Interparlementaire conferentie over migratie



Op 15 en 16 mei 2022 namen Eerste Kamerleden Stienen (D66) en Keunen (VVD) deel aan een interparlementaire conferentie in Parijs over migratie-uitdagingen, georganiseerd door de Franse Senaat. Aan de conferentie namen delegaties van nationale parlementen van verschillende EU-landen deel. De twee thema's van de bijeenkomst waren: 'Zeven jaar na de migratiecrisis van 2015, lessen te trekken in het licht van de oorlog in Oekraïne ' en 'Welke maatregelen kunnen we nemen om onze buitengrenzen te controleren ?' Senator Keunen geeft op 7 juni 2022 in de commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) een terugkoppeling van de conferentie.

Tijdens de introductie en de daarop volgende twee themadebatten stonden de aanwezigen stil bij de situatie in Oekraïne en de inspanningen van de lidstaten om hulp te bieden. Volgens de aanwezigen is migratie een gedeelde Europese verantwoordelijkheid. Daarom waren zij het erover eens dat het belangrijk is om vooruitgang te boeken in de onderhandelingen over het migratie- en asielpact. Deze Europese voorstellen uit 2020 hebben als doel een betrouwbaar en humaan migratiesysteem op te zetten in de Europese Unie. Ze moeten leiden tot efficiëntere procedures en een verbeterde balans tussen de principes van verantwoordelijkheid en solidariteit tussen de lidstaten. Ook benadrukten de sprekers en de delegaties het belang van moderner en sneller beheer van de EU-buitengrenzen.

Thema 'Lessen trekken uit migratiecrisis van 2015'

Tijdens het eerste themadebat 'Zeven jaar na de migratiecrisis van 2015, lessen te trekken in het licht van de oorlog in Oekraïne ' werd gesproken over de lessen uit de crisis van 2015 en de verschillen met de huidige crisis, het onderscheid tussen legale en illegale migratie en de gevolgen van de oorlog voor de voedselvoorziening, met name in Afrika.

Senator Stienen sprak tijdens dit themadebat. Als rapporteur voor de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa vroeg zij aandacht voor het rapport over 'gendermainstreaming'. Daarnaast vroeg ze aandacht voor de behoeften van gevluchte vrouwen en kinderen, waaronder toegang tot veilige abortus, het tonen van empathie bij de opvang van jonge mannen en jongens uit Oekraïne en het belang dat werkgevers rekening houden met de diversiteit van migranten, vluchtelingen of ontheemden die naar Europa komen. Ten slotte wees ze de aanwezigen erop dat het woord 'vluchtelingenstroom' abstraheert en ontmenselijkt en dat dit weleens aan de basis zou kunnen liggen van de pushbacks die de laatste tijd hebben plaatsgevonden aan de EU-buitengrenzen. Ze benadrukte dat het gaat om individuele mensen en levens.

Thema 'Buitengrenzen controleren'

Tijdens het tweede themadebat 'Welke maatregelen kunnen we nemen om onze buitengrenzen te controleren ?' stonden de aanwezigen stil bij het onvoldoende doeltreffend functioneren van Frontex, het Europees grens- en kustwachtagentschap dat de EU-buitengrens beschermt. Afgevaardigden van de nationale parlementen stelden kritische vragen over het ingrijpen van Frontex, en met name de onreglementaire 'pushbacks' tegenover migranten.

Monique Pariat, directeur-generaal van het directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken (HOME) van de Europese Commissie, erkende de gebreken, maar wees er ook op dat met de aanpassingen van de bevoegdheden van Frontex vooruitgang is geboekt. Frontex werkt nog aan een geïntegreerd systeem om de buitengrenzen te beschermen, het operationeel worden van het Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) voor 2023 en een veilige uitbreiding van de rol en bevoegdheden van de grondrechtenfunctionaris van Frontex.


Lees het volledige verslag van de bijeenkomst.

Bekijk de video-opnamen van de bijeenkomst:

Meer over het Europees migratie- en asielpact:


Deel dit item: