Gelukwens van Eerste Kamer aan Caribische rijksdelen



De Voorzitter van de Eerste Kamer, René van der Linden, heeft bij aanvang van de plenaire vergadering op 12 oktober gelukwensen uitgesproken aan de volksvertegenwoordigers, de bestuurders en de bevolking van de voormalige Nederlandse Antillen. Hun eilanden hebben als gevolg van de herziening van het Koninkrijksstatuut met ingang van zondag 10 oktober 2010 een nieuwe status verkregen.

Van der Linden, die op 10 oktober samen met Tweede Kamervoorzitter Verbeet aanwezig was bij de plechtigheden, benadrukte in een korte verklaring in de Eerste Kamer de blijvende verbondenheid bij de volksvertegenwoordigingen van de overzeese Rijksdelen. Zij kunnen ook in de toekomst rekenen op een zakelijke en constructieve samenwerking met de senaat, aldus Van der Linden. De Eerste Kamer heeft vanwege de wijziging van de staatkundige verhoudingen de naam van haar vaste Kamercommissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ) gewijzigd in de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL).

Hier volgt de volledige tekst van zijn verklaring in de Kamer:

"Aan het begin van deze vergadering wil ik memoren dat op 10 oktober 2010 een nieuwe fase is ingegaan in de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het land Nederlandse Antillen is opgeheven. Twee nieuwe landen zijn gecreëerd: Curaçao en St. Maarten. De eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn als openbare lichamen deel gaan uitmaken van Nederland. Graag wil ik vanaf deze plaats mijn gelukwensen namens de Eerste Kamer overbrengen aan de volksvertegenwoordigers, bestuurders en de bevolkingen van Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Samen met de Voorzitter van de Tweede Kamer en de voorzitters van de commissies voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken van de beide Kamers ben ik in Willemstad aanwezig geweest bij een aantal plechtige en feestelijke gebeurtenissen die het einde van de Nederlandse Antillen en de start van het land Curaçao hebben gemarkeerd. Afgelopen zaterdag vond in aanwezigheid van de Prins van Oranje en Prinses Máxima de laatste vergadering plaats van de Staten van de Nederlandse Antillen. Om middernacht waren wij op het Brionplein getuige van het strijken van de vlag van de Nederlandse Antillen en het hijsen van de vlag van Curaçao. Ook op Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba vonden plechtige vieringen plaats.  

Deze Kamer heeft in de afgelopen maanden met voortvarendheid bijgedragen aan de herziening van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden en de totstandkoming van een omvangrijke pakket overige rijkswetgeving en BES-wetgeving dat nodig was om de betekenisvolle stap in de herstructurering van ons Koninkrijk mogelijk te maken. Het doel van deze staatkundige vernieuwing is het bestuur in het Caribisch deel van ons Koninkrijk doelmatiger en efficiënter te maken, de rechtshandhaving en de rechtsstaat te versterken en op de eilanden die voorheen de Antillen vormden, de parlementaire democratie dichtbij de burgers te schragen. Het zijn de bevolkingen van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen geweest die in referenda gekozen hebben om deze weg naar een nieuwe toekomst in te slaan. Het is het resultaat van een democratisch proces.

In een toespraak in Willemstad heb ik onderstreept - en ik wil dat ook hier graag doen - dat het Koninkrijk waarvan wij deel uitmaken uniek is in de zin dat hierdoor het continent Europa en dat van Zuid-Amerika met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaan in een globaliserende wereld waarin machtsverhoudingen voortdurend verschuiven, kansen en mogelijkheden voor onze landen en eilandsgebieden. 

Ik spreek de hoop en verwachting uit dat de parlementariërs binnen het Koninkrijk in de toekomst hun onderlinge banden zullen verstevigen, en zakelijk en constructief zullen samenwerken, met begrip en respect voor elkaars standpunten. De gemeenschappelijke inzet van de volksvertegenwoordigers moet gericht zijn op het bevorderen van het welzijn en de bestaanszekerheid van de bevolking. Ongetwijfeld zullen wij als Eerste Kamer daaraan voluit onze bijdrage leveren."


Deel dit item: