T00462

Toezeggingen bij getuigen aan strafzaken



Minister Donner zegt toe dat hij de Kamer zal inlichten als hij van plan is om de aanwijzingen van het openbaar ministerie te verruimen.


Kerngegevens

Nummer T00462
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2005_9
Status voldaan
Datum toezegging 8 maart 2005
Deadline 1 januari 2006
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie lagere regelgeving
Kamerstukken Toezeggingen aan getuigen in strafzaken (26.294)


Opmerking

Gelijkluidende brief is verzonden aan de EK

Uit de stukken

Handelingen EK 2004-2005, 18- 798

[...]

(blz.795)

De heer Rosenthal (VVD):

Voorzitter. Ook ik heb op dit punt nog niet helder voor ogen wat de minister aan de orde stelt. Hij had het eerder over bevoegdheden die in een andere wet al aan de minister zijn toebedeeld en hij had het erover dat daar dan gebruik van kan worden gemaakt. Hij heeft het ook over bevoegdheden die in de lagere regelingen besloten liggen. Dat is weer een ander verhaal. Ik heb de indruk dat de minister voordat je het weet van afgeschermde getuigen naar heel andere zaken springt. Dan gaat het kennelijk over beleidsregels die er liggen. Het bezwaar richt zich tegen het opeenstapelen van afgeleide bevoegdheden in aanwijzingen die almaar verder gaan, zodat uiteindelijk een College van procureurs-generaal met de wet aan de haal gaat, zoals ik dat heb uitgedrukt.

[...]

(blz.798)

Minister Donner:

De verruimingen die zullen worden aangebracht in de aanwijzing van het openbaar ministerie zullen via de gebruikelijke methode aan de Eerste Kamer bekend worden gemaakt, namelijk via publicatie. De wijziging van de aanwijzingen wordt niet per brief aan beide Kamers gemeld. Het zou een uitzonderlijke regeling zijn voor één onderdeel. Hoewel het niet mijn voornemen is de aanwijzingen fors te verruimen en ik evenmin de indruk heb dat daaraan behoefte zou bestaan, zeg ik u gaarne toe dat ik te zijner tijd als daarvoor aanleiding is deze Kamer daarover zal inlichten, gezien de discussie van vandaag.

[...]



Historie

  • 20 maart 2006
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      29940, 3 + bijlage
  • 8 maart 2005
    toezegging gedaan