Senaat stemt in met beperking regeldruk



De Eerste Kamer heeft dinsdag 29 januari 2008 ingestemd met het voorstel om vergunningen te vereenvoudigen en het aantal terug te dringen (30.959). Een doorlichting van het Rijk heeft aan het licht gebracht dat 40% van alle vergunningen kan worden afgeschaft en dat 21% van alle vergunningstelsels kan verdwijnen. Een inventarisatie van de modelverordeningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft uitgewezen dat er voor tweederde van deze stelsels mogelijkheden zijn voor bundeling, afschaffing, vereenvoudiging of verbetering.

Te weinig ambitie

VVD-woordvoerder Asscher zei dat het met de reductie van de regeldruk in Nederland maar niet opschiet. Hij verweet staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken die de operatie vereenvoudiging coördineert, dat deze te weinig ambitie toont. Volgens Asscher krijgt een horecaondernemer die overweegt een nieuw bedrijf te starten dit jaar nog steeds te maken met 94 wetten, acht ministeries, 21 inspecties en 55 punten waarop geïnspecteerd zal worden. Een ander voorbeeld van de enorme bureaucratische regeldruk is volgens de VVD-senator het energielabel dat verplicht is gesteld voor alle woningen die verkocht worden. Dit leidt volgens hem op termijn tot 3,5 miljoen te maken labels tegen een geschatte administratieve last van 350 tot 500 miljoen euro. En dat terwijl men zich kan afvragen of het meer nut heeft dan het vermelden van het energieverbruik in euro's per vierkante meter.

Motie-Terpstra

Mevrouw Sylvester (PvdA) sprak ook namens D66 haar instemming uit met het voorstel. Wel vroeg zij waarom de gemeenten niet meer tempo maken met het wegwerken van overbodige vergunningen. Ook informeerde mevrouw Sylvester naar het lot van de motie-Terpstra die tijdens het MKB-debat in juni 2006 breed werd gesteund in de Eerste Kamer en waarin de regering werd gevraagd een experiment te starten waarbij voor een aantal wetten het vergunningensysteem tijdelijk wordt afgeschaft en de resultaten na een jaar te evalueren. Op verzoek van de regering werd de motie destijds aangehouden.

Automatisch verlenen

Ook indiener Terpstra (CDA) kwam in het debat over de regeldruk op zijn motie terug. Zit er schot in de regelvrije zones?, vroeg hij. Ook pleitte hij voor het automatisch verlenen van vergunningen als een bepaalde termijn wordt overschreden. Volgens Terpstra is het voorstel van de regering 'het begin van de vermindering van regeldruk en zeker niet het einde'.

Prikkelen

Senator Van den Berg (SGP) pleitte namens de fracties van SGP en ChristenUnie voor het 'prikkelen' van gemeenten zodat zij meer werk gaan maken van het verminderen van de regeldruk.


Deel dit item: