Vooral voor kleinere bedrijven moet de overheid veel minder regels opleggen. In het woud aan vergunningen moet drastisch worden gesnoeid. Tijdens een beleidsdebat over het MKB (midden- en kleinbedrijf) heeft de Eerste Kamer hier dinsdag 27 juni op aangedrongen bij minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische zaken. Van veel kanten werd gewezen op de belangrijke rol van het midden- en kleinbedrijf in de Nederlandse economie. Zo heeft 80% van alle bedrijven minder dan tien werknemers. Van de totale werkgelegenheid in Nederland zit 60% bij het MKB. Het betreft ruim drie miljoen werknemers. Het MKB is de grootste werkgever van Nederland, zei VVD-senator Luijten.
Drie thema's
Mevrouw Sylvester vroeg namens de fracties van PvdA en GroenLinks aandacht voor drie thema's: administratieve lasten; MKB als banenmotor van de economie; zelfstandigen zonder personeel.
Afschaffen
CDA-woordvoerder Terpstra belichtte de rol van de ondernemer in de maatschappij. Hij vroeg om vertrouwen in ondernemers door nu eens voor een aantal wetten alle vergunningen af te schaffen. VVD-senator Luijten sloot zich bij dit verzoek aan.
CDA'er Terpstra pleitte ook voor meer coördinatie tussen verschillende ministeries en voor het achterwege laten van het met Nederlandse hobbypunten 'opsieren' van EU-richtlijnen.
Compensatie
VVD-senator Luijten brak onder meer een lans voor het afschaffen van allerlei gemeentelijke en provinciale lasten. Provincies en gemeenten zouden voor de inkomstenderving gecompenseerd moeten worden door het rijk via het provincie- en gemeentefonds.
Waarborgfonds
SP-senator Van Raak wees erop dat tien procent van de kleine ondernemers onder de armoedegrens leeft. Hij vroeg een waarborgfonds om de kosten van criminaliteit, waar middenstanders onder lijden, uit te kunnen vergoeden. Van Raak waarschuwde tegen de komst van super supermarkten aan de randen van de steden. Kleinere winkeliers zouden het dan nog moeilijker krijgen.
Scholen
Namens de fracties van SGP en ChristenUnie wees senator Van den Berg op gebrek aan vakbekwaam personeel nu de economie aantrekt en het MKB weer groei verwacht. Wie houdt de scholen scherp?, vroeg senator Van den Berg.
Hij kritiseerde het feit dat ondernemers ook stagevergoedingen moeten betalen aan de scholen. Als ondernemers de vergoedingen niet willen betalen, krijgen ze geen stageleerlingen meer.
Microkrediet
Mevrouw Sylvester (PvdA) sneed mede namens GroenLinks het niveau van het onderwijs aan. Mensen zonder diploma blijven levenslang in en uit de uitkeringen sukkelen en een maatschappij die niet kan zorgen voor perspectief voor haar jongeren is ten dode opgeschreven, betoogde de PvdA-senator. Volgens mevrouw Sylvester moeten stages in de 'doe-beroepen' vroeger in de opleiding plaatsvinden. Ook het starten van een eigen bedrijf moet gemakkelijker worden, vindt de PvdA. Mevrouw Sylvester pleitte voor meer microkredieten. Haar CDA-collega Terpstra sloot zich hierbij aan. Waarom zou een microkrediet in Afrika wel werken en in Amsterdam niet, zo vroeg hij zich hardop af.
Gestage groei ZZP'ers
Mevrouw Sylvester wees op de gestage groei van het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel, ook boven de 55 jaar. Zij vroeg om het aannemen en ontslaan van personeel door ZZP'ers te vereenvoudigen.
Vertrouwen
CDA-senator Terpstra zei dat Nederlandse ondernemingen per jaar 7,1 miljoen vergunningen aanvragen met miljarden euro's aan kosten. Volgens hem is EZ al behoorlijk actief bij het afschaffen of bundelen van vergunningen. Maar de CDA-fractie wil een stap verder gaan: Alle vergunningen afschaffen en de ondernemers het vertrouwen geven dat zij zich aan de wet zullen houden. Met behoorlijke sancties voor wie de regels toch overtreedt. Terpstra pleitte ervoor om in overleg met het MKB te beginnen met in een beperkt aantal wetten alle vergunningen te schrappen. Net als zijn PvdA-collega vroeg ook Terpstra om fiscale versoepeling bij bedrijfsovernames.
Belemmeringen
Senator Luijten (VVD) vroeg de bewindslieden wat zij doen om de instroom van nieuwe goed opgeleide jongeren uit het beroepsonderwijs in het MKB te bevorderen. De VVD'er nam het op voor 850.000 zelfstandige ondernemers die Nederland rijk is. Zij zijn goed voor 15% van de economische activiteit in ons land. Volgens de VVD ondervinden zij onnodige belemmeringen, o.a. door de 1225-uren-per-jaar-eis, willen zij voor de ondernemersaftrek in aanmerking komen.
Verontrust
Verontrust is de VVD over het gebrek aan populariteit van de B-opleidingen. Daardoor wordt het steeds moeilijker om met innovatieve methoden en technieken te blijven concurreren. Overigens vindt de VVD ook dat het aantrekken van kenniswerkers uit het buitenland slecht loopt. Luijten hekelde in dit verband het feit dat de werving via internet uitsluitend in de Nederlandse taal blijkt te geschieden. Dan vraag je je af of er nog wel nagedacht wordt. Luijten hekelde ook het voornemen van EZ om Syntens (dat beginnende ondernemers begeleidt) om te vormen tot een agentschap. Een onzalig plan, oordeelde de VVD-senator.
Deel dit item: