T01176

Toezegging Versoepeling dividendnota (32.128)



De staatssecretaris van Financiën zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag/opmerking van het lid Essers, toe te onderzoeken of er verdergaande versoepelingen doorgevoerd kunnen worden met betrekking tot de dividendnota.


Kerngegevens

Nummer T01176
Status voldaan
Datum toezegging 22 december 2009
Deadline 1 januari 2012
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Financiën
Kamerleden Prof.dr. P.H.J. Essers (CDA)
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie evaluatie
Onderwerpen dividend
dividendnota
Kamerstukken Belastingplan 2010 (32.128)


Uit de stukken

Handelingen I 2009-2010, nr. 14 – blz.490

De heer Essers (CDA): Verder vragen wij de staatssecretaris wat hij vindt van de suggestie gedaan door de heren Barmentlo en Van der Vegt – NTFR 2009/2603 – om als bijdrage aan de administratieve lastenverlichting de ogenschijnlijk archaïsche eis van de thans verplichte dividendnota te laten vervallen.

Handelingen I 2009-2010, nr. 14 – blz. 513

Staatssecretaris De Jager: Dan de dividendnota, om maar even een heel ander onderwerp erbij te pakken, en de suggestie van Barmentlo en Van der Vegt. Ik wil nog wel eens kijken of dat zou kunnen. Wij kennen nu nog wel degelijk een rol toe aan die dividendnota. De aandeelhouder kan de nota gebruiken als bewijsmiddel voor de verrekening of teruggave van dividendbelasting. Die kan echter wel worden gemoderniseerd. Wij hebben de banken bijvoorbeeld gevraagd of de dividendnota ook elektronisch kan worden verstrekt. Ik ben voornemens om dit, vooruitlopend op wetgeving, goed te keuren. Hiermee wordt in ieder geval een besparing op de nalevingskosten bereikt. Bij de vormgeving van de wetgeving zal ik ook bezien of verdergaande versoepelingen mogelijk zijn. Ik zal dan ook terugkomen op de optie om de verplichting tot uitreiking van een dividendnota af te schaffen. Ik weet nog niet of dat mogelijk is, maar wij zullen die optie in ieder geval bekijken.

Handelingen I 2009-2010, nr. 14 – blz. 518

De heer Essers (CDA): We kijken uit naar de resultaten van een onderzoek naar nut en noodzaak van de dividendnota. Ik denk zelf dat dit onderzoek heel kort kan zijn en dat je kunt concluderen dat er veel modernere middelen zijn om de oude functie van de dividendnota te vervangen. We kijken ernaar uit.


Brondocumenten


Historie