T00463

Toezegging bij volgrecht oorspronkelijke kunstwerken 3



Minister Donner zegt toe er bij de World Intellectual Property Organisation op te zullen aandringen dat ook daar gesproken zal worden over (de al dan niet toepassing van) het volgrecht.


Kerngegevens

Nummer T00463
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2006_1
Status voldaan
Datum toezegging 7 februari 2006
Deadline 1 januari 2007
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Kamerstukken Aanpassing Auteurswet 1912 inzake volgrecht ten behoeve van de auteur van een oorspronkelijk kunstwerk (29.912)


Opmerking

De minister van Justitie heeft tijdens het debat over de openstaande toezeggingen op 3 juli 2007 de stand van zaken gegeven met betrekking tot deze toezegging: "Nederland heeft zich bij verschillende gelegenheden in de EU ingezet voor de agendering van het volgrecht binnen de WIPO. De Nederlandse inzet richt zich primair op de Europese Unie omdat het de bevoegdheid van de Europese Commissie is om het woord te voeren in de WIPO; dit wordt niet door afzonderlijke lidstaten gedaan. In discussies over de toekomstige werkzaamheden van de WIPO Standing Committee on Copyrights and Related Rights heeft de Europese Unie inmiddels uitdrukkelijk aangegeven ook het volgrecht te willen agenderen. Het feit dat de EU-landen inmiddels wel een volgrecht kennen maar andere landen niet, leidt immers tot uitwijkgedrag: in Zwitserland is het bijvoorbeeld goedkoper, omdat daar geen volgrecht wordt geheven. Over de definitieve agendering moet in de Standing Committee worden beslist. Ik hoop dat ik hiermee niet alleen de toezegging goed heb weergegeven, maar deze ook heb uitgevoerd."

Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 17 -786

Blz. 787

(…)

De heer Franken (CDA):

(…)

De uitwijk is gemakkelijk. Daarom wil ik de minister uitdrukkelijk vragen, het initiatief te nemen om binnen de World Intellectual Property Organisation het volgrecht aan de orde te stellen en, zo mogelijk, met EU-partners onderhandelingen aan te gaan met landen die het volgrecht niet kennen. De minister heeft overigens tot 2012 de tijd om hiermee resultaten te boeken. Hij kan die periode ook benutten om met de EU-partners te bespreken, het volgrecht toch maar te beëindigen.

(…)

Blz. 789

(…)

Minister Donner:

(…)

Een minder retorische vraag was: in hoeverre zal Nederland er in het kader van WIPO voor pleiten dat ook andere landen een regeling zoals deze invoeren? Ik deel de zorg over de mogelijke verplaatsingseffecten van de richtlijn. Nederland heeft daarop regelmatig bij de totstandkoming ervan gewezen. Belangrijk is dat het onderwerp volgrecht door de Europese Commissie is aangedragen als een van de mogelijke onderwerpen ter bespreking binnen de WIPO in de komende tijd. Dat steunt Nederland. Derhalve is het antwoord op de vraag van de geachte afgevaardigde: ja.



Historie

  • 3 juli 2007
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Handelingen 2006-2007, nr. 36
  • 7 februari 2006
    toezegging gedaan