T00475

Toezegging bij wet op de rechtsbijstand 1



Minister Donner zegt toe dat als daartoe in de toekomst aanleiding is, hij bereid is na te gaan of het mogelijk is om het partnerbegrip gelijk te maken aan het fiscale partnerbegrip in dat voor inkomensafhankelijke regelingen.


Kerngegevens

Nummer T00475
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2006_4
Status voldaan
Datum toezegging 19 december 2005
Deadline 1 januari 2007
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Kamerstukken Aanpassing van het inkomens- en vermogensbegrip aan het fiscale inkomens- en vermogensbegrip (29.685)


Opmerking

Bij nader inzien acht ik het minder wenselijk dat het partnerbegrip in de Wet op de rechtsbijstand gelijk wordt gemaakt aan het fiscale partnerbegrip voor inkomensafhankelijke regelingen. Ik licht dit kort toe.
Het huidige partnerbegrip in de Wet op de rechtsbijstand zorgt voor een
vereenvoudiging van de administratie van de advocatuur en de raden voor rechtsbijstand. Als in de Wet op de rechtsbijstand wel eenzelfde partnerbegrip zou worden opgenomen, zouden namelijk allerlei additionele gegevens van de cliënt moeten worden geregistreerd. Het fiscale partnerbegrip is namelijk veel breder dan dat in de Wet op de rechtsbijstand. Terwijl de recente wetswijziging juist was ingegeven door de gedachte om te komen tot een vermindering van de administratieve lasten.
Daarnaast zou toepassing van dit bredere partnerbegrip meebrengen dat bij de beoordeling van de draagkracht van een rechtzoekende door de raden voor rechtsbijstand ook rekening moet worden gehouden met het inkomen van een partner met wie de rechtzoekende geen huwelijkse samenlevingsvorm of geen daarmee vergelijkbare niet-huwelijkse samenlevingsvorm heeft. Dit zou leiden tot een mijns inziens onwenselijke beperking van de toegankelijkheid van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.
Ik meen dan ook dat er overtuigende argumenten zijn om het huidige partnerbegrip in de Wet op de rechtsbijstand te handhaven.

Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005-2006, 12-571 t/m 572 en 12-595 t/m 597

Blz. 12-572

(...)

Biermans (VVD): Een andere verbetering zou de invoering zijn van een en hetzelfde partnerbegrip voor alle inkomensafhankelijke regelingen. Als de minister deze mening ook is toegedaan – mijn fractie gaat daarvan uit – kan hij daarvoor, wellicht samen met de staatssecretaris van Financiën, zorgen. Dat zou de transparantie van die regelingen zeer ten goede komen.

Blz. 12-596

(...)

Minister Donner:

De heer Biermans vroeg om op termijn eenzelfde partnerbegrip te hanteren als bij de andere inkomensafhankelijke regelingen. Het fiscale partnerbegrip is breder dan wat hier wordt gehanteerd. Juist doordat het wetsontwerp is ingegeven door de gedachte om te komen tot vereenvoudiging van de administratie, is ervoor gekozen om op dit punt geen veranderingen aan te brengen. Als daartoe in de toekomst aanleiding is, ben ik graag bereid om na te gaan of het mogelijk is om dit begrip gelijk te maken aan dat voor de inkomensafhankelijke regelingen. Dat mag er echter niet toe leiden dat de advocaat allerlei gegevens van de cliënt moet gaan registreren. Met deze wijziging proberen wij namelijk tot een vereenvoudiging te komen.



Historie

  • 4 september 2006
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Brief Minister Donner (kenmerk 5436492/06/6)
  • 19 december 2005
    toezegging gedaan