Senaat stemt in met bescherming weidevogels voor vossen



De Eerste Kamer heeft dinsdag 4 april ingestemd met een wijziging van de Flora- en Faunawet die het mogelijk maakt vossen te laten afschieten om weidevogels als bijvoorbeeld de grutto te beschermen. De fracties van PvdA, SP en GroenLinks lieten aantekenen tegen de wetswijziging te zijn.

Zorgvuldig

Minister Veerman (CDA, LNV) zei dat zo'n veertig procent van de slachtoffers onder beschermde diersoorten worden gemaakt door vossen. Hij legde er de nadruk op dat het niet om een hobby van jagers gaat om vossen af te schieten, maar om een beheersdaad die zorgvuldig wordt uitgevoerd en waarvoor ook verantwoording wordt afgelegd.

Bezwaar

PvdA-woordvoerder Eigeman maakte er bezwaar tegen dat de regering ingrijpt in de uitvoering van de wet met een algemene maatregel van bestuur, terwijl de provincies met de uitvoering van de wet zijn belast. Minister Veerman zei dat het van de politieke samenstelling van een college van GS in een provincie afhangt of de vos wel of niet mag worden afgeschoten. Nu hij als rijksorgaan de taak heeft om weidevogels te beschermen kan hij dit niet over zijn kant laten gaan. Eigeman vond dat Veerman handelt in strijd met de principes van de gedecentraliseerde eenheidsstaat die Nederland is.

Toezegging

Mevrouw Slagter-Roukema (SP) kreeg de toezegging van de minister dat hij nog nauwkeuriger zal laten nagaan welke schade de vos precies aanricht.


Deel dit item: