Senaat stemt in met milieuaansprakelijkheid



Na een pittig debat met minister Cramer van VROM heeft de Eerste Kamer dinsdag ingestemd met de invoering van een Europese richtlijn die milieuaansprakelijkheid regelt (30.920). De VVD-fractie liet aantekenen tegen de maatregel te zijn. De regering had acceptatie van de vier jaar oude richtlijn dringend aanbevolen, omdat de Europese Commissie Nederland dreigde met boetes vanwege het (nog) niet uitvoeren van de richtlijn. Naar schatting vallen ongeveer 2500 bedrijven en instellingen in Nederland onder de richtlijn die bepaalt dat bestuursorganen de kosten mogen verhalen van het wegwerken van milieuschades.

Toezegging

De Eerste Kamer verzette zich in meerderheid tegen een onderdeel van de wet die de implementatie van de Europese richtlijn regelt. Door aanneming van een amendement van de PvdA'er SamsonPDF-document heeft de Tweede Kamer de mogelijkheid geschapen om de werking van de richtlijn te verruimen. De verruiming zou geregeld kunnen worden met een Algemene Maatregel van Bestuur. Na dreiging met een motie door de CDA-fractie zegde minister Cramer toe dat zij verruiming alleen zal voorstellen via een wetswijziging. Tegelijkertijd zou zij dan ook voorstellen om het amendement-Samson weer uit de wet te schrappen.

Een deel van de Eerste Kamer oordeelde dat zo'n AMvB in strijd zou zijn met de motie-Jurgens, waarin de Eerste Kamer vastlegde dat hij zich verzet tegen regelgeving die verder gaat dan een formele wet.

Motie Jurgens

Alleen de PvdA-fractie steunde de minister in haar opvatting dat in dit geval geen sprake is van strijd met de motie Jurgens. VVD en CDA vonden van wel en ook de fracties van CU en SGP zagen liever geen AMvB a la Samson. De SP-fractie was wel voor verruiming maar dan via een aanpassing van de formele wet. De CDA-fractie vreesde bovendien dat een nationale kop op de Europese richtlijn er wel eens toe kon leiden dat niet 2500, maar 400.000 bedrijven en instellingen onder de regeling voor milieuaansprakelijkheid zouden vallen.

Beperkte verruiming

Minister Cramer probeerde ongerustheid hierover weg te nemen door te zeggen dat zij denkt aan een 'beperkte verruiming' en dat het alleen om zwaarwegende redenen zou gebeuren en dan ook nog alleen op basis van het normenstelsel van de Europese richtlijn. Op verzoek van de PvdA-fractie noemde zij als mogelijke voorbeelden van bedrijven een chemische wasserij en een galvaniseerbedrijf dat onder de nationale kop van de richtlijn zou kunnen vallen.

Onderzoek

Maar alvorens een verruiming voor te stellen laat de minister een onderzoek doen. Hiermee voert zij een motie Spies uit die in Tweede Kamer is aangenomen. Het onderzoek zal een tot twee jaar duren. De uitkomsten van het onderzoek zal zij zowel met de Tweede als de Eerste Kamer bespreken.


Deel dit item: