Pleidooi voor budgetrecht Europees Parlement



In een debat met staatssecretaris Nicolaï (Europese zaken) heeft de Eerste Kamer deze week een sterk pleidooi gehouden voor handhaving van het budgetrecht van het Europees Parlement. Zowel de regeringspartijen CDA en D66 als de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP hielden de regering voor dat zij een verzwakking van het budgetrecht van het Europees Parlement bij de onderhandelingen over een Europese grondwet niet acceptabel vinden.

Staatssecretaris Nicolaï had laten doorschemeren dat het volledige budgetrecht van het Europees Parlement bij de regering niet de hoogste prioriteit heeft. Van de regering is overigens geen initiatief te verwachten om dit budgetrecht af te zwakken, maar eigenlijk voelt de regering niet voor een volledig budgetrecht. Dit zou immers kunnen betekenen dat het Europees Parlement kan bepalen wat Nederland aan de Europese Unie moet bijdragen. Nicolaï zag liever dat het nationale parlement van Nederland zelf de hoogte van de Nederlandse bijdrage vaststelt. De zeggenschap van Tweede en Eerste Kamer achtte hij van een hogere orde dan die van het Europees Parlement.

Namens de fracties van PvdA, D66 en SP wees de Groenlinkse senator Platvoet erop dat in de ontwerpgrondwet voor de Europese Unie wordt getornd aan het budgetrecht. "Als er verschil van mening is over de hoogte van een begrotingspost tussen Raad en Europees Parlement heeft het Europees Parlement niet meer het laatste woord", constateerde Platvoet. En CDA-senator Van der Linden hield de regering voor: "Het begrotingsrecht is een moeizaam verworven recht, dat functioneert vanaf de jaren zeventig". Hij kondigde aan de christen-democratische delegaties van de nationale parlementen donderdag en vrijdag bijeen komen om onder andere vast te leggen dat zij nog steeds een versterking van de positie van het Europees Parlement zien als een wezenlijk element in de vergroting van het democratisch gehalte van de Europese Unie.

Nicolaï zei het 'gevoelen' van de Eerste Kamer mee te nemen naar de onderhandelingen over de Europese grondwet, Hij wees er wel op dat ook de Tweede Kamer nog over dit onderwerp met de regering debatteert. Dat zal donderdag geschieden.



Deel dit item: