T00960

Toezegging Nadere regelgeving bij ongewenste effecten (31.459)



De staatssecretaris van Financiën zegt de Kamer toe dat mocht blijken dat door dit wetsvoorstel situaties ontstaan waarbij de werkingssfeer van de wet zich uitbreidt over situaties waarvoor dat niet de bedoeling was – collateral damage met ongewenste effecten - dat beleid ontwikkeld wordt om dat te voorkomen.


Kerngegevens

Nummer T00960
Status voldaan
Datum toezegging 9 december 2008
Deadline 1 januari 2014
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Financiën
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Kamerstukken Belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen (31.459)


Uit de stukken

Handelingen I 2008-2009, nr. 13 - 616

Staatssecretaris De Jager: Onze belangrijkste opgave is - daarvoor sta ik hier als medewetgever, maar tevens als baas van de uitvoering, van de Belastingdienst - om te voorkomen dat er collateral damage optreedt. (...) De wetgever - de regering, de Tweede Kamer en nu ook de Eerste Kamer - heeft daarvoor voldoende waarborgen ingebouwd. Er zijn ook voldoende stukken heen en weer gegaan in het wetgevingsproces om duidelijk te maken waar de grenzen liggen en om de schade te voorkomen. Ik doe natuurlijk ook de toezegging dat als onverhoopt toch blijkt dat door dit wetsvoorstel collateral damage optreedt met ongewenste effecten, ik met de pet van uitvoerder op ook beleid zal ontwikkelen om eventuele negatieve effecten ongedaan te maken. Ik verwacht echter niet dat dit nodig zal zijn. Ik denk dat in het wetgevingsproces - in de Tweede Kamer, de schriftelijke behandeling en vandaag de mondelinge behandeling in de Eerste Kamer - de eventuele negatieve effecten voldoende zijn ingeperkt. Mochten er echter situaties ontstaan waarbij de werkingssfeer van de wet zich uitbreidt over situaties waarvoor dat niet de bedoeling was, dan zal ik beleid ontwikkelen om dat te voorkomen.

Handelingen I 2008-2009, nr. 13 - 625

Staatssecretaris De Jager: Wel heb ik mijn algemene bereidheid al duidelijk verwoord. Ik heb gezegd dat ik zal optreden als er echt sprake is van neveneffecten die niet door ons bedoeld waren. Ik zal die woorden dan ook in daden omzetten door beleid te ontwikkelen dat houvast biedt aan zowel de praktijk als aan de Belastingdienst, om binnen de bedoelingen van de wetgever te blijven opereren.


Brondocumenten


Historie