Senaat verlangt betere kwaliteit bij reïntegratie



De Eerste Kamer verlangt van de regering actie om de kwaliteit bij de reïntegratie van mensen met een uitkering in de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit bleek op de laatste dag voor het reces uit een breed ondersteunde motie van GroenLinks-senator Strik (EK 31.514 / 31.707, E). De motie werd ten stelligste ontraden door minister Donner van SZW, nadat staatssecretaris Klijnsma eerder al had aangekondigd dat zij in het voorjaar van 2009 een brief over de mogelijkheden om de prijs-kwaliteit-verhouding bij de aanbesteding van reïntegratieprojecten naar het parlement zal sturen. In afwachting van de brief bleek de Eerste Kamer bereid de motie van de agenda te halen. Maar senator Strik liet weten dat hij nadrukkelijk boven de markt blijft hangen en alsnog in stemming komt als de brief van de staatssecretaris de senaat niet bevalt.

De Eerste Kamer steunde de in gang zijnde fusie van Centra voor Werk en Inkomen en de Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (31.514), waarbij van de 130 CWI's er dertig zullen verdwijnen. De SP-fractie stemde om die reden tegen het voorstel.

Het voorstel van de regering om premiekorting toe te staan aan werkgevers die uitkeringsgerechtigden van 50 jaar of ouder in dienst nemen of 62-jarigen en ouderen in dienst te houden (31.707) werd ook aangenomen. Tegen dit voorstel stemden de fracties van VVD, SP en Partij voor de Dieren.

Senator Swenker sprak namens de fracties van VVD en D66 de vrees uit dat de premiekorting die drie jaar geldt er uiteindelijk toe leidt dat mensen ook maar drie jaar in dienst blijven. Ook de SP-fractie vreesde het ontstaan van 'draaideurouderen' die na drie jaar worden ingeruild voor nieuwe mensen die weer recht op een premiekorting opleveren.

Senator Goyert zei namens de CDA-fractie dat zij hoopte dat het minister Donner zou lukken om met een flexibele aanpak gemeenten en UWV zover te krijgen dat zij vrijwillig efficiënt samenwerken bij het weer op de arbeidsmarkt plaatsen van mensen met een uitkering.


Deel dit item: