De Eerste Kamer heeft dinsdag 3 oktober ingestemd met de Wet geurhinder en veehouderij en daarmee een van de voorwaarden geschapen voor een revitalisering van het platteland waar de regering naar streeft. De fracties van GroenLinks en SP lieten aantekenen dat zij tegen het wetsvoorstel zijn.
Betrokkenheid gemeenten
PvdA-senator Eigeman was weliswaar voor, maar hij zei dat zijn fractie wel zorgen houdt over de uitvoerbaarheid van de wet. Hij drong erop aan dat gemeenten burgers zoveel mogelijk te betrekken bij het opstellen van de regels in een verordening. Dit vooral ook omdat tegen een verordening geen beroep mogelijk is bij een bestuursrechter.
Ook CDA-senator Van Gennip bracht de betrokkenheid van gemeenten bij de uitvoering van de wet ter sprake. Staatssecretaris Van Geel (milieu) zei dat vanuit het ministerie van VROM gemeenten zullen worden ondersteund.
Toezegging
VVD-senator Ketting kreeg de toezegging dat nauwlettend wordt bekeken of gemeenten deskundigheid genoeg in huis hebben om de ingewikkelde milieuregels toe te passen. Volgens Ketting zouden er regionale expertisecentra moeten komen die voor een aantal gemeenten kunnen werken. Staatssecretaris Van Geel was hier niet tegen als maar duidelijk is dat gemeenten zelf verantwoordelijk blijven. Hij zei voorts dat er in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tien pilotprojecten komen om na te gaan hoe de wet het beste kan worden uitgevoerd.
Ongerechtvaardigde ongelijkheden
Senator Ketting deed nog de suggestie om bijvoorbeeld via een ombudsman of een mediator een vorm van beroep mogelijk te maken tegen door de gemeente opgelegde regels. Er kan een onbalans ontstaan, waardoor een agrariër in de knel kan komen, zei Ketting. Namens de fracties van SGP en ChristenUnie zei senator Holdijk dat in elk geval 'ongerechtvaardigde ongelijkheden voorkomen dienen te worden'.
Voortvarende invoering
Senator Van Gennip drong aan op voortvarende invoering van de wet. Herstel van een vitaal platteland is urgent. Er sluiten nog steeds bedrijven, aldus de CDA-senator.
Minister Veerman (LNV) wees erop dat met nog enkele kleinere wetsvoorstellen die ophanden zijn de regering de revitalisering van het platteland nu volop kansen biedt. In zeven jaar wordt drie miljard euro aan rijksgeld aan de provincies ter beschikking gesteld om de integrale ontwikkeling van het platteland mogelijk te maken. Staatssecretaris Van Geel zei dat invoering per 1 januari 2007 mogelijk is.
Deel dit item: