Senaat steunt recidiveregeling alcohol in verkeer



De Eerste Kamer heeft dinsdag 21 oktober ingestemd met een strengere aanpak van alcoholmisbruik in het verkeer. Wie binnen vijf jaar tweemaal in de fout gaat met een alcoholpromillage hoger dan 1, verliest zoveel punten dat het rijbewijs zonder meer vervalt. Alleen door opnieuw rijexamen te doen kan men daarna een nieuw rijbewijs krijgen. De regeling geldt voor alle categorieën motorrijtuigen waarvoor een rijbewijs nodig is.

De Eerste Kamer was het eens met het voornemen van de regering om de recidiveregeling uit te breiden met verkeersdelicten onder invloed van drugs. Hiervoor moet dan wel een houdbare (speeksel-) test worden ontwikkeld.

Over het voornemen om ook forse snelheidsovertredingen onder de regeling te brengen bestond iets minder eenstemmigheid. VVD-woordvoerder Hofstra wilde deze categorie overtredingen beperken tot die in de bebouwde kom. Minister Hirsch Ballin van Justitie kon dit niet met zoveel woorden toezeggen, omdat de Tweede Kamer per motie heeft aangegeven dat deze Kamer iets verder wil gaan.

Mevrouw Haubrich-Gooskens van de PvdA-fractie drong er sterk op aan dat ook bestuurders van tractoren onder de regeling gaan vallen. Voor tractoren is nu geen rijbewijs nodig. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat liet doorschemeren dat hierover binnen enkele maanden voorstellen zijn te verwachten. Hij wees erop dat tractoren vaak door jongere bestuurders worden bereden en van tijd tot tijd gebruik maken van de openbare weg. Zolang er geen rijbewijs nodig is, vallen tractoren niet onder de regeling, zei Eurlings.

Senator Van den Berg zei namens de fracties van SGP en CU dat het een ethische plicht is van de overheid sterk in te zetten op het bevorderen van verkeersveiligheid. Minister Eurlings was dit met hem eens. Hij wees erop dat van de 791 verkeersdoden vorig jaar er ongeveer 200 in verband met alcoholmisbruik gebracht kunnen worden en ongeveer tachtig met drugsgebruik.

Senator Janse de Jonge zette namens de CDA-fractie vraagtekens bij de mogelijkheid dat iemand die zijn of haar rijbewijs is kwijtgeraakt opnieuw examen kan doen en dan een opnieuw een rijbewijs kan verwerven. Hij pleitte ervoor om in dat geval strengere voorwaarden in te voeren. Minister Eurlings wees erop dat als het nieuwe rijexamen binnen drie jaar wordt afgelegd men zich heeft te onderwerpen aan educatieve maatregelen als bijvoorbeeld een cursus alcohol en verkeer. Waar mogelijk worden de programma's aangepast om ze ook toegankelijk te maken voor mensen zonder rijbewijs. Deze mogelijkheid bestaat nu niet.

Naast de Wijziging Wegensverkeerswet 1994 inzake de invoering van het puntenstelselrijbewijs (30.324) werden ook de Verbetering van de kwaliteit van rijinstructeurs motorrijtuigen (31.278) en de Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 op een aantal andere punten (31.340) zonder stemming aangenomen.


Deel dit item: