Eerste Kamer duikt in regionale vliegvelden



De Eerste Kamer vergadert deze week zowel op maandagavond 8 december als dinsdag 9 december de gehele dag. Naast stemmingen en hamerstukken staan er drie grote onderwerpen op de agenda. Om te beginnen duikt de senaat in een nieuw stelsel voor alle regionale en kleine luchthavens in Nederland (30.452). De internationale luchthaven Schiphol valt buiten dit beleidskader, maar de bedrijfsvoering daar kan wel van invloed zijn. Het nieuwe beleidskader voor burgerluchthavens en militaire luchthavens bevat regels om de milieuruimte en externe veiligheidsruimte van luchthavens te bepalen, zowel voor het gebruik van de luchthaven voor vliegverkeer als voor de ruimtelijke indeling van het gebied in de nabijheid van luchthavens. In het bijzonder de plannen rond het vliegveld Twente hebben tot nu toe veel discussie opgeleverd.

De voorstellen zijn al ruim een jaar geleden de Tweede Kamer gepasseerd, maar de Eerste Kamer was in de tussentijd in afwachting van nadere informatie van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Voor dit onderwerp heeft de senaat niet alleen de maandagavond uitgetrokken, maar ook een deel van de dinsdag. De volgende senatoren gaan met minister Eurlings in debat: Hofstra (VVD), Vliegenthart (SP), Linthorst (PvdA), Schouw (D66), Van den Berg (SGP) en Hillen (CDA), Koffeman (PvdD) en Yildirim (Fractie-Yildirim).

Dinsdag debatteert de Eerste Kamer met staatssecretaris De Jager van Financiën over fiscale maatregelen gericht op het voorkomen van excessen in het beloningssysteem (31.459). De senatoren Biermans (VVD), Essers (CDA), Leijnse (PvdA), Reuten (SP), Böhler (GroenLinks), De Boer (ChristenUnie) en Ten Hoeve (OSF) voeren hierover het woord.

Voorts staat een wijziging van de Monumentenwet op de agenda (31.345). De wijziging houdt in dat de adviesplicht van de minister van OCW en van de provincie vervalt waardoor de procedure van vergunningverlening voor beschermde monumenten wordt vereenvoudigd en gemeenten meer verantwoordelijkheid krijgen. De senatoren Asscher (VVD), Schouw (D66), Slager (SP), De Boer (CU), Dölle (CDA) en Tan (PvdA) gaan hierover in debat met de regering.


Deel dit item: