Senaat eens met aanpak luchtkwaliteit



De Eerste Kamer heeft dinsdag 2 oktober laten blijken met de door minister Cramer van VROM voorgestelde aanpak van de verbetering van de luchtkwaliteit te zullen instemmen. Op verzoek van D66 is de formele stemming uitgesteld tot 9 oktober. Niet alleen de regeringsfracties van CDA, PvdA en CU waren tevreden met de voortgang in de aanpak van de minister, maar ook oppositiepartijen als VVD en SP wilden niet meer al te 'moeilijk doen'. Alleen de kleinere oppositiepartijen GroenLinks, D66, OSF en de Partij voor de Dieren bleven kritisch tot zeer kritisch.

Compenserende maatregelen

De voorgestelde aanpak van de verbetering van de luchtkwaliteit houdt onder meer ook in dat allerlei bouwprojecten ondanks de strenge EU-normen voor fijn stof als bijvoorbeeld roet door het gebruik van dieselolie in voertuigen niet meer stilgelegd hoeven te worden. Ze kunnen doorgang vinden als er voldoende compenserende maatregelen worden genomen om de EU-normen te halen.

Teveel vragen

De instemming van het merendeel van de Eerste Kamer verwierf de minister als gevolg van verduidelijkingen in een brief van 26 september. Voor de zomer was het debat in de senaat over de wijziging van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) geschorst na de eerste termijn van de Kamer en de beantwoording van de minister. Naar het oordeel van de meerderheid van de senaat bleven er toen teveel vragen onbeantwoord.

Geen garantie

Senator Schouw zei namens D66 en OSF dat deze fracties blijven worstelen met het wetsvoorstel, omdat het geen garantie geeft op een blijvende verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland. Ook is er geen zekerheid dat het NSL gaat werken. Het kan werken, maar het kan ook niet werken, zei Schouw. De woordvoerder van D66 en OSF doelde op het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, waarin het rijk samen met provincies en gemeenten samenwerkt om de door de Europese Unie opgelegde kwaliteitsnormen te halen.

Vertrouwen

De woordvoerders Putters (PvdA) en Janse de Jonge (CDA) hadden er wel vertrouwen in dat het NSL gaat werken. De minister zal bij de uitwerking 'er bovenop zitten' en desnoods aanvullende maatregelen eisen als lagere overheden de EU-normen dreigen te overschrijden.

Weinig bezwaar

In de senaat was weinig bezwaar tegen het voornemen van de minister om bij algemene maatregel van bestuur vast te leggen dat binnen 100 meter van snelwegen en 50 meter van provinciale wegen geen bouwwerken mogen komen die huisvesting bieden aan mensen die extra gevoelig zijn voor fijn stof, zoals kinderen, gehandicapten en ouderen. Ziekenhuizen sluit zij uit van deze bepaling, omdat deze snel bereikbaar moeten zijn en deze instellingen veelal ook beschikken over een goed systeem van klimaatbeheersing.

Varkens- en kippenflats

Namens de Partij voor de Dieren wees senator Koffeman op het gevaar van varkens- en kippenflats voor de luchtverontreiniging. Een veilige afstand zou wel drie kilometer bedragen. Minister Cramer zei dat er nog geen projecten voor zulke megastallen zijn aangemeld, maar dat minister Verburg van LNV alert is en het ook eens is met de voorgestelde aanpak van het NSL.

Toezegging

Mevrouw Slagter-Roukema van de SP kreeg de toezegging dat de Gezondheidsraad wordt betrokken bij de onderbouwing van maatregelen in het kader van het NSL. Maar een eigen advies van de Gezondheidsraad zou teveel tijd vergen, zei minister Cramer.

Ontkoppeling

Mevrouw Huijbregts-Schiedon van de VVD stelde vast dat in feite al een begin wordt gemaakt met de ontkoppeling van de nu geldende strikte koppeling tussen ruimtelijke ordening, milieueisen en gezondheidszorg. Zij wees op het voornemen om projecten die niet in betekenende mate bijdrage aan luchtvervuiling buiten de metingen voor de EU-normen te houden.

Grote problemen

GroenLinks-senator Laurier voorzag grote problemen bij de toepassing van het NSL, nu er alleen bezwaar en beroep mogelijk is tegen concrete projecten en niet tegen het NSL zelf.


Deel dit item: