Eerste Kamer ziet af van WAO-debat



Tijdens een ordedebat heeft de Eerste Kamer tegen de zin van PvdA en GroenLinks dinsdag een voorgenomen debat met minister De Geus (CDA, sociale zaken en werkgelegenheid) over het thema arbeid en ziekte van de agenda afgevoerd.

Het voorstel om dit doen werd gedaan door CDA-fractievoorzitter Werner. "Ons ontgaat de zin van dit debat op hoofdlijnen nu het kabinet afgelopen vrijdag is bevallen van een besluit over de herziening van de WAO", aldus Werner. De CDA-fractievoorzitter zou het onzorgvuldig vinden als de Eerste Kamer nu meteen over het WAO-besluit zelf zou debatteren. De tijd van voorbereiding zou veel te kort zijn geweest. Hij noemde het voorgenomen debat waarin de senaat ijkpunten en piketpaaltjes zou hebben willen slaan 'mosterd na de maaltijd' nu het WAO-besluit er ligt.

SP-woordvoerder Kox wees erop dat de 'Tweede Kamer nu eerst aan zet is'. PvdA-fractievoorzitter Noten en zijn GroenLinks-collega mevrouw De Wolff wilden wel aan het debat vasthouden. Noten: "Het debat was voor ons de voorwaarde om in te stemmen met het wetsvoorstel verplichte doorbetaling bij ziekte in december. Dat had nooit per 1 januari 2004 kunnen worden ingevoerd als wij ons toen niet soepel hadden opgesteld".

De PvdA-fractievoorzitter zei het 'niet netjes' te vinden om met dit orde-voorstel de conditie waaronder de PvdA heeft meegewerkt alsnog onderuit te halen. Noten vond het ook onverstandig om als uitgangspunt te nemen dat de Eerste Kamer over een onderwerp moet zwijgen als de Tweede Kamer nog niet heeft gesproken.

GroenLinks-fractievoorzitter De Wolff zei dat de Eerste Kamer zich enige weken extra voorbereidingstijd had kunnen gunnen om het WAO-besluit bij het debat te kunnen betrekken. "Er zijn genoeg aspecten die in de senaat aan de orde kunnen komen, zoals het overgangsrecht dat ook weer bij de nieuwe WAO zal gelden".

Mevrouw De Wolff vreesde dat de Eerste Kamer over zo'n anderhalf jaar weer onder tijdsdruk over de nieuwe WAO moet beraadslagen en vond dat de Kamer zich door het debat over arbeid en ziekte helemaal van de agenda af te voeren en niet enkele weken uit te stellen 'al te bescheiden' opstelde.


Deel dit item: