In de vergadering van de Eerste Kamer van 30 juni is het tot een stevige confrontatie gekomen tussen de regering en de oppositiepartijen VVD en D66 over de digitalisering van het kinddossier in de Jeugdgezondheidszorg. De Wet Publieke Gezondheid waarvan het Elektronisch Kinddossier (EKD) onderdeel uitmaakt is op 7 oktober 2008 zonder stemming door de Kamer aangenomen (31.316). In de vergadering van 30 juni sprak de Kamer over een toezegging van de regering over de inwerkingtreding van het EKD (EK 31.316, G). Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt het plan voor de digitalisering van het kinddossier. De fracties van de VVD en D66 verklaarden daar principieel tegen gekant te zijn.
VVD-senator Dupuis, die mede namens D66 het woord voerde, besloot haar bijdrage met de woorden: “De Nederlandse staat is bezig een ernstige schade te organiseren jegens de burger, volledig in strijd met artikel 10 van de Grondwet, dat de persoonlijke levenssfeer beschermt”. Eerder had zij met een verwijzing naar opvattingen van prof. Vincent Icke uit Leiden de regering beticht van ‘leugens’. Volgens Icke zouden gegevens als zij eenmaal digitaal zijn opgeslagen niet verwijderd kunnen worden, terwijl aan ouders die bezwaar maken dit wel wordt beloofd.
Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin zei dat de VVD-senator veel te grote woorden gebruikte en dat het slechts gaat om het digitaliseren van bestaande gegevens die uitsluitend door de jeugdgezondheidszorg ingezien mogen worden en die geenszins deel uitmaken van een publiek netwerk. De minister vroeg tevergeefs om het woord ‘leugens’ terug te nemen. Hij concludeerde dat het op die manier moeilijk wordt om een debat te voeren.
De senatoren Van de Beeten (CDA) en Kuiper (ChristenUnie) probeerden de gemoederen te sussen door te verwijzen naar nog te voeren debatten over de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier. Ook senator Slagter-Roukema van de SP-fractie die namens alle andere fracties (behalve VVD en D66) instemming had betuigd met invoering van de digitalisering maakte bezwaar tegen de toon waarop haar collega Dupuis het debat voerde. Slagter-Roukema kreeg van minister Klink de toezegging dat de bewaartermijn van de gegevens in elk geval niet langer wordt dan vijftien jaar en dat wordt gezocht naar mogelijkheden deze termijn te bekorten tot om en nabij vijf jaar.
Deel dit item: