T00516

Toezegging Rechtsbescherming onterecht geplaatsten (28.764)



Minister Verhagen zegt de Kamer naar aanleiding van een vraag van de heer Kox toe dat de Nederlandse regering het altijd zal opnemen voor degenen die onterecht op een terrorismelijst staan. In concreto zal dit betekenen dat indien in het Verenigd Koninkrijk wordt bepaald dat de MKO geen terroristische organisatie is, dit gevolgen zal hebben voor de plaatsing op de EU-terrorismelijst.


Kerngegevens

Nummer T00516
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2008_3
Status voldaan
Datum toezegging 11 maart 2008
Deadline 1 juli 2008
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Kamerleden M.J.M. Kox (SP)
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Mondeling overleg
Categorie legisprudentie
Onderwerpen Mujahedin-e Khalq Organisation
Kamerstukken Goedkeuring Europees Verdrag inzake de erkenning van de rechtspersoonlijkheid van internationale niet-gouvernementele organisaties (28.764)


Uit de stukken

28764, K - Blz. 15

De heer Kox (SP): De minister zegt terecht dat wij moeten afwachten hoe het in Engeland loopt. Als de zaak is afgehandeld en het blijft bij het vonnis dat er nu ligt, moet dat volgens hem consequenties hebben voor de EU-lijst. Ik kan zijn woorden niet anders begrijpen dan: als je in Engeland niet op de lijst kan staan, dan hoor je ook niet op de EU-lijst. Mogen wij dan van de Nederlandse regering verwachten dat zij de positie inneemt zoals collega Franken die verwoordde? Dan moet Nederland staan naast degenen die onterecht op die lijst voorkomen.

Minister Verhagen: Ten eerste ontvalt in dat geval een rechtsbasis. Ten tweede is het dan duidelijk dat een belangrijk, zo niet het belangrijkste deel van de motivering van het Verenigd Koninkrijk voor plaatsing op de lijst wegvalt. Omdat het nog niet definitief is, is dat nu nog niet het geval. Indien de uitspraak definitief is, heeft dat wat de regering betreft gevolgen voor de listing.

De heer Kox (SP): De Nederlandse regering zal het dan dus opnemen voor degenen die onterecht op de lijst staan.

Minister Verhagen: Wij nemen het altijd op voor degenen die onterecht op de lijst staan. Die staan dan ook niet op de lijst. 


Brondocumenten


Historie