T00441

Toezeggingen bij getuigen aan strafzaken



Minister Donner zegt toe te overwegen de wet aan te passen wanneer blijkt dat er toezeggingen kunnen worden gedaan aan getuigen in een strafzaak. Dubieus is of ze gebruikt kunnen worden omdat de rechter van mening is dat er geen wettelijke basis is.


Kerngegevens

Nummer T00441
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2005_10
Status voldaan
Datum toezegging 8 maart 2005
Deadline 1 januari 2006
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Kamerstukken Toezeggingen aan getuigen in strafzaken (26.294)


Opmerking

Gelijkluidende brief is verzonden aan de EK

Uit de stukken

Handelingen EK 2004-2005, 18- 806

[...]

(blz.804)

De heer Rosenthal (VVD):

Dat brengt mij bij het tweede punt, te weten de vraag die wij aan het einde van de eerste termijn hebben gesteld aan de minister of er in de komende tijd brieven in de richting van de Tweede Kamer gaan waarin een nieuwe wetgevingsronde wordt aangekondigd. Als de minister toch voornemens is om via het instrument van de aanwijzing over te gaan tot verdere verruiming van de mogelijkheden om toezeggingen te doen aan getuigen, is hij dan bereid om in dat geval ook de Eerste Kamer daarover vroegtijdig te informeren? Dat was onze vraag in eerste termijn.

[...]

Ten slotte zou ik een beroep willen doen op de minister om zijn eigen behoefte aan stevigheid in de wetsystematiek op dit soort punten van strafrecht, voor zichzelf serieus te nemen. Ook voor mijn fractie geldt datgene wat de heer Wagemakers heeft gezegd. Wij incasseren nu dan toch maar de wettelijke basis voor de strafvermindering en daar kunnen wij van onze kant mee leven. Als de minister niet bereid is de door ons gevraagde toezegging te doen zeggen wij niet: dan zullen wij tegen stemmen. Dat hoort hij ons dan niet zeggen; wij gaan hier geen spel over spelen. Wel waarschuwen wij de minister dat hij anders in de problemen gaat komen met de uitvoeringspraktijk op dit belangrijke onderwerp. Dat moet hij wat ons betreft zeer ter harte nemen.

[...]

(blz.806)

Minister Donner:

De heer Rosenthal kondigde aan dat ik daarmee moeilijkheden zou krijgen. Ik zeg hem gaarne toe te overwegen om de wet aan te passen wanneer mij blijkt dat deze toezeggingen nodig zijn, maar dubieus is of ze gebruikt kunnen worden omdat de rechter van mening is dat er geen wettelijke basis is. Ik zal zeker niet nu al aankondigen dat ik de wet op dat punt aanpassen. Dat is namelijk niet nodig. Een dergelijke verklaring zou deze toezeggingen bovendien onbruikbaar maken omdat iedere advocaat zal zeggen: ze kunnen niet worden gedaan.

[...]



Historie

  • 20 maart 2006
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      29940, 3 + bijlage
  • 8 maart 2005
    toezegging gedaan