Eerste Kamer debatteert op 21 oktober 2008 over rijbewijzen



In de vergadering van 21 oktober, die in afwijking van het gebruikelijke tijdstip (in verband met het bezoek van de President van Ghana) om half 5 's middags begint, debatteert de Eerste Kamer over invoering van een nieuwe regeling voor het intrekken van rijbewijzen (30.324) met de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Volgens de voorgestelde regeling is een rechter verplicht een bestuurder een rijontzegging van een bepaalde periode op te leggen als deze binnen vijf jaar voor de tweede maal een verkeersdelict begaat. In elk geval betreft het hier rijden onder invloed van alcohol. Nagegaan wordt of ook rijden onder invloed van drugs en het maken van ernstige snelheidsovertredingen onder de regeling kunnen worden gebracht. Ontzegging voor een langere periode van de rijbevoegdheid kan zelfs leiden tot verlies van het rijbewijs. Dan krijgt men na afloop van de ontzegging van de rijbevoegdheid het rijbewijs niet meer terug. Iemand zou dan opnieuw rijexamen kunnen doen om een nieuw rijbewijs te verwerven.

Binnen de CDA-fractie leven bezwaren tegen de mogelijkheid dat bijvoorbeeld notoire alcoholisten toch weer een nieuw rijbewijs kunnen halen. De PvdA-fractie denkt dat meer voorlichting nodig is om burgers attent te maken op verstrekkendheid van de maatregel. Zo zou tweemaal dronken op een bromfiets betrapt worden automatisch tot gevolg hebben dat de rijbevoegdheid voor ook elke andere categorie van motorvoertuigen (bijv. vrachtwagens of bussen) vervalt.

De senatoren die met de ministers over de rijbewijzen in debat gaan dinsdag zijn mevrouw Haubrich-Gooskens (PvdA) en de heren Hofstra (VVD), Janse de Jonge (CDA) en Van den Berg (SGP).


Deel dit item: