Met een tweede motie-Lemstra heeft de Eerste Kamer dinsdag 17 januari VVD-minister Dekker van VROM aangespoord de ruimtelijke ordening in Nederland met meer daadkracht aan te pakken. De minister wil de motie wel zien als een aansporing om verder te gaan met de ontwikkeling op lange termijn, maar zij liet het oordeel aan de Kamer zelf. De senaat stemt dinsdag 24 januari over de motie. Aangezien alle fracties haar hebben ondertekend zal zij zeker worden aangenomen.
Scenario's
Ook vorig jaar heeft de Eerste Kamer al een kamerbrede motie aangenomen van de CDA-er Lemstra, waarin de regering werd opgeroepen een langere termijn visie te ontwerpen in scenario's op het gebied van de ruimtelijke ordening en daarbij ook investeringsplannen te voegen. Deze eerste motie-Lemstra heeft de regering vooral uitgelegd als een aansporing om na te denken over de gevolgen voor ons land van klimaatveranderingen in de wereld.
Nieuwe motie
Bij de bespreking dinsdag van de Nota Ruimte bleek de Eerste Kamer dit een te beperkte uitleg van de motie-Lemstra te vinden. Daarom kwam er een tweede motie-Lemstra op tafel. Daarin wordt de regering opgeroepen om te werken aan een integrale langetermijnvisie en een daaraan gekoppelde strategie waarin de lange termijn opgaven voor de nationale stedelijke netwerken en de Randstad in het bijzonder worden opgenomen. Deze visie zou moeten worden opgesteld in samenspraak met de daarvoor geëigende kennisinstellingen, vindt de Eerste Kamer.
Leidende rol
Ook vraagt de motie aan de minister van VROM om zorg te dragen voor een goede uitvoering van het huidige rijksbeleid en tegelijkertijd te werken aan de invulling van de inhoudelijke agenda voor de Randstad en de overige stedelijke netwerken.
In de senaat leeft de vrees dat de Randstad achterop raakt bij andere Europese regio's, onder andere doordat er teveel overheden zijn betrokken bij de ruimtelijke ontwikkeling en er geen eenduidig beleid meer is. De minister van VROM zou een meer leidende rol moeten spelen.
Vliegveld in zee
Met instemming begroette de indiener van de motie-Lemstra de opmerking van staatssecretaris Schultz van Haegen (VVD, Verkeer en Waterstaat) in het debat dat mogelijk gedacht kan worden aan een vliegveld in zee ter ontlasting van Schiphol.
Aangenomen
Behalve de regeringspartijen CDA, VVD en D66 konden de ChristenUnie, SGP, LPF en de Onafhankelijke Senaatsfractie instemmen met de Nota Ruimte. De PvdA, GroenLinks en de SP lieten aantekenen dat zij tegen de nota zijn.
Deel dit item: