Motie-Pastoor (CDA) over de dienstverlening aan huurders ingetrokken



Minister Sybilla M. Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft de Eerste Kamer op de valreep ervan overtuigd dat burgers die informatie willen over huursubsidie voldoende aan hun trekken kunnen komen. Op initiatief van de CDA-fractie zou de Eerste Kamer zich dinsdag 27 januari uitspreken voor het vestigingen van ten minste één huursubsidie-informatiepunt (HIP) in elke gemeente van Nederland. Een motie met deze strekking had de steun van de fracties van PvdA, GroenLinks en SP en kon rekenen op een royale meerderheid in de senaat.

Indiener van de motie, de CDA'er Pastoor, trok de motie echter dinsdag aan het begin van de vergadering in. Minister Dekker had naar de mening van Pastoor per brief 'toezeggingen' gedaan die handhaving van de motie overbodig maakten.

In haar brief wijst de minister erop dat er bij gemeenten en verhuurders thans reeds zeshonderd HIP's zijn. Zij is ervan overtuigd dat het aantal informatiepunten nog verder zal toenemen. VROM spant zich in om in gemeenten met 500 of meer huursubsidiegebruikers zo'n voorziening op vrijwillige basis van de grond te krijgen. De minister werpt bovendien het bezwaar op dat als gemeenten verplicht zouden worden om een HIP op te richten de rijksoverheid ook voor de financiering zou moeten zorgen. Nu worden de HIP's opgericht op kosten van de verhuurders of de gemeenten zelf.

In Nederland maken een miljoen huishoudens gebruik van huursubsidie. Er worden jaarlijks 150.000 nieuwe aanvragen gedaan.


Deel dit item: