T00062

Toezegging bij belastingen 2



Binnen afzienbare tijd zal de staatssecretaris een wetsvoorstel indienen bij de Kamer aangaande de aftrekbaarheid van de aankoopkosten van dochterondernemingen.


Kerngegevens

Nummer T00062
Oorspronkelijke nummer tr_FIN_2004_13
Status voldaan
Datum toezegging 9 december 2003
Deadline 1 januari 2004
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Financiën
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Kamerstukken Belastingplan 2004 (29.210)


Uit de stukken

Handelingen EK 2003-2004, 11-470

[…]

De heer Biermans (VVD):

Ik wil een vraag stellen in het kader van de betrouwbaarheid van de overheid. In mijn bijdrage heb ik gesproken over de negatief uitgevallen slotuitspraken. De staatssecretaris hoor ik daar niet over.

Staatssecretaris Wijn:

Over welke slotuitspraken gaat het?

De heer Biermans (VVD):

Ik moet bij de bediening van de interruptiemicrofoon twee dingen tegelijk doen. Het gaat mij om de uitspraak waarin de inspecteur door de rechter om de oren werd geslagen omdat hij misbruik maakte van het procesrecht. Ik heb dit geplaatst in het kader van ’’fair play’’ en een betrouwbare overheid. Kan de staatssecretaris daarop reageren?

Staatssecretaris Wijn:

In de Tweede Kamer kan de interruptiemicrofoon ook met de voet worden bediend; misschien is dat handig. Hier doen de Kamerleden zich collectief een hernia aan doordat de microfoon zo laag staat; maar dit ter zijde. Dat was een uitspraak van het Hof Den Bosch, waarin de inspecteur misbruik van procesrecht werd verweten. Het kan inderdaad niet de bedoeling zijn dat wij misbruik van procesrecht om de oren krijgen van het Hof. Het is een dilemma dat vaak voorkomt. Binnen afzienbare tijd zal ik een wetsvoorstel indienen bij de Kamer aangaande de aftrekbaarheid van de aankoopkosten van dochterondernemingen. Hierbij zitten wij met een vergelijkbaar probleem. Er komt een uitspraak van de Hoge Raad. Ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten door te zeggen dat wij dat willen repareren. De Hoge Raad wil met terugwerkende kracht bepaalde kosten aftrekbaar maken. Wij willen dat niet omdat mensen nooit hebben verwacht dat die kosten aftrekbaar zouden zijn en bovendien zou het een fors budgettair beslag met zich meebrengen. Wat doe je echter met hangende nieuwe wetgeving?

[…]



Historie

  • 19 januari 2006
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Wijziging van enkele belastingwetten - Stb. 2006, nr. 44
  • 9 december 2003
    toezegging gedaan