T00442

Toezegging bij wet rol werknemers bij de europese vennootschap 1



Minister Donner hoopt in het najaar het complex van het BV-recht in de ministerraad aan de orde te stellen.


Kerngegevens

Nummer T00442
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2005_15
Status voldaan
Datum toezegging 15 maart 2005
Deadline 1 januari 2006
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Kamerstukken Wet rol werknemers bij de Europese vennootschap (29.298)


Opmerking

31200 VI, D. Deze toezegging is afgedaan: Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht is in juni 2007 ingediend bij de Tweede Kamer
(Kamerstukken 31058).

Reactie Justitie:
De Raad van State heeft advies uitgebracht over een wetsvoorstel wijziging bv-recht. Het nader rapport is in voorbereiding.

Een wetsvoorstel over het monistisch of one-tier bestuursmodel, waarin uitvoerend en niet-uitvoerend bestuurders in één vennootschapsrechtelijk orgaan zitten, is in voorbereiding. Het voorstel behelst een wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek waarbij de huidige regeling rond taakverdeling tussen bestuurders (artikel 2:9 BW en 2:129 BW) wordt uitgebreid. Daarbij wordt ook een regeling ontwikkeld voor taken die in beginsel zouden kunnen worden voorbehouden aan het bestuur als geheel c.q. waarbij aan de niet-uitvoerend bestuurders een doorslaggevende stem kan worden toegekend. Men denke aan de remuneratie van de uitvoerend bestuurders.
Bij de uitwerking moet aandacht worden geschonken aan de gevolgen van het monistisch systeem voor bijvoorbeeld de bevoegdheidsverdeling tussen bestuurders en commissarissen bij tegenstrijdig belang (art. 2:146 BW). Voorts is besloten de wijzigingsvoorstellen voortvloeiende uit de code-Tabaksblat die zien op de arbeidsrechtelijke verhouding van een bestuurder en de vennootschap (artikel 2:132 en 2:133 BW) in dit wetsvoorstel te betrekken. Het wetsvoorstel is daarmee omvangrijker dan aanvankelijk voorzien. Een voorontwerp wordt naar verwachting binnenkort voor consultatie beschikbaar gesteld. Na ommekomst van de reacties en advisering door de commissie vennootschaprecht kan het voorstel dit najaar aan de ministerraad worden voorgelegd.

Uit de stukken

Handelingen EK 2004-2005, 19- 823

[...]

(blz.818 )

Mevrouw Broekers-Knol (VVD): [...]

In de memorie van antwoord meldt de minister dat de wet voor de versoepelde BV naar verwachting in het voorjaar van 2005 openbaar wordt gemaakt. Kan de minister daarover nadere informatie geven? Deelt de minister de mening van de leden van de VVD-fractie dat haast gemaakt moet worden met wetgeving ter modernisering van het ondernemingsrecht - en dat die modernisering substantieel moet zijn - teneinde de concurrentie op dit terrein met andere lidstaten niet te verliezen?

[...]

(blz.823)

Minister Donner: [...]   

Ik ben het overigens met mevrouw Broekers eens dat er haast gemaakt moet worden met de modernisering. De nota daaromtrent is reeds besproken in de Tweede Kamer. Op dit moment is het voorontwerp van de eerste tranche voor de versoepeling van het BV-recht reeds in circulatie voor commentaar. De tweede en derde tranche zijn in voorbereiding. Ik hoop in het najaar het complex van het BV-recht in de ministerraad aan de orde te kunnen stellen, naast de andere voorstellen die in voorbereiding zijn.

[...]



Historie

  • 13 februari 2008
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      31200 VI, D. 30800 VI, D brief + bijlage. Brief Minister Donner (kenmerk 5436492/06/6)
  • 15 maart 2005
    toezegging gedaan