaken van 17 december 2024


Korte aantekeningen