De Eerste Kamer heeft onder aanvoering van mevrouw Broekers-Knol van de VVD-fractie gedaan gekregen dat een wet pas in werking treedt als een correctie op die wet is doorgevoerd. Het gaat om een wijziging van het Burgerlijk Wetboek over het geregistreerd partnerschap, de geslachtsnaam en het verkrijgen van gezamenlijk gezag door de ouders (29.353). Bij het verkrijgen van gezag is in de Wet op de rechterlijke organisatie vastgelegd dat de rechtbank ter zake bevoegd is. In het wetsvoorstel wordt deze bevoegdheid echter toegekend aan de kantonrechter.

Minister Hirsch Ballin gaf deze fout toe, maar hij wilde aanvankelijk toch de wet zo in werking laten treden, omdat er al een wijzigingsvoorstel op til is. Daar stak de Eerste Kamer een stokje voor. Mevrouw Broekers-Knol zei dat het niet aangaat om met open ogen een wet met een fout erin aan te nemen'. Zij vertolkte met haar motie (EK 29.353, E) het gevoelen van de commissie van Justitie die al in eerder stadium op deze fout had gewezen.

De Eerste Kamer had aanvankelijk ook bezwaren tegen toepassing van het 'klemcriterium' bij een verzoek om gezamenlijk gezag over een kind van een ouder die dit gezag nog niet eerder heeft gehad. Dit criterium is ontwikkeld door de Hoge Raad en luidt dat gezamenlijk gezag alleen dan wordt afgewezen als er 'een onaanvaardbaar risico is dat het kind klem of verloren zou raken tussen de ouders en niet te verwachten is dat hierin binnen afzienbare tijd voldoende verbetering zou komen.

Dit criterium heeft de Hoge Raad ontwikkeld in echtscheidingszaken, maar de regering wil het nu ook in andere gevallen toepassen. Het is in de wet gekomen door een amendement van de Tweede Kamer.

Alle fracties in de Eerste Kamer stelde hier kritische vragen over, vooral omdat het belang van het kind niet meer leidend zou zijn, maar het belang van de ouder voorop zou staan.

Minister Hirsch Ballin van Justitie sprak deze uitleg nadrukkelijk tegen. Volgens hem is de rechter vrij om het belang van het kind te laten prevaleren en het verzoek om gezamenlijk gezag af te wijzen.

Het verkrijgen van gezamenlijk gezag is onderdeel van een reeks bepalingen van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek die de regering wil wijzigen. Voor zover het betreft het geregistreerd partnerschap en de keuze van de geslachtsnaam leven er geen bezwaren in de senaat.


Deel dit item: