T00069

Toezegging bij belastingplan 2004 13



De staatssecretaris zegt toe dat als de evaluatie van het BTW-compensatiefonds er aanleiding toe geeft aandacht aan de mogelijkheid van afschaffing te geven, hij dat zal doen.


Kerngegevens

Nummer T00069
Oorspronkelijke nummer tr_FIN_2004_20
Status voldaan
Datum toezegging 9 december 2003
Deadline 1 januari 2004
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Financiën
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie evaluatie
Kamerstukken Belastingplan 2004 (29.210)


Opmerking

Zie tevens wijziging van het BTW Compensatiefonds (begrotingsstaat), Kamerstukken 31200 G.

Uit de stukken

Handelingen EK 2003-2004, 11-497

[…]

Staatssecretaris Wijn: […]

Voorzitter. Dan kom ik toe aan een reactie op de opmerkingen van de heer Platvoet over het pakket voor de auto. Hij vroeg wat het effect van dat pakket op de mobiliteit zal zijn. Dat weten wij niet. Vermoedelijk heeft het een opdrijvend effect, met name in de ochtendspits. Hoe groot dat effect is, is nog moeilijk in te schatten. Wat dat betreft zijn de heren en dames geleerden nog bezig met elkaar de hersens in te slaan. Het is ook buitengewoon lastig. Het pakket is er te veelomvattend voor. Op dit moment krijg je 5 cent als je op de fiets gaat. Straks wordt dat 18 cent. Op dit moment is carpoolen minder aantrekkelijk dan straks. Als je tussen de 0 en 10 kilometer van je werk woont, krijg je op dit moment niets. Straks krijg je wel wat. Er zitten nogal wat effecten in. Het wordt nu bekeken. Zodra het klaar is, komt het naar de Kamer.

De heer Platvoet (GroenLinks):

In de antwoorden staat dat er modellen zijn die laten zien dat er een toename van de mobiliteit en het autogebruik zal zijn. De staatssecretaris zegt: dat moeten wij maar afwachten. Stel dat het een overduidelijk effect is van de fiscale behandeling van de auto. Accepteert de staatssecretaris dat dan? Zegt hij dan: oké, dat moet dan maar? Of heeft hij nog andere beleidsdoelstellingen, bijvoorbeeld met betrekking tot het milieu? Zal het pakket ook tegen die achtergrond tegen het licht worden gehouden?

Staatssecretaris Wijn:

Ik vind dit een dusdanig hypothetische vraag, dat ik er niet op wil ingaan. Wij moeten eerst maar eens afwachten wat er precies uitkomt. Ik heb net beargumenteerd aangegeven waarom ik niet al te grote effecten verwacht. Dat moeten wij maar even afwachten. Ik ga niet speculeren over allerlei scenario’s.

De heer Platvoet (GroenLinks):

De staatssecretaris heeft gezegd dat in het Belastingplan 2005 een substantiële paragraaf inzake vergroening van de belastingen zal worden opgenomen.

Staatssecretaris Wijn:

Nee, ik heb gezegd dat wij op dit moment aan het kijken zijn naar vormen van verdere vergroening. Bij het Belastingplan 2005 komen wij daarop terug. Vergroening is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als mobiliteitsbeperking.

De heer Platvoet (GroenLinks):

Als er in het Belastingplan 2005 substantiële aandacht wordt besteed aan het aspect van de vergroening, zal dit punt worden meegenomen. Dat lijkt mij een redelijk, haast nederig verzoek.

Staatssecretaris Wijn:

Laat ik de volgende toezegging doen. Het Belastingplan 2005 zal u genoeg aanleiding geven om er uitgebreid met ons over te discussiëren. Moet bij de evaluatie van het BTW-compensatiefonds ook de mogelijkheid van afschaffing ervan worden bezien? Als de evaluatie er aanleiding toe geeft om aandacht aan dat scenario te geven, dan zullen wij dat natuurlijk doen.

[…]



Historie

  • 21 augustus 2007
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Bijlage bij kamerstuk 31126, nr 1
  • 9 december 2003
    toezegging gedaan