T00399

Toezegging bij openbaar overnamebod 2



De minister van Financiën zegt toe dat hij de Eerste Kamer zo snel mogelijk zal informeren over de aard van het (kwantitatieve) onderzoek naar hedgefondsen.


Kerngegevens

Nummer T00399
Oorspronkelijke nummer tz_FIN_2007_17
Status voldaan
Datum toezegging 22 mei 2007
Deadline 1 januari 2008
Verantwoordelijke(n) Minister van Financiën
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Kamerstukken Uitvoering richtlijn nr. 2004/25/EG openbaar overnamebod (30.419)


Opmerking

Rapport Hedgefondsen is verschenen.

Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2006 – 2007, 30 – 923

Blz. 916

Mevrouw Tan (PvdA)

Wat moet er gebeuren met de rol van private equity- en hedgefondsen?

(…)

Blz. 923

Minister Bos

Ik heb aan de Tweede Kamer aangegeven dat wij gaarne bereid zijn om met deze materie verder te gaan als de commissie-Frijns haar bevindingen bekendmaakt, of op een ander relevant moment, maar dat ik het wel belangrijk vind om wat nauwkeuriger te weten hoe groot de omvang van de

problematiek is voordat wij al te drastische maatregelen zouden nemen. Wij weten allemaal dat hedgefondsen her en der een gunstige invloed hebben, wij weten ook dat er problemen zijn, maar wij weten niet of het gaat om uitzonderingen op de regel of om een zodanige problematiek dat wij drastische maatregelen moeten nemen. Deze vraag kan ik alleen maar beantwoorden als ik iets meer zicht heb op de kwantitatieve gegevens. Met het onderzoek hiernaar zijn wij net begonnen; ik hoop dat het binnen een paar maanden kan worden afgerond.

De heer Franken (CDA):

Ik ben het helemaal eens met deze conclusie en dit is allemaal prachtig, maar hoe reëel

is dit onderzoek? Hedgefondsen komen niet hier geld lenen, die halen dat in Japan, waar het veel goedkoper is. Dan volgen transacties over de hele wereld en ik denk dan ook dat het allemaal niet zo makkelijk te controleren is. Bent u niet te optimistisch hierover, of misschien wel wat zorgeloos?

Minister Bos:

Zorgeloos niet, optimistisch misschien wel. In de komende tijd zal blijken of ik te optimistisch ben. Ik stel me voor dat ik de Kamer op zo kort mogelijke termijn een wat nadere specificatie zal geven van het onderzoek dat wij laten doen, opdat zij zich er zelf een oordeel over zal kunnen vormen. Er worden naar aanleiding van de problemen met de hedgefondsen door deze en gene allerlei suggesties gedaan voor wet- en regelgeving. Het argument van doorgeschoten activisme van aandeelhouders wordt hierbij sterk aangezet, terwijl wij tegelijkertijd horen dat het wellicht bij slechts 1% van de hedgefondsen gaat om het type gedrag waarover wij allen bezorgd zijn. Ik vind het dan ook een verantwoordelijkheid van mij om ervoor te zorgen dat wij met het badwater niet ook het kind weggooien, dat de maatregelen die wij overwegen, proportioneel zijn. En als ik hier beter vat op kan krijgen met goed onderzoek, dan vind ik dat zeer zinnig. Hoe dan ook, ik zeg graag toe dat de Kamer zo snel mogelijk geïnformeerd zal worden over hoe dat onderzoek precies in elkaar zit.



Historie

  • 31 oktober 2007
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Kamerstuk 31083, nr. 5
  • 22 mei 2007
    toezegging gedaan