Debat asbestslachtoffers afgesloten



Ten langen leste heeft de Eerste Kamer dinsdag 25 november een punt gezet achter de al lang lopende discussie over asbestslachtoffers door een wetsvoorstel aan te nemen dat voorziet in de aanpassing van de regeling van de bevrijdende verjaring in het Burgerlijk Wetboek voor gevallen van verborgen schade door letsel of overlijden (26.824).

De fracties van VVD en ook die van SGP en ChristenUnie lieten aantekenen tegen het wetsvoorstel te zijn omdat een absolute verjaringstermijn daardoor verdwijnt. De CDA-fractie stemde uiteindelijk voor, nadat minister Donner van Justitie had toegezegd door deskundigen te laten uitzoeken of een rechter een claim voor schadevergoeding ook om redenen van redelijkheid en billijkheid tot nihil zou kunnen reduceren.

Minister Donner vond het vasthouden van een absolute verjaringstermijn zoals VVD, SGP en ChristenUnie wilden, niet rechtvaardig tegenover mensen van wie pas na soms dertig jaar blijkt dat zij als gevolg van een beroepsziekte schade ondervinden.

De andere fracties in de Eerste Kamer stemden met het wetsvoorstel in omdat inmiddels zeker is gesteld dat 'oude' asbestslachtoffers middels een voorschotregeling sinds 1 anuari 2003 sneller een schadevergoeding kunnen krijgen. Staatssecretaris Rutte (VVD, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) die voor de gelegenheid speciaal naar de Kamer was geroepen, wees op de Extra Garantieregeling voor slachtoffers van beroepsziekten die een plaats zal krijgen in de nieuwe WAO. Hij zei dat het buitengewoon veel moeite had gekost om ook huisgenoten van asbestslachtoffers onder de huidige schadevergoedingsregeling te laten vallen. Rutte was pessimistisch over de mogelijkheden om nog andere asbestslachtoffers een uitkering te bezorgen. De SP had hier bij monde van Anja Meulenbelt om gevraagd. Zij doelde op mensen die buiten hun beroep om met asbest in aanraking zijn gekomen.

Tot de voorschotregeling in werking trad kregen de meeste asbestslachtoffers pas een uitkering na hun overlijden toegewezen, vanwege de tijdrovende procedures. Na 1 januari 2003 is het percentage asbestslachtoffers dat nog een uitkering bij leven krijgt opgelopen tot 80%.


Deel dit item: