T00492

Toezegging Uitvoering gewijzigde Ar 33a en 34 (21.109, nr. 159)



De minister van Justitie zegt de Eerste Kamer toe, na ommekomst van advisering door de Raad van State, een brief te sturen waarin de regering de Kamer informeert over de manier waarop zij uitvoering zal geven aan hetgeen wordt gesteld in de nieuwe aanwijzing 33a en de gewijzigde aanwijzing 34 in de Aanwijzingen voor de regelgeving. In diezelfde brief zal de minister ingaan op de bevoegdheden tot het maken van algemene maatregelen van bestuur die doorkruisen wat de wetgever eerder heeft besloten. Tevens zal in deze brief een termijn worden opgenomen waarna de balans zal worden opgemaakt en geëvalueerd van hetgeen nu wordt voorgesteld.


Kerngegevens

Nummer T00492
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2007_21
Status voldaan
Datum toezegging 15 mei 2007
Deadline 1 januari 2009
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Kamerleden mr. A. Broekers-Knol (VVD)
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen aanwijzingen voor de regelgeving
delegatiegrondslagen
Kamerstukken Brief versnelde implementatie EU-richtlijnen (21.109, nr. 159)


Opmerking

De brief van de minister van Justitie inzake de bijzondere totstandkomingsprocedures voor en parlementaire betrokkenheid bij gedelegeerde regelgeving;
De brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een kabinetsstandpunt ten aanzien van het rapport “De Nederlandse Grondwet en de Europese Unie”;
De brief van de minister van Justitie inzake versnelde implementatie EU-richtlijnen.

Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2006 – 2007, 29 – 905-906

Blz. 905

Mevrouw Broekers-Knol (VVD)

(…)

Het is niet de bedoeling van mijn partij om te komen tot een voorhangprocedure voor de Aanwijzingen voor de regelgeving en alle wijzigingen die daarin plaatsvinden. Ik heb als een belangrijk element van de discussie van vandaag genoemd dat wij moeten vaststellen of de leden 2 en 3 van artikel 34 wel zo moeten worden geformuleerd of moeten worden verhelderd. Ik begrijp dat u wilt voorkomen dat wij het probleem krijgen dat deze Kamer ’’nee’’ moet zeggen tegen wetgeving, zoals ik de minister van Binnenlandse Zaken heb horen zeggen. Dat wil niemand van ons en dat betekent dat de Aanwijzingen voor de regelgeving cruciaal zijn.

(…)

Blz. 905-906

Minister Hirsch Ballin

(…)

Ik heb van mevrouw Broekers-Knol goed begrepen dat het niet de bedoeling is om voorhangprocedures te introduceren bij de Aanwijzingen voor de regelgeving. Nadat wij het advies van de Raad van State hebben ontvangen over de voorgenomen wijziging, zal ik de Kamer graag informeren over de manier waarop wij uitvoering geven aan wat daarin in het vooruitzicht is gesteld.

(…)

Ik zeg dan ook graag toe dat ik de Kamer zal informeren over de manier waarop wij te werk gaan bij het herijken van bestaande wetgeving. Het zou buitengewoonn ondoelmatig zijn om daarin allerlei redacties te betrekken die buiten de doelstelling van de Kamer in dit debat vallen.  Over de bevoegdheden tot het maken van algemene maatregelen van bestuur die doorkruisen wat de wetgever eerder heeft besloten, wat de vorm kan aannemen van buiten werking stellen of direct doorkruisen door andere regels dan waartoe de wetgever eerst heeft besloten, zal ik graag een brief aan de Kamer zenden. Misschien kunnen wij daar dan op ingaan bij gelegenheid van de brief die ik u heb toegezegd als de Raad van State heeft geadviseerd, met inachtneming van de gedachte om daarin ook aan te geven dat wij bijvoorbeeld na een jaar of twee de balans opmaken van wat er sindsdien is gebeurd. Dat is een discipline die wij graag aanvaarden.


Brondocumenten


Historie

  • 20 maart 2009
    nieuwe status: voldaan
    Opmerking: Brief ‘Uitvoering moties Jurgens’ is naar de Eerste Kamer gestuurd.
    (01-09-2008)
  • 13 februari 2008
    nieuwe deadline: 1 januari 2009
    Voortgang:
    Opmerking: De 8ste wijziging van de Aanwijzingen voor de regelgeving (waarin de aanwijzingen 33a en 34 worden meegenomen) is geagendeerd voor de Raad voor de Veiligheid en Rechtsorde van maart 2008. Na accordering door de ministerraad zal de wijziging voor advies worden aangeboden aan de Raad van State. Voorts is een brief inzake de voortgang de motie- Jurgens (21109, A) in het Interdepartementaal wetgevingsberaad (IWB) van 17 januari jl. behandeld. De planning is om deze brief na behandeling in de ministerraad in maart 2008 aan de Kamer te zenden.
  • 15 mei 2007
    toezegging gedaan