Dinsdag 9 juli 2024, commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO)




Agenda

1.Vaststellen agenda

Aansluitend op de combi-vergadering BDO+IWO


2.E220014

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor BHenO over kabinetsappreciatie voorstel voor verlenging Verordening tijdelijke liberalisering handel tussen de EU en Oekraïne; EU-voorstel: Voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de EU en Oekraïne (COM(2022)195)

Beslispunt

Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg?

Toelichting

Op 1 maart 2024 stuurde de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een kabinetsappreciatie van het op 31 januari 2024 gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie COM(2024)50 over de verlenging van handelsmaatregelen om Oekraïne te ondersteunen (36145, E). Een eerder voorstel hierover was in behandeling bij de commissie, zie voor meer informatie E220014.

Inbreng voor schriftelijk overleg is op 9 april 2024 geleverd door de fracties van BBB en PvdD. De brief is op 18 april naar de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gestuurd. De minister heeft de vragen beantwoord op 14 juni jl. en het verslag van schriftelijk overleg (36145, F) is op 25 juni door de commissie besproken. De commissie besloot op 9 juli 2024 inbreng voor nader schriftelijk overleg te leveren.


Inbreng nader schriftelijk overleg

3.23432, A & B

Brief van de ministers van BuZa, van Defensie en voor BHenO over aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via airdrops; Brief van de minister van BuZa over humanitaire hulp aan Gaza via airdrops; De situatie in het Midden-Oosten

Beslispunt:

  • Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

Toelichting

Op 28 maart 2024 stuurde de minister van Buitenlandse Zaken, van Defensie een brief naar de Kamer over de humanitaire hulp aan Gaza via airdrops die op 6 maart jl. is verzonden aan de Tweede Kamer (23432, A) en op 29 maart 2024 stuurden de ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een brief over aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via airdrops (23432, B). Beide brieven zijn in het kader van artikel 100 naar de Kamer gestuurd. De commissi besloot op 25 juni 2024 inbreng voor schriftelijk overlg te leveren op 9 juli 2024. De leden van de fractie van BBB hebben hun inbreng reeds naar de griffie gestuurd.

Behandeling in de Tweede Kamer

De Tweede Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken heeft ten aanzien van de beide brieven inzake humanitaire hulp via airdrops besloten de behandeling te beperken tot het stellen van feitelijke vragen (zie 23432, 517 d.d. 10 mei jl. en 23432, 519 d.d. 16 mei jl.). De eerste brief is ook betrokken bij het plenaire debat over Gaza dat plaatsvond op 16 mei 2024.


Inbreng voor schriftelijk overleg

4.36200 V, J & L

Gewijzigde motie-Karimi (GroenLinks-PvdA) c.s. over ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran; Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van BuZa over de uitvoering van de motie Karimi c.s. over ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran; Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2023

Beslispunt

  • Zijn met de brief van de minister van Buitenlandse Zaken van 1 juli 2024 de vragen van de commissie afdoende beantwoord?
  • Wenst de commissie motie-Karimi c.s. als uitgevoerd te beschouwen?

Toelichting

De commissie heeft op 11 november 2023 een brief gestuurd naar de minister van Buitenlandse Zaken om te vragen naar de uitvoering van motie-Karimi c.s (36200 V, J). De minister heeft op 22 januari 2024 gereageerd (zie VSO 36200 V, K). De commissie besloot de motie als nog 'niet uitgevoerd' te beschouwen en nadere vragen te stellen. De brief met nadere vragen is op 22 februari 2024 naar de minister gestuurd. De minister stuurde op 27 maart 2024 een uitstelbrief naar de commissie, en heeft de brief op 1 juli 2024 beantwoord.

Het verslag van nader schriftelijk overleg (36200 V, L) en de status van motie-Karimi c.s. (36200 V, J) ligt hedenmiddag ter bespreking voor.

In de beantwoording verwijst de minister naar de 'Detailed findings of the independent international fact-finding mission on the Islamic Republic of Iran'. Dit rapport is via deze link te raadplegen.


Bespreking

5.T03902

Beslispunt

  • Kan de commissie akkoord gaan met de bijgevoegde concepttoezegging?
  • Wenst de commissie de status van de toezegging te wijzigen in 'voldaan'?

Toelichting

Tijdens het debat inzake de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken 2024 op 18 juni jl. heeft de minister van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van een vraag van het lid Nicolaï (PvdD), de Kamer toegezegd de verhouding tussen artikel 21 en artikel 1 van het Verdrag inzake clustermunitie nader toe te lichten, in relatie tot het voornemen van het leveren van F-16 vliegtuigen aan Oekraïne.

De concepttoezegging T03902 uit het debat van 18 juni jl. is als bijlage toegevoegd.

De minister van Buitenlandse Zaken geeft in het Verslag Raad Buitenlandse Zaken 24 juni 2024, d.d. 1 juli jl. (21.501-02, GM), invulling aan deze toezegging. Zie op bladzijde 6 en 7 de paragraaf "Het Verdrag inzake clustermunitie in relatie tot het voornemen van het leveren van F-16 vliegtuigen aan Oekraïne".


Bespreking

6.GBVB/GVDB-conferentie te Boedapest

Beslispunt

Wenst de commissie de delegatie van de Eerste Kamer naar de GBVB/GVDB-conferentie op 9-10 september nog aandachtspunten mee te geven?

Toelichting

De leden Huizinga-Heringa (CU) en Marquart Scholtz (BBB) zullen namens de Eerste Kamer deelnemen aan de Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid/ Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB/GVDB)-conferentie in Boedapest van 9-10 september 2024. Namens de Tweede Kamer nemen Van Houwelingen (FVD) en Kahraman (NSC) deel. Bijgaand treft u het programma van de conferentie.

Voor de conferentie op 9-10 september zou de commissie (in meerderheid) kunnen overwegen eventueel aandachtspunten mee te geven aan de delegatie om mogelijk tijdens de conferentie in te brengen.

Anders dan bij de COSAC worden er geen conclusies aangenomen bij de GBVB-conferentie. Het gaat dus alleen om inbrengen van de delegatieleden bij de verschillende sessies. Daarbij zouden de leden ook nog hun eigen vragen kunnen stellen/ opmerkingen kunnen maken tijdens de conferentie, maar dan wordt hen verzocht aan het begin van hun inbreng aan te geven dat ze op eigen titel de vraag stellen.


Bespreking

7.Terugkoppeling jaarlijkse vergadering OVSE PA

Van 29 juni tot en met 4 juli 2024 vond de jaarlijkse vergadering van de OVSE parlementaire assemblee plaats in Boekarest, Roemenië. Vanuit de Eerste Kamer namen de leden Dittrich (D66), Karimi (GroenLinks) en Heijnen (BBB) hieraan deel. Aan deze leden wordt gevraagd een korte mondelinge terugkoppeling te geven van deze sessie.


9.Rondvraag