De Eerste Kamer heeft maandag 4 december 2006 een wetsvoorstel aangenomen, waardoor een aantal knelpunten rond de aanleg van openbare elektronische communicatienetwerken worden weggenomen. Niet-openbare elektronische netwerken vallen buiten de werking van de wet.
Toezegging
Op aandringen van de CDA-fractie zegde minister Wijn van Economische Zaken toe, dat de wijziging van de Telecommunicatiewet waar de senaat nu mee heeft ingestemd over vier jaar zal worden geëvalueerd. Ook kreeg het CDA de toezegging dat op heel korte termijn met de Koninklijke Notariële Broederschap overlegd zal worden over de eigendoms- en beheersverhoudingen 'onder de grond'. Volgens senator Franken (CDA) is het een 'rommeltje'. Op een expertmeeting die op zijn verzoek was georganiseerd zouden veel notarissen hun verontrusting hebben geuit.
Oneigenlijke constructies
Minister Wijn was het eens met senator Franken dat het overheden niet is toegestaan om 'oneigenlijke constructies' te gebruiken om eigenaren of beheerders van netten voor de kosten te laten opdraaien als hun net of kabel moet worden verlegd voor bijvoorbeeld de aanleg van een weg. Het zou voorkomen dat een gemeente tijdelijk de eigendom overdraagt aan een andere overheid om zo de kosten van verlegging te ontlopen.
Gasontploffing
Minister Wijn was het ook eens met de analyse van PvdA-senator mevrouw Maas-de Brouwer dat een gasontploffing als gevolg van graafwerkzaamheden ook in Nederland mogelijk is, zoals in België daadwerkelijk is gebeurd op 30 juli 2004. In Gellingen kwamen daar door een gasontploffing 24 mensen om het leven. Er worden nu enige regels gesteld over openbare elektronische netwerken, maar die zijn niet vergelijkbaar met regels die gelden voor elektriciteitskabels of rioleringen, voor water- en gasleidingen, tunnels, duikers en andere werken onder de grond.
Dat is raar in een tijd waarin we spreken over meer ondergrondse productiefaciliteiten, over ondergrondse winkelcentra en over andere ondergrondse infrastructuur. Dat is ongewenst, meende mevrouw Maas.
Minister Wijn beloofde dat hij zijn best zal doen de versnippering op het gebied van de regelgeving zoveel mogelijk tegen te gaan. De aanpassing van de Telecommunicatiewet noemde hij een stap in de goede richting.
Deel dit item: