Het College van Senioren van de Eerste Kamer heeft besloten tot de instelling van een Europees Bureau Eerste Kamer (EBEK).

Het toezicht op regelgeving en beleids- en besluitvorming in het kader van het Europees integratieproces vraagt steeds meer aandacht van het Parlement.

Reeds eind jaren tachtig en begin jaren negentig heeft de Kamer meerdere malen haar bezorgdheid uitgesproken over de parlementaire betrokkenheid bij het integratieproces. En dit proces kreeg verhoogde aandacht in de sinds 1995 gehouden beleidsdebatten over Europa.

Vervolgens heeft de Griffier opdracht gekregen om voorstellen te ontwikkelen ter verbetering van de controle van de Europese integratie.

De in de notitie van de Griffier genoemde voorstellen behelzen een andere opzet in de Kamer, in het bijzonder de oprichting van een Europees bureau met twee medewerkers en de inrichting, verzameling en bewerking van relevante (electronische) documentatie.

Het bureau zal de Kamer en in het bijzonder de betrokken commissies, onder aansturing van de Griffier van de Kamer, ondersteunen voor wat betreft de informatie over Europese regelgeving en het beleid teneinde de kwaliteitscontrole te verbeteren. In het bijzonder geldt dit ter ondersteuning van het instemmingsrecht van de Kamer ten aanzien van ontwerp-besluiten die het koninkrijk zouden verbinden en onderwerpen op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken.


Deel dit item: