Senaat stelt voorwaarden aan schuldsanering Antillen



Alle fracties in de Eerste Kamer vinden dat een eventuele sanering van de schulden van de Nederlandse Antillen gepaard moet gaan met een nadere invulling van de cruciale Koninkrijkstaken rechtshandhaving, effectief financieel toezicht en deugdelijk bestuur in een nieuw Statuut van het Koninkrijk. Minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties liet de Eerste Kamerleden gisteren per brief (EK 30.300 IV, C) weten de Kamerbrede motie van senator Schuurman (ChristenUnie) c.s. (EK 30.300 IV, B) hierover te beschouwen als een welkome ondersteuning van zijn beleid. Hiermee heeft de minister kunnen voorkomen dat de Eerste Kamer eventueel haar goedkeuring aan de begroting van Koninkrijksrelaties zou onthouden. Nu heeft de Eerste Kamer vandaag unaniem ingestemd met zowel de motie als de begroting.

Verstoort

Tijdens het debat vorige week over de begroting van de Koninkrijksrelaties gaf minister Pechtold nog aan veel moeite te hebben met de motie. Pechtold zei toen onder andere dat de Eerste Kamer het onderhandelingsproces met de Antillen en Aruba over de schuldsanering 'verstoort' als zij daaraan onlosmakelijk onderhandelingen over een nieuw statuut gekoppeld wil zien. De senaat wil nu dat minister Pechtold een voorstel over de cruciale Koninkrijkstaken agendeert voor de komende Ronde Tafel Conferentie, die dit voorjaar plaatsvindt. Op de Antillen ligt de koppeling die de Eerste Kamer heeft gemaakt zeer gevoelig.

Referendum

Vorig jaar hebben de eilandbewoners in een referendum uitgesproken dat zij niet langer als staatkundig geheel onder de noemer Nederlandse Antillen verder willen, maar als afzonderlijke staten.


Deel dit item: