De nieuwe minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie krijgt waarschijnlijk volgende week de instemming van de Eerste Kamer met de gewijzigde Inburgeringswet (31.318). Dat bleek dinsdag 16 december tijdens een debat. Op verzoek van de fractie van GroenLinks vindt er volgende week stemming over het wetsvoorstel plaats. De minister beloofde dat hij op veel onderwerpen later nog terugkomt in een brief als hij beter is ingewerkt als minister voor WWI. Over die brief zal dan in februari 2009 een vervolgdebat in de senaat plaatsvinden. Overigens kondigde de minister aan dat hij voor de harde lijn is bij taal en opvoeding, juist om te voorkomen dat later jongeren met gedragsproblemen ontsporen.
VVD-senator Huijbregts-Schiedon zei dat deze wijziging een noodzakelijke reparatie en verbetering van de wet is waardoor het bereik wordt vergroot en voor de gemeenten meer maatwerk mogelijk wordt.
Veel andere sprekers hadden vragen over de eisen van het inburgeringsexamen. PvdA-senator Meurs en GroenLinks-senator Thissen maakten zich zorgen over de slaagkans van veel mensen. De minister zei dat 85% van de mensen voor het examen slaagt.
CDA-senator Leunissen, die zijn maidenspeech hield bij dit onderwerp, drong er bij de minister op aan vooral niet te lage eisen te stellen. De senatoren Thissen en Meurs vroegen om meer differentiatie in de exameneisen, zodat er op meer dan twee niveaus examen kan worden gedaan.
SP-senator Meulenbelt zei dat een onderdeel van de inburgering die bedoeld is om de kennis van de inburgeraar met de Nederlandse samenleving te testen tot veel hilariteit en erge leuke spelletjes op verjaardagen kan leiden. "Is het werkelijk nodig dat een inburgeraar uit zijn hoofd leert of hij een cadeautje meteen uit moet pakken of mee naar huis moet nemen?" Zelf zei zij voor het inburgeringsexamen te zijn gezakt. Zij wilde in februari vooral met de minister in debat over de marktwerking bij het aanbieding van inburgeringscursussen.
Senator Kuiper, die sprak namens ChristenUnie en SGP, zei dat het voor geen enkele samenleving goed is wanneer mensen zich belemmerd voelen om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Hij pleit ervoor dat gemeenten een link leggen tussen inburgering en vrijwilligerswerk. Volgens Kuiper krijgen gemeenten meer vrijheid om potentiële inburgeraars een aanbod te doen dat past bij het niveau en de omstandigheden van de inburgeraar. De hoogte van de eigen bijdrage van 270 euro (540 voor een echtpaar) noemde Kuiper een punt van zorg. De minister zegde toe op dit punt nader terug te komen.
Senator Meurs van de PvdA-fractie sprak de vrees uit dat de wet ondanks de reparaties nog steeds eerder tot uitsluiting dan tot insluiting van migranten leidt. Zij vindt het vreemd dat de eisen van het examen zo hoog zijn dat mensen met een schoolachterstand het nooit zullen halen. Ook vindt zij de eigen bijdrage te hoog, al vindt zij wel dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun inburgering.
Namens de CDA-fractie zei senator Leunissen dat gemeenten snel moeten zijn met het opleggen van een inburgeringsvoorziening aan inburgeringsplichtigen. Hij vindt ook dat gemeenten de mogelijkheid moeten hebben om sancties op te leggen bijvoorbeeld door het opleggen van een bestuurlijke boete aan diegenen die de inburgeringscursus niet daadwerkelijk volgen. Hij pleit voor een kwaliteitskeurmerk om cursussen op een kwalitatief aanvaardbaar niveau te krijgen. De CDA-fractie voelt niets voor een neerwaartse bijstelling van de eindtermen om het succespercentage op te vijzelen. Hij pleit er ook voor gemeenten te stimuleren actief mensen die voor inburgering in aanmerking komen op te sporen. Daarnaast meent de CDA-senator dat gemeenten van elkaar kunnen leren via het uitwisselen van best practices.
Deel dit item: